Komentář: Vítejte v České vulgární republice. „Žijeme v nejlepším z možných světů,“ říká Drábová

Také si připadáte v některých diskusích na internetu nepatřičně? Vadí vám tam i jinde vulgarita? Mně hrozně, a to nejen u diskusních politických soupeřů, ale i od lidí, s nimiž mám názory stejné.

Reklama

Společnost zhrubla

Česká společnost za posledních deset let neskutečně zhrubla. To, co bylo dříve ve veřejném prostoru nepředstavitelné, dnes je bráno za zcela běžné. Možná to zahájil ex-prezident Miloš Zeman svým pověstným rozhovorem pro Český rozhlas. Vydatně to podpořila také éra premiéra Andreje Babiše (ANO), který je svou „vybranou mluvou“ rovněž proslulý. Ale někde pod povrchem to bublalo už dříve.

Ani strany současné vládní koalice v tom nejsou nevinně, stačí si vzpomenout na dva bývalé předsedy Mirka Topolánka a Miroslava Kalouska.

Jenže pak se to přesunulo do běžné komunikace. Babičky s fotkami vnoučátek a sladce blonďaté maminky s fotkami dětiček na profilech jsou schopné napsat věci, za které by se nemusel stydět ani dlaždič po deseti pivech.

Vulgarity v politice

A protože ryba smrdí od hlavy, vulgaritě jde na svých sociálních sítích vstříc i řada politiků. Asi tím získají pár politických bodů u podobně vychovaných voličů, ale stojí jim to za to? Proč se i vzdělaní a evidentně chytří lidé vyjadřují tak odporně?

Typickým příkladem je starosta Řeporyjí Pavel Novotný (ODS). Svými spoluobčany volený a respektovaný starosta si neustále pouští pusu na špacír, často velmi nevybíravě. Nepomáhají ani soudy, ani jeho vlastní sliby, že se polepší, prostě se není schopen ovládat. Škodí tím sám sobě, své rodině, i politické straně, za kterou kandidoval. A co z toho má? Upustí páru, pak se někdy omluví, někdy ne, někdy příspěvěk smaže, někdy ne. Ano, píše o něm celá Česká republika. Z velké části také velmi vulgárně. Citovat to moc nelze, to by byl text samá hvězdička.

Ale zdaleka není sám. Z citování postu Pavla Novotného, který po kritice smazal, na profilu komunistky Kateřiny Konečné čiší snaha vzbudit kontroverzi za každou cenu. Ostatně, psali jsme o tom i my v článku s titulkem: Pavel Novotný se vulgarismy navezl do Felixe Slováčka i politiků.

Špatná reklama, taky reklama? Že Konečné nevadí často vulgární vyjádření podporovatelů její kandidátky? V parlamentu se pak zase rozčilují opoziční politici, což je po nedávném mailu jejich předsedy Andreje Babiše ohledně ministra zahraničí pokrytectví nejvyššího řádu. Ostatně, vulgární výrok to z jeho strany rozhodně nebyl první. A zřejmě ani poslední. Stačí, aby ho jeho marketingový tým chvíli nehlídal… ODS Novotného uhlídat není schopná. Dochází vůbec někomu z koalice, jak velký je to průšvih?

Kolik už proběhlo různých kampaní na téma „stop nenávisti“? Píší se etické kodexy, politici volají po slušném vyjadřování, respektu k odlišným názorům. A pak vždycky někdo ujede a nestane se vůbec nic.

Je mi jedno, jestli je sprostý člen koalice, opozice nebo neparlamentní strany. Vadí mi to od všech. Jenže nás, kterým to vadí, je čím dál méně. Já sama jsem opustila řadu diskusních skupin o politice, protože se mi z mluvy diskutujících dělalo špatně.

Vulgarity se přesouvají i jinam

Diskuse o problematické křižovatce někde na venkově? Psaný hnus. Diskuse o kriminálních případech? Ještě větší. Vulgární jsou už i malé děti ve školce, které domů často nosí slova, při nichž se jejich rodiče červenají. Stačí jim pár minut poslouchat další děti ve školce.

Proč si nikdo nebere vzor třeba z diplomatů, kteří svou nelibost umí dát najevo protějšku elegantně a bez jediného sprostého slova? Proč dovolujeme, aby se z našeho státu stávala Česká vulgární republika? Proč bereme slušnost za slabost?

Souzním s tím, co napsala Dana Drábová na síti X v reakci na poslední úlet Pavla Novotného: „Žijeme v nejlepším z možných světů. Prospělo by nám však víc laskavosti, nadhledu a úsměvů. A méně sebestřednosti, hrubosti a útočnosti.“

Drábová má pravdu, ale jak toho dosáhnout, to opravdu netuším. Vím jen, že omlouváním sprostot ve stylu „on(a) to tak nemyslel(a)“ se nic nezmění.

Autor komentáře: Mirka Nová.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Zakládáme si na tom, aby NašeTéma.cz bylo místem bezpečné diskuze. Přidávání komentářů do diskuze je proto dostupné pouze s účtem na Seznam.cz.

Pokud jste v článku zaznamenali překlep, nesrovnalost či chybu, neváhejte nám, prosím, napsat na email: tym@nasetema.cz. Děkujeme!

Reklama
Reklama
Reklama