Tesla se chce zaměřit na levná elektrická auta

Firma nakonec ujistila investory o nových plánech pro výrobu levnějších modelů elektromobilů.

Výrobce elektromobilů Tesla plánuje zahájit výrobu nových modelů dříve, než bylo plánováno, což vedlo k růstu akcií o 13 %, uvedla agentura Bloomberg v souvislosti s novými informacemi o zahájení výroby levnějších modelů elektromobilů.  Tyto pozitivní zprávy nyní převážily nad neúspěchem společnosti Tesla v prvním čtvrtletí v oblasti zisku a prodeje. Generální ředitel Elon Musk chce zvýšit poptávku po elektromobilech pomocí levnějších modelů a realizovat ambiciózní projekty, jako jsou autonomní robotické osy a humanoidní roboti. Investoři vidí naději na budoucí růst, což je vede k tomu, aby zůstali společnosti věrní.

Během hovoru s analytiky generální ředitel společnosti Tesla Elon Musk kritizoval ostatní výrobce automobilů, jako jsou General Motors a Ford, za to, že přesunuli pozornost z elektromobilů na plug-in hybridy. Prohlásil, že tato strategie není správná, protože celosvětové zavádění elektromobilů se tak zpomaluje.

Strategie samotné společnosti Tesla je nejistá, protože společnost snížila ceny, aby zvýšila prodeje, ale přesto zaznamenala pokles poptávky. Znepokojení investoři se obávali, že Tesla upustila od plánů na automobil za 25 000 dolarů, aby upřednostnila svou vizi robotaxi.

Firma Tesla však nedávno oznámila, že své plány na nízké náklady urychluje a nové vozy bude vyrábět ve stávajících továrnách. Není nicméně stále jasné, zda se to týká cenově dostupného vozu, nebo snahy o snížení nákladů u stávajících modelů. Firma se rovněž zmínila o pokračující snaze o nový výrobní proces pro svůj model robotaxi.

Zisky společnosti byly pod tlakem, hrubá marže automobilového průmyslu byla nižší, než se očekávalo, a tržby klesly. Firma také oznámila, že propustí 10 % svých globálních zaměstnanců. Celosvětové zásoby vozidel Tesla se zvýšily, ale společnost očekává, že se ve druhém čtvrtletí zásoby sníží. Navzdory nejistotám zůstává Tesla vedoucím výrobcem elektromobilů na americkém trhu, i když nedávno v počtu celosvětově prodaných vozů ustoupila čínské firmě BYD.

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.