Víkendové oblastní žebříčky v Čechách

3.5.2024 Petr Klimpl

Víkendové oblastní žebříčky v Čechách

Na Moravě jsou dva závody žebříčku B-Morava. V Čechách je na první květnový víkend připravena řada oblastních závodů.

Na západě Čech jsou připraveny tříetapové závody Jarní trojúhelník (37. ročník). Pořadatelé z MLOK Mariánské Lázně připravili pro všechny tři etapy centrum v areálu Lesní mlýn v Mariánských Lázních. V sobotu dopoledne se běží krátká trať (je to i mistrovství Západočeské oblasti), odpoledne se běží sprint a v neděli klasická trať (obě etapy se počítají do oblastních soutěží). Sprint proběhne na mapě Kolonáda v městské zástavbě lázeňského města (kolonády, park, příměstský kamenitý les), tratě staví Luděk Bartoš. Lesní závody se budou konat na náhorní plošině a ve svazích Slavkovského lesa s podmáčeným podkladem a těžkou běžeckou podložkou mimo cesty, s vodotečemi a prameny několika potoků, částečně skály, kameny a kupky. Krátkou trať postavili Jaroslav Macura a Josef Milota na mapách Geopark a Duncanova vyhlídka, klasiku připravil Marek Beneš. Přihlášeno je přes pět stovek závodníků.

V Jihočeské oblasti pořádá o víkendu dva závody Sportovní klub Orientační sporty Prachatice. V sobotu proběhne Mistrovství Jihočeské oblasti štafet. Centrem je v Chrobolech u nádraží. Poběží se na mapě Rohanovský vrch - východ (mapoval Lukáš Šmahel). Tratě postavila Kateřina Karbusová v terénu, který v JV a V části prostoru je silně podmáčený, v celém prostoru je řada drobných terénních útvarů, rozsáhlejší hustníkové pasáže, místy vyšší průběžný les s borůvčím, lokálně hustá a nepříliš přehledná síť průseků. V neděli čeká stovku přihlášených závodníků závod Jihočeského žebříčku ve sprintu, centrum je v Prachaticích (Dřípatka). Poběží se na mapě Buzerák, kterou mapoval Lukáš Šmahel, ten postavil i tratě, které povedou v sídlišti, parčíku, ve školních areálech i zástavbě rodinných domů.

V Ještědské oblasti pořádá Klub orientačního běhu Děčín o víkendu dva závody, které mají centrum na letišti u obce Bynovec. V sobotu proběhne Mistrovství Ještědské oblasti na krátké trati, které se poběží na mapě Rokle (autor Ladislav Hovorka). Tratě pro více jak šest stovek závodníků postavil Martin Horák v terénu, kde jsou hluboké údolí s velkým množstvím pískovcových skal, srázů a kamenů; v lese je místy podrost borůvčí, občas popadané menší stromy. V neděli je pak žebříčková klasická trať. Pět stovek závodníků v porostově bohatě diferencovaném lese s hustou sítí cest, místy je podrost borůvčí; v JZ části prostoru jsou hluboká údolí s velkým množstvím skal, srázů a kamenů. Tratě na mapě Pod Růžákem (autoři Libor Pecháček, Martin Klein a Ladislav Hovorka) připravil Jiří Šumík Duben.

Ve Východočeské oblasti se v sobotu koná mistrovství oblasti na klasické trati za pořadatelství OK Slavia Hradec Králové. Přes 800 závodníků najde centrum u motorestu Koliba v Hoděšovicích. Poběží se na mapě Koliba (mapaři Jan Netuka a Petr Mareček) v typicky hradeckém terénu, který je porostově rozmanitý s převýšením do 50 m, je tam hustší síť komunikací, systémy melioračních rýh, v některých lokalitách je tráva nebo kapradí. Tratě postavila Nikola Thýnová.

Oddíl orientačního běhu SK Chrast pořádá Mistrovství oblasti Vysočina na krátké trati. Centrum je v letním areálu v Lubné. Přes 300 závodníků čekají tratě z dílny Jana Krejsy na mapě Lubenský prales, kterou mapovali Petr Mareček a Jan Potštejnský. Tratě vedou ve smíšeném lese s velice proměnlivou průběžností, ve východní části prostoru je prudší svah s kameny a skalkami.

Podrobnosti o závodech jsou v IS ORIS.


« zpět