Zavřít reklamu

Google má někdy na podzim vydat ostrou verzi Androidu 15, pro nějž nedávno otevřel beta program. V minulých týdnech vyšlo najevo, že přinese některé dlouho očekávané či užitečné funkce, jako např. možnost vynutit tmavý režim u jakékoli aplikace nebo informace o kondici úložiště vašeho telefonu. Nyní se „proláklo“, že přepracuje zamykací obrazovku a notifikační lištu tak, aby na telefonech vypadaly lépe v režimu na šířku.

Uživatelské rozhraní Androidu je smartphonech a tabletech optimalizováno pro jejich typickou orientaci, tj. na výšku u telefonů a na šířku u tabletů. V opačném uspořádání to však způsobuje problémy, kdy se prvky, jako je zamykací obrazovka a notifikační panel, nezobrazují správně. To se však v Androidu 15 může změnit.

Jak informoval známý expert na Android Mishaal Rahman z webu Android Authority, Android 15 by mohl na telefonech pro režim na šířku optimalizovat zamykací obrazovku a notifikační panel. Současná zamykací obrazovka na smartphonech s Androidem 14 režim na šířku postrádá.

Notifikační panel se na šířku zobrazuje, ne však ideálně. Je zde mnoho promarněného místa, například oznámení vyplňují pouze polovinu šířky a klíčové prvky, jako je posuvník jasu nebo tlačítka napájení, Nastavení a pro úpravu rychlých přepínačů, jsou skryty, dokud znovu neswajpnete dolů. Toto „neoptimální“ uspořádání v rámci režimu na šířku by měl Android 15 napravit, když prý bude zobrazovat čtyři dlaždice rychlého nastavení (v rozložení 2×2), posuvník jasu a výše uvedená tlačítka. Co se týče zamykací obrazovky, nový režim na šířku by měl vyypadat podobně jako u tabletů.

Android 15 má v ostré verzi vyjít někdy na podzim (podle některých úniků to bude začátkem října), přičemž minimálně do léta má probíhat betatestovací fáze.

Dnes nejčtenější

.