ahead – 1200×100

PLAY.CZ

Právě poslouchá celkem 14058 posluchačů.

Seznam rádií

Seznam stylů

Seznam krajů

Svět knihy představí projekt Das Buch

0 jsk 3.5.2024

Čestným hostem letošního veletrhu Svět knihy Praha bude německojazyčná literatura zastoupená programovou řadou Das Buch. Nabídne silné společenské romány, osobní zpovědi, komiksy i knihy pro děti, které právě vycházejí v českém překladu. Nejen z Berlína, Vídně či Curychu přijede dvacet výjimečných hostů.

Návštěvníci se mohu těšit například na držitele Německé knižní ceny Tonio Schachingera, autorku bestsellerů Judith Hermann či nejvýraznějšího švýcarského autora současnosti Petera Stamma (na snímku). Po dvou letech se do Prahy vrátí také Frankfurtský knižní veletrh se svým stánkem German stories. A chybět samozřejmě nebude ani Franz Kafka.

„Naším cílem je představit aktuální tendence v německojazyčné literatuře, které odrážejí i společenské dění ve Švýcarsku, Rakousku a Německu. Aby kulturní výměna byla co nejpřínosnější, pozvali jsme řadu zajímavých hostů, kteří se podobným tématům věnují v Česku,“ objasňuje dramaturgický záměr řady Das Buch Lorenza Faessler, velvyslanecká radová Švýcarské ambasády.

Silný akcent programové nabídky představují setkání s autorkami, které ve svých knihách sdílejí osobní zkušenosti ze života s hendikepem či s vážnou nemocí. Německá komiksová kreslířka Josephine Marková se tak setká v debatě na téma fenoménu „graphic medicine“ se Štěpánkou Jislovou a Terezou Drahoňovskou. Švýcarská filozofka Barbara Schmitz, která se zabývá otázkou, jaký život stojí za to žít, bude diskutovat s Terezou Matějčkovou. Jestli je literární kánon dostatečně rozmanitý budou komentovat Šárka Homfray s Teresou Reichl z Bavorska. A Švýcarka Maria Zimmermann představí svou grafickou novelu o autismu v rozhovoru se Zuzanou Kašparovou.

Tagy: