Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

San Marino: základna ruských špionů v Evropě?

San Marino - hnízdo ruských špionů? Foto: Adobe Stock
San Marino – hnízdo ruských špionů? Foto: Adobe Stock

Malá západoevropská země San Marino má – na rozdíl od Itálie, která ji celou obklopuje – pevné vazby na Moskvu. Klíčovou roli v tomto letitém vztahu sehrává nejen tradiční neutralita, ale i Francouz s ruským občanstvím přímo od Putina, který je nejen diplomatem, ale současně i bývalým velkým hráčem v ruské energetice a ve státní propagandistické televizi Russia Today ve Francii. Západní zpravodajské služby se tak obávají, že je tato enkláva vstupní branou ruských špionů do Evropy.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Je San Marino, jedna z nejmenších a současně jedna z nejbohatších zemí světa, jakýmsi trojským koněm v srdci západní Evropy? Její staletí trvající neutralita v kombinaci se současným vřelým vztahem ke Kremlu znepokojuje zpravodajské služby několika států. Ty se domnívají, že je San Marino nejen daňový ráj, ale také bezpečné útočiště pro ruské špiony.

Britský Economist v této souvislosti upozornil na jednoho muže, který za velmi dobrými vztahy s Ruskem i Kremlem stojí. Ukázal na

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Jižní Evropa

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

Zpravodajské služby

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější