Veřejné čtení jmen obětí holocaustu – Jom ha-šoa 2024

Dne 6. května proběhne již 19. ročník Veřejného čtení jmen obětí holocaustu “Jom ha-šoa”. Ve 31 městech České republiky zazní jména obětí nacistické perzekuce a připomínka osudů lidí, kteří byli zavražděni během druhé světové války.

 Už nebrečím a ty taky neplač, napsala v dopise sedmiletá Jana své mamince. Se svým židovským tatínkem byla v roce 1944 internována v táboře na Hagiboru a později v Terezíně, zatímco její nežidovská maminka s mladším bratrem se ukrývali.

“Letošní ročník Jom ha-šoa je věnován příběhům lidí, kteří se sice vyhnuli hromadným deportacím v letech 1939 – 1943, ale až do konce války žili v nejistotě a ohrožení. Byli to zejména lidé, žijící ve smíšených manželstvích a jejich děti, ale i lidé, kteří se po dobu války ukrývali a museli se spolehnout na pomoc svých zachránců,“ říká Tomáš Kraus, ředitel Institutu Terezínské iniciativy.

Celostátní podobu čtení zajišťuje Institut Terezínské iniciativy a také letos je partnerem Muzeum romské kultury se sídlem v Brně a centrum Sintů a Romů v Praze.

Stejně jako v minulých letech se touto akcí připojujeme k celosvětovému uctění památky  obětí holocaustu. Datum vzpomínkové akce je zvoleno tak, aby upomínalo na povstání židovských vězňů nacistického ghetta ve Varšavě.

K akci se může připojit každý, veřejně přečíst jména a vrátit tak zapomenuté, nevinné oběti lidské nenávisti, násilí a bezpráví do našeho povědomí i do naší společné historie.  Veřejné čtení přispívá k tomu, aby se úcta k obětem nacistického rasového pronásledování stala součástí kulturní tradice většinové společnosti.

V Kutné Hoře se Veřejné čtení jmen obětí holocaustu – “Jom ha-šoa”  uskuteční před budovou Knihovny Kutná Hora od 14.00 do 15.00 hodin.  Od 15.00 do 15.30 bude v sále knihovny promítán krátký dokument studenta 1. ročníku SPŠ Kutná Hora Karla Záhorky “Holocaust- příběh žida Ing. Viktora Grafa”.

Čtení jmen se koná pod záštitou Velvyslanectví Státu Izrael v České republice. Finančně akci podpořili Nadační fond obětem holocaustu a hl. město Praha a naši dárci prostřednictvím portálu Darujme.cz.

 

Pro více informací se obracejte na:

Dorota Gabaľová
PR manažerka, produkční
+420 734 159 777

Institut Terezínské iniciativy je nezisková organizace se sídlem v Praze, která se věnuje výzkumu, dokumentaci obětí a vzdělávání o holocaustu, zejména jeho příčinách a důsledcích v kontextu celých moderních dějin, vztahů většiny a menšin žijících v prostoru dnešní České republiky. Provozuje vzdělávací portál holocaust.cz, Databázi obětí holocaustu a veřejnou odbornou knihovnu. Pořádá vzdělávací semináře pro učitele a žáky českých škol a veřejnost. Organizuje každoroční připomínkovou akci Veřejné čtení jmen obětí holocaustu – Jom ha-šoa.

 

tz

Zavřít menu