Pobočku ÚOCHB v Bostonu povede kontroverzní David Sabatini

0
405
David_Sabatiny
Americký vědec a biolog David M. Sabatini / Foto: ÚOCHB

První laboratoř Ústavu organické chemie a biochemie [ÚOCHB] v americkém Bostonu povede americký biolog David M. Sabatini. Toho od loňského října zaměstnává český ÚOCHB.

Svou první laboratoř za oceánem ÚOCHB otevírá i s pomocí daru nadace Pershing Square Foundation. IOCB Boston bude sídlit v Cambridge-Riverside. A v blízké budoucnosti plánuje vedení ÚOCHB rozšířit bostonské pracoviště o jednu nebo dvě další výzkumné laboratoře. Tu nyní připravovanou povede americký vědec a biolog David Sabatini.

„Tuhle příležitost jsem dostal jen díky úžasné štědrosti a neúnavnému úsilí desítek lidí, kteří mě podporovali veřejně nebo ze zákulisí. V bostonské laboratoři se chci zaměřit na vědecké otázky související s růstem, metabolismem a stárnutím, tedy na problematiku, které se věnuji desítky let,“ řekl ke své nové pozici v USA David Sabatini.

Mimo jmenované oblasti výzkumu plánuje Sabatini v bostonské laboratoři ÚOCHB zkoumat i strojové učení.

„Chceme vytvářet a využívat velké soubory dat umožňující řešit rozmanitá témata, včetně účinku léků a enzymů,“ popsal další plány.

David Sabatini v Česku a v USA

David Sabatini je expertem na buněčnou signalizaci, metabolismus nádorových buněk a genetické testování. Dříve působil jako profesor v prestižním Massachusettském technologickém institutu [MIT]. Nicméně již v létě roku 2021 opustil svou prestižní pozici ve Whiteheadově institutu při MIT.

Vyšetřování MIT totiž odhalilo, že Sabatini porušil interní pravidla týkající se vztahů na pracovišti. Oficiálně nenahlásil vztah s kolegyní, která vedla jinou vědeckou skupinu. Sabatini dále čelil i obviněním ze sexuálního obtěžování na pracovišti. To ale vědec popírá a proti obviněním podal několik žalob.

„Jsme přesvědčeni, že Dr. Sabatini byl za své předchozí činy dostatečně potrestán – i když ÚOCHB by postupoval jinak – a že vědecké komunitě nejvíce prospěje, když se tento brilantní vědec vrátí ke svému výzkumu,” vysvětlil důvody přijetí amerického vědce do výzkumného týmu ÚOCHB loni v říjnu do vědeckého institutu v americkém Bostonu jeho ředitel prof. Jan Konvalinka..

Umělá inteligence změní farmaceutický průmysl

Podle něj česká i světová vědecká komunita může jen získat, když dá Sabatinimu druhou šanci. V České televizi včera [2.5.] i  uvedl, že náhled na intimní vztahy, ale i chování vůči opačnému pohlaví na pracovišti Amerika posuzuje jinak, než jak je posuzuje Evropa nebo Česká republika.

Český vědecký institut v americkém Bostonu

Nově otevřená laboratoř v Bostonu je v blízkosti veškerého nejdůležitějšího světového biomedicínského výzkumného dění. V místě se nachází například Harvardova univerzita, MIT či Boston Medical Center [Centrum klinické medicíny v Bostonu].

Od této výhodné pozice si vedení ÚOCHB slibuje možnost sledovat nejnovější trendy v oboru přímo na místě. Což pro vědecké pracovníky znamená i výrazný impuls a motivaci.

„Pobočka ÚOCHB představuje pro českou vědu vynikající příležitost k propojení s nejlepšími výzkumnými institucemi na světě. Bude přínosem nejen pro místní akademickou obec, ale i pro celou českou společnost,“ říká Dr. Zdeněk Havlas, místopředseda Akademie věd ČR.

Gilead přidá ÚOCHB téměř 22 mil. Kč na výzkum ročně

IOCB Boston tak podle Havlase naváže na silnou tradici české medicinální chemie. Vedení Ústavu v této souvislosti zmiňuje nejznámější objev dosud nejúspěšnější látky účinné proti viru HIV, tenofoviru. Tuto látku jako první syntetizoval český vědec Antonín Holý a do lékové podoby ji vyvinula a na trh uvedla americká společnost Gilead Sciences. Tenofovir následně změnil směr léčby HIV a zachránil miliony lidských životů po celém světě. Zároveň České republice přinesl a stále přináší desítky miliard korun.

„Vědci z našeho ústavu dlouhodobě těží ze svých vazeb na významné světové instituce, jako jsou Stanfordova univerzita, Max Planck nebo Weizmannův vědecký institut,“ dodal ředitel ÚOCHB prof. Jan Konvalinka.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here