Přejít k hlavnímu obsahu
Testy a žebříčky

Test: Acer Connect Enduro M3 LTE/5G – 5G internet i na místech se špatným signálem

Michal Bareš 03.05.2024

Odolný a snadno přenosný Wi-Fi router s integrovanou baterií a připojením k 5G/LTE datovým sítím vytvoří Wi-Fi 6 síť pro až 16 klientů a obsahuje virtuální SIM s 20 GB celosvětových dat.

Kapitoly článku

Přenosné Wi-Fi routery s možností příjmu mobilních dat pomocí SIM karty téměř nahradily moderní smartphony s možností tzv. tetheringu, tedy nastavení sdílení vlastního internetového připojení pomocí hot spotu. To je sice rychlé, levné a praktické řešení, ale také spíše nouzové řešení. Hot spot se hodí pro připojení malého množství zařízení.

Hardwarový přenosný 5G router na druhou stranu téměř nahradí plnohodnotnou domácí síť, má větší dosah, rychlejší datové přenosy a v neposlední řadě i lepší citlivost na mobilní signál. Smarphonům s aktivovaným hot spotem se navíc rychle vybíjí baterie. Výhodou zařízení Acer Connect Enduro M3 je vlastní integrovaná 6 500mAh baterie, díky které vydrží na jedno nabití pracovat i celý den.

Odoplný přenosný Wi-Fi router s podporou 5G a LTE sítí se díky vysoké citlivosti a integrované baterii ideálně hodí na chatu s horším příjmem datového mobilního signálu nebo na rodinné výlety. S podporou mezinárodních dat jej ocení i uživatelé, kteří často cestují do zahraničí a nechtějí spoléhat na dostupnost hotelové Wi-Fi.

Acer Connect Enduro M3 LTE/5G
Barevný displej s 5,5cm úhlopříčkou je dostatečně kontrastní a skvěle informativní
Zdroj: Michal Bareš, Chip

Instalace, zprovoznění a 20 GB mezinárodních dat

Nastavení mobilní Wi-Fí sítě pomocí Acer Connect Enduro M3 je snadné a rychlé. Námi testovaný model obsahoval přednabitou virtuální kartu s 20 GB mobilních dat od služby SIMO SignalScan, které se dají využít paušálně po celém světě. SIMO pracuje ve více než 135 zemích světa a spolupracuje s více než 300 operátory.

Po vyčerpání 20 GB se dají další data dokoupit buď ve formě jednodenního neomezeného surfování (8 Eur) nebo měsíčního tarifu za 80 Eur, dokoupit lze i jednotlivé GB za cenu 10 Eur. Služba to není levná, ale pokud potřebujete mít rychlá data i v exotických zemích, asi ji nebudete řešit. Zvlášť pokud to za vás platí zaměstnavatel.

Koupit lze ale i model bez zmíněných 20 GB dat a vložit do něj vlastní nanoSIM kartu, eSIM zařízení neobsahuje. Oproti verzi s 20 GB mezinárodních dat ale ušetříte jen cca 300 Kč.

Acer Connect Enduro M3 LTE/5G
Acer Connect Enduro M3 LTE/5G
Zdroj: Michal Bareš, Chip

Po prvním zapnutí a případném vložení nanoSIM karty projdeme jednoduchým nastavením. V tom pomáhá dotykový displej s 5,5cm úhlopříčkou. Systém je lokalizován do češtiny a je jednoduchý. Možná pro profesionály až moc jednoduchý. Zařízení podporuje Wi-Fi 6 2x2 MIMO s podporou WPA3 a vytváří dvě sítě na 2,4GHz a 5GHz frekvenci. Obě lze pojmenovat a nastavit hesla. K routeru se dokáže připojit až 16 zařízení, přičemž všechny mají k dispozici stejné datové pásmo, preference, stejně jako filtrování adres nebo pokročilejší politiku nastavit nelze.

Výborný dosah i citlivost

Dosah sítí je vynikající a překonává možnosti klasického hot spotu nahozeného běžným smartphonem. Stejně tak lepší je i příjem signálu v místech se špatnou dostupností. Acer Enduro M3 se dokázal k internetu připojit i tam, kde data na mobilu nefungovala. Během testu jsme vyzkoušeli, že krabička vydrží na baterky jeden den intenzivního používání, pokud jej budete používat jen sporadicky a s menším množstvím připojených klientů, vydrží na jedno nabití i týden. V případě potřeby lze krabičku připojit pomocí USB-C kabelu k notebooku a dobíjet ji z něj, i v takovém případě bude poskytovat internetové připojení.

 

Acer Connect Enduro M3 LTE/5G
Zesílené rohy a odolné tělo splňují certifikaci IP54 a MIL-STD-810H
Zdroj: Michal Bareš, Chip
Acer Connect Enduro M3 LTE/5G
Acer Connect Enduro M3 LTE/5G se napájí pomocí USB-C portu a lze jej připojit k notebooku
Zdroj: Michal Bareš, Chip

Zesílená konstrukce

Zařízení o rozměrech 136 x 81 x 17 mm a hmotnosti 250 gramů má zesílenou odolnost vůči pádům a vodě. Nehodí se do bazénu nebo do tropické bouře, ale díky IP54 zvládne i pořádný déšť. Podle specifikace MIL-STD-810H přežije i pád z výšky 122 cm. Tělo má zesílené rohy a displej je skrytý pod pevným obalem, takže by se neměl jen tak rozbít. Součástí balení je obal s poutkem, ale ocenili bychom gumovou krytku na USB-C konektor. 

Technická data

Acer Connect Enduro M3 LTE/5G


Wi-Fi Wi-Fi 6 (802.11ax) / 2,4 GHz, 5 GHz

Mobilní sítě 5G, LTE

Zabezpečení WPA3

Konektor USB-C

Displej 5,5 cm, barevný, dotykový

Baterie 6 500 mAh

Ochrana IP54, MIL-STD-810H

Rozměry / hmotnost 136 x 81 x 17 mm / 250 g

Cena 7 299 Kč


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme


články odjinud