Chcete proměnit balkon v zahradu? Co vše si na něm můžete bez problému vypěstovat?

Chcete proměnit balkon v zahradu? Co vše si na něm můžete bez problému vypěstovat?
Fotografie: unspash.com
  • Nejdříve si dobře rozvrhněte místo a květináče rozmístěte ke zdi nebo nad sebe
  • Pokud máte větší prostor, pořiďte si velké květináče na keře
  • Nejméně náročné jsou bylinky, které se vám mohou hodit i v zimě

Začíná období, kdy můžete na místních trzích nakoupit sezónní ovoce a zeleninu. Vždy je ale nejlepší, když si ji vypěstujete sami. Mnoho z nás ale nedisponuje domem se zahradou. Pokud máte ale u svého bytu balkon nebo terasu, pak si některé druhy bylinek, ovoce a zeleniny, můžete vypěstovat i tam. A to i v případě, že nejste zrovna žádný velcí pěstitelé.

Rozvrhněte si místo

Kromě toho, že záleží samozřejmě na velikosti balkonu či terasy, je potřeba vědět, kam v kolik hodin dopadá sluneční světlo. Pokud máte balkon na západ, bude potřeba dát některé rostliny k zemi, aby jim balkonové zábradlí stínilo. Naopak některé rostliny můžete dát do truhlíku, aby byly na přímém slunci. Abyste ušetřili co nejvíce místa, jsou právě truhlíky vhodnou volbou, jelikož visí ven z balkonu. Do prostoru pak kupte stojan na květináče, kam se vám jich na jedno místo vejde hned několik. Pro větší rostliny pak budou potřeba i větší květináče, aby bylo možné dostatečné zakořenění.

Co lze pěstovat na balkoně?

Pokud si představíme klasický balkon, pak na něm můžete zkusit vypěstovat prakticky cokoliv, kromě stromů a větších keřů. Je však potřeba počítat s tím, že jsou plody většinou menší, než kdybyste je pěstovali na zahradě, a to kvůli omezení prostoru. V prodejnách ale běžně naleznete zeleninu, která je vhodná právě na balkon. Především se jedná o rajčata, papriky, různé druhy salátů, fazole a okurky. Z ovoce jsou to pak nejčastěji převislé jahody, které můžete zavěsit na strop a ušetřit tak další místo.

Mezi méně náročné rostliny pak patří byliny. Podle gardenersworld.com můžete na balkoně pěstovat pažitku, tymián, majoránku, rozmarýn, bazalku, mátu, kopr, ale i další. Pokud máte užší prostor, nebojte se experimentovat u zdi, kde se může plazit hrášek nebo fazole a mezi nimi můžete mít rostliny, které uvítají polostín. Pokud naopak disponujete větším místem, vyzkoušejte vypěstovat ve velkých květináčích brambory, cukety, borůvky či rybíz.

Myslete i na později

Balkonové rostliny nemusí posloužit jen v létě. Většinu bylinek je možné nasušit a uschovat na později. Některé vám po zimě v květináči opět vyraší (pažitka, majoránka, rozmarýn) jiné bude potřeba vysadit znovu (bazalka, kopr). Pokud se ve výsadbě nevyznáte, vůbec to nevadí, na balení semen jsou vždy uvedeny informace, kdy a jak rostliny pěstovat. A pokud chcete mít na balkoně i nějakou tu květinu, podle compo.com je dobré zvolit měsíček lékařský, levanduli, nebo heřmánek. I tyto rostliny totiž můžete nasušit a následně použít třeba do čaje.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze