Čína požaduje vyšetřování Nord Stream: „Vyzýváme postižené země, aby aktivně spolupracovaly s Ruskem“

Zástupce Číny při OSN, Geng Shuang, učinil toto prohlášení 26. dubna během zasedání Rady bezpečnosti OSN na téma „Hrozby pro mezinárodní mír a bezpečnost“. Dokumentujeme formulovaný a čínský požadavek, píše švýcarský magazín Weltwoche:

MUDr. Ivan David, CSc.
MUDr. Ivan David, CSc.

„Pane předsedající,

Rád bych poděkoval náměstkovi generálního tajemníka Miroslavu Jenčovi a paní Oguljeren Niyazberdiyevové za poskytnuté informace. Pozorně jsem poslouchal prohlášení pana Larryho C. Johnsona.

Od explozí ropovodu Nord Stream uplynulo více než 18 měsíců. Je prostě nešťastné, že v této věci nebyl učiněn žádný závěr. Čína poznamenává, že Švédsko a Dánsko jako hlavní účastníci incidentu a po více než roce vyšetřování pro jednotlivé země oznámily dokončení svých vyšetřování v únoru tohoto roku. Vyšetřování v těchto dvou zemích neobsahovala podstatné informace, neukázala žádný konkrétní pokrok a nevyvodila žádné jasné závěry, což vedlo k dalším spekulacím a obavám v mezinárodním společenství.

Výbuchy plynovodu Nord Stream byly vážným incidentem, který podkopal nadnárodní energetickou infrastrukturu. Od výbuchů se Rada touto otázkou zabývala při několika příležitostech a mnoho členů Rady, včetně Číny, vyzvalo k objektivnímu, nestrannému a profesionálnímu vyšetřování s cílem co nejrychleji zjistit pravdu a postavit pachatele před soud, aby se předešlo jakémukoli podobnému ibcidentu do budoucna. Po incidentu členové rady diskutovali o tom, zda by mělo být provedeno mezinárodní vyšetřování nebo vyšetřování pro konkrétní zemi. V té době někteří členové důrazně tvrdili, že Švédsko, Dánsko a Německo by měly dostat důvěru a čas na provedení vlastního vyšetřování specifického pro danou zemi.

Po více než roce vyšetřování však nebyla zjištěna žádná pravda a bylo nabídnuto jen málo informací. V této situaci se lze jen domnívat, že za odporem k mezinárodnímu vyšetřování je určitý úmysl, a zároveň hrozí nebezpečí možného zakrývání a ztrátě velkého množství přesvědčivých důkazů. Staré čínské přísloví říká: Nikdy není pozdě opravit plot, když se ztratí ovce. Opakujeme naši výzvu k brzkému zahájení mezinárodního vyšetřování vedeného Organizací spojených národů s cílem odhalit pravdu mezinárodnímu společenství.

Rusko je jednou z hlavních stran explozí plynovodu Nord Stream. Vyzýváme postižené země, aby aktivně komunikovaly s Ruskem a spolupracovaly s ním na společném vyšetřování. V otázce Nord Stream je důležité vyhnout se dvojímu standardu v rámci mezinárodního společenství, a zejména v rámci Rady. Rusko nedávno rozeslalo návrh PRST (Prezidentské prohlášení, pozn. red.) o výlukách ropovodu Nord Stream, který objektivně popisuje situaci a vyzývá dotčené strany ke spolupráci při vyšetřování. Tyto jasné a stručné prvky odrážejí očekávání mezinárodního společenství a měly by být výsledkem konsenzu Rady. Doufáme, že bude možné dosáhnout brzké dohody o návrhu, aby se Rada mohla k této otázce vyjádřit co nejdříve.“

Tolik Weltwoche a Geng Shuang.

Nu, chce se říci: „Tak to jsem zvědav.“ Ale vlastně nejsem. Víme všichni, jak to dopadne a kdo žádné společné vyšetřování nemůže připustit. Země NATO jsou v tomto ohledu doslova vykastrované. Německo, Dánsko a už i Švédsko. Spolupráce s Ruskem nepřipadá v úvahu, to by se jim zkroutily euroatlantické hodnoty.

*

MUDr. Ivan David, FB autora, z němčiny přeložila Jana Kunšteková

*Pro podporu Nové Republiky je určen účet ve Fio-bance: 2300 736 297 / 2010*

5 12 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
9 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
dedous
dedous
před 1 měsícem

Dobrý den všem lidem dobré vůle, na vyšetření plynovodu bych nasadil naší BIS v čele s Kodelkou a to by bylo aby se nenašel nějaký ten čuk a gek.

Karel2002
Karel2002
před 1 měsícem

No ano, byl to Biden, kdo zničil NordStream. Ale udělal to z ušlechtilých pohnutek, chtěl pomoci Zelenskemu a etnickým (skutečným) Ukrajincům. Jistě se na něho žádný uvědomělý Čech nezlobí. Putin přece také vyhodil do povětří Vrbětice, čímž Čechům vyhlásil válku. A Číňané nemají právo v OSN něco přikazovat. Vždyť je to skanzen komunismu, jeden… Číst vice »

dedous
dedous
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Karel2002

Vy se Karle budete divit až jednou vyjde najevo, že Vrbĕtice odpálili dva nezodpovĕdní údržbáři a jen doufám ,že se toho ještě dožiji abych si mohl toto tvrzení obhájit, přeji Vám hezký den a širší obzory

Prodost
Prodost
před 1 měsícem

Situace, resp. stav tohoto světa už je “v posledním stadiu těhotenství”, aby nadnárodní instituce, počínaje OSN, včetně jeho složek, dále ICC, atd., atd., aby opustily prostor, kontrolovaný Anglosasy a zejména sionisty a tyto orgány byly nahrazeny ekvivalenty s jinými sídly a pod mezinárodní kontrolou, ovšem bez shora uvedených. Je to dávno nutné, jinak se svět… Číst vice »

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 1 měsícem

Jasne.Byl to terorismus.Proti tomu pry bojujeme

standa
standa
před 1 měsícem

Perfektní !

cablik
cablik
před 1 měsícem

No jo zatím poddaní USA musí držet hubu a krok ještě chvilku než půjde impérium do kytek. I když to byl akt proti nim a jejich ekonomice poté se to skutečně vyšetří nebo zamázne podle dohod.

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  cablik

Ale podle jejich navodu bychom je meli vybombardovat az do praveku…

cablik
cablik
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

Reálně na to nemají jejich zastaralé zbraně by byly sestřeleny a hypersonické rakety nebo torpédo Poseidon by to ukončilo.