Zažila jste devadesátky? V tom případě jste dost pravděpodobně svoje obočí vystavila něčemu, čemuž můžeme říkat radikální vyhlazení. Až Cara Delevigne naštěstí vrátila husté a přirozené orámování očí do módy a my, které jsme v té době používaly pinzetu více než je zdrávo, si teď v duchu nadáváme, proč jsme se raději nevěnovaly jiným beauty činnostem, které nemají takové dopady. Obočí totiž dokáže zvýraznit přirozenou krásu obličeje a také kompletně změnit výraz, proto je symetrie a šikovnost při jakékoli úpravě nezbytná.

Zdroj: Youtube

Vše se ale dá zachránit. Pokud toužíte po plném obočí nebo alespoň po takovém, které jste měla ještě před nerozvážným zásahem pinzety, bude to chtít trpělivost a speciální regenerativní péči. Pár měsíců si počkáte, ale výsledek bude stát za to.

První krok k plnějšímu obočí: Rozloučení s pinzetou

Začít byste měli odložením pinzety. Maribeth Madronová, odbornice na obočí z New Yorku, uvádí, že je čas nechat obočí narůst, pokud se bez jeho úpravy necítíte sama sebou, nebo pokud navštěvujete odborníka na obočí víc než jednou za měsíc. Pokud máte pocit, že vaše obočí nelichotí tvaru vašeho obličeje nebo se vám prostě už nelíbí, jak vypadá. Určitě jste už slyšela, že obočí by mělo vypadat jako sestry, ne dvojčata, což znamená, že nemusí vypadat naprosto totožně, nicméně určitě ale není žádoucí, aby každé vypadalo úplně jinak. Pokud se s některou z předchozích myšlenek ztotožňujete, je čas na fázi dorůstání.

Jak dlouho to bude trvat?

Doktor Joshua Zeichner, certifikovaný dermatolog a ředitel kosmetického a klinického výzkumu v dermatologii v nemocnici Mount Sinai v New Yorku, říká: "Chloupky v obočí, stejně jako chloupky na jiných částech těla, procházejí pravidelným růstovým cyklem." "Chloupky obočí rostou aktivně tři až čtyři měsíce, poté následuje klidová fáze, po které se chloupky uvolňují z kůže. Vaše tělo neustále vytváří nové chloupky, takže většina lidí si jejich vypadávání a obnovování nevšimne."

Doba potřebná k dorůstání dokonalého obočí se liší od člověka k člověku. Funguje to stejně jako s vlasy. Někdo se modlí za každý centimetr, jiný nestačí chodit ke kadeřníkovi, aby si udržel požadovanou délku. V konečném důsledku to závisí na tom, jak zdravé jsou vaše vlasové folikuly obočí. Někomu to může trvat celých 12 až 16 týdnů, někomu třeba i rok!

Péče o dorůstající obočí: Séra, masáže a žádné opalování

Každý chloupek je spojen s malou krevní cévou, „Stimulace průtoku krve do oblasti obočí může pomoci podpořit zdravý růst chloupků," vysvětluje Laurretta. Zkuste proto při rutinní péči o pleť jemně poklepávat každé obočí a dopřát mu tak malou masáž konečky prstů. Vyzkoušet můžete různá séra na obočí s obsahem peptidů – buďte ale trpělivá a vydržte je používat dlouhodobě a pravidelně, jen tak uvidíte výsledky. Skvěle prý funguje ale třeba i obyčejná vazelína nebo olivový olej, který je proslulý svými hydratačními vlastnostmi. Navíc obsahuje vitamin E a esenciální mastné kyseliny, které působí jako potrava pro vaše folikuly. Jak ho tedy používat? Každý večer před spaním jemně vmasírujte malé množství oleje do obočí, abyste ho udrželi v kondici.

„Abyste předešli předčasnému stárnutí obočí, je nezbytné zajistit, aby bylo chráněno před sluncem. Je sice všeobecně známo, že UV paprsky mohou zesvětlit chloupky, takže je kvůli tomu vaše obočí méně výrazné, ale sluneční paprsky mohou také poškodit proteiny v chloupcích obočí, což vede k lámavosti, suchosti a řídnutí obočí. Jakýkoli opalovací krém aplikovaný přímo na obočí tomu pomůže zabránit," říká Kintija Belska, mezinárodní odbornice na obočí .

Co dělat během mezifáze

Mezifáze, kdy obočí neroste rovnoměrně a může působit neupraveně, je často nejnáročnější. V této době používejte produkty, které mohou obočí dočasně tvarovat a zvýraznit, jako jsou tužky, stíny a další speciální produkty na obočí z dekorativní kosmetiky. Díky nim skryjete prázdné mezery da dodáte vašemu obočí správný lichotivý tvar. Doporučujeme také obočí každý den pročesávat kartáčkem – podpoříte tak růst chloupků do správného tvaru.

Kdy zvolit profesionální péči

Pokud si nejste jistí, jak správně své obočí zkorigovat, nebo pokud jste měli v minulosti špatnou zkušenost, může být návštěva profesionálního kosmetického salonu tím nejlepším možným řešením. Profesionální kosmetička vám může pomoci stanovit správný tvar obočí, který bude odpovídat vašemu obličeji, a navrhnout dlouhodobý plán péče.

Zdroj: iGlanc.cz, Allure.com, Women'sHealthmag.com

Související články