Někdejší kandidát na ministra pro vědu, výzkum a inovace Pavel Tuleja

Někdejší kandidát na ministra pro vědu, výzkum a inovace Pavel Tuleja | foto: Ladislav Křivan, MAFRA

Než bude ministrem, musí Tuleja vysvětlit okolnosti svých publikací, řekl Fiala

  • 116
Premiér Petr Fiala (ODS) má za důležité, aby kandidát TOP 09 na ministra pro vědu Pavel Tuleja do jmenování vyjasnil pochybnosti kolem své publikační činnosti. Musí být jasné, že pochybení je ojedinělé, řekl premiér. Tuleja nyní čelí problémům kvůli tomu, že v minulosti publikoval několik článků v časopisech zařazených na Beallův seznam tzv. potenciálně predátorských časopisů.

Prezident Petr Pavel má Tuleju jmenovat v pondělí. „Pokud by se něco změnilo, budu pana prezidenta informovat,“ uvedl Fiala na dotaz, zda ještě plánuje s Hradem v záležitosti jednat.

Premiér také řekl, že ve čtvrtek ho Tuleja informoval, že Slezská univerzita stáhne z publikačního seznamu články, které vyšly v časopisech zařazených na seznam takzvaně potenciálně predátorských časopisů. Zdůraznil, že se jedná o ojedinělé pochybení, za které se omlouval.

„Objevují se ale nové komentáře a informace a Tuleja na ně musí reagovat, přesvědčivě je vysvětlit,“ uvedl dále v pátek Fiala. Podle něj je zásadním omylem předpokládat, že ten, kdo řídí nějaké ministerstvo, musí být špičkovým odborníkem v daném oboru. Podmínkou je rozumět těm věcem, té problematice. A podmínkou je být schopen prosazovat věci, které jsou pro ten daný resort důležité, míní.

„U někoho, kdo se věnuje výzkumu a inovacím, vysokoškolskému prostředí a akademickému a výzkumnému prostředí, tak je předpoklad, že tomu dobře rozumí. A je také předpoklad, že nejsou pochybnosti o kvalitě jeho vlastní práce. Tak to je,“ konstatoval Fiala.

„Za otištění článku se neplatilo nic“

Ekonom a bývalý rektor Slezské univerzity Tuleja ve čtvrtek řekl, že za svůj profesní život napsal desítky odborných článků. „Zaznamenal jsem, že se objevily informace o textech, u kterých jsem spoluautorem a které byly publikovány v časopisech na Beallově seznamu. Dohledal jsem, že jsou z roku 2015,“ uvedl.

Zpětně vnímá, že měl více zkontrolovat kvalitu nakladatelství. „Za tuto chybu se veřejně omlouvám. Slezskou univerzitu jsem již požádal o stažení příslušných článků z mého publikačního seznamu,“ doplnil.

Budoucí ministr Tuleja v problémech? Publikoval v pochybných vědeckých časopisech

Server Seznam Zprávy upozornil, že jde o trojici textů, které vyšly v únoru 2015. Další text je z ledna 2013, spoluautorkou byla Karin Gajdová, nynější zastupitelka za ANO v Ludgeřovicích na Opavsku. „Ty věci dávala dohromady doktorandka, která články publikovala se mnou. Já jsem jí dával podklady k těm článkům, materiály,“ řekl serveru Tuleja.

Gajdová pro iDNES.cz řekla, že v letech, kdy články vznikaly byla pouhou studentkou doktorských studií, tedy doktorandkou. „V danou dobu jsem teprve nabírala zkušenosti v akademické sféře. Hlavním cílem těchto článků bylo prezentovat je na mezinárodních konferencích s následnou diskusí, kde bylo možné získat tak zpětnou vazbu a také si poslechnout kritické názory odborníků,“ popsala Gajdová.

Jako studentka podle svých slov v danou dobu o seznamu predátorských časopisů vůbec nevěděla. „Za otištění článku v daném časopise se neplatilo nic. Platil se pouze konferenční poplatek za účast na konferenci a věci s tím spojené,“ dodala.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video