1500 vojáků ubránilo hranice. Cvičení Strong Cohesion testovalo připravenost jednotky na Slovensku

Autor: kapitán Jakub Moravec

Čtyři dny trvala prověrka schopností mnohonárodního praporu na Slovensku. Podle alianční metodiky CREVAL (Combat Readiness Evaluation) hodnotil jednotku tým sudích pod vedením brigádního generála Josefa Trojánka, přítomni byli i pozorovatelé NATO. Výsledek? Prapor je Combat Ready a plnohodnotně schopen plnit operační úkol na východním křídle Aliance. Cvičení se zúčastnily jednotky z ČR, Německa, Slovenska, Slovinska, USA a Španělska. Více než 1500 vojáků využilo přibližně 400 kusů techniky.

Cvičení ve dnech 21. až 24. dubna proběhlo pod námětem konfliktu vysoké intenzity, který prověřil mnohonárodní prapor v různých taktických činnostech. Vše řídil velitel 2. mechanizované brigády z Prešova brigádní generál Róbert Kecső.

„Hlavním cílem bylo splnit kritéria, která jsou velmi detailně stanovena a vyžadována jak v oblasti personální, materiální, schopnostech plánování nebo samotném vedení operace. Výsledek hodnocení je o to cennější, že ve všech oblastech byl mnohonárodní prapor vyhodnocen jako "excellent", tedy výborný,“ říká velitel mnohonárodního úkolového uskupení plukovník Petr Blecha.

Součástí bylo rovněž hodnocení v oblasti využití nových technologií, zrychlení procesů velení a řízení, v oblasti utajeného hlasového a datového spojení. Dále pak implementace nových postupů v radioelektronice a kybernetice. Právě používání těchto technologií je jednou z mnoha předností mnohonárodního úkolového uskupení na Slovensku pod vedením České republiky. Zároveň bylo prověřeno vedení operací v klíčových bojových doménách z pohledu místa působení úkolového uskupení – na zemi, ve vzduchu i v kyberprostoru.

Hlavní bojové síly, které úkolové uskupení nasadilo, byly mechanizované jednotky, které využívaly česká pásová vozidla BVP-2, německá bojová vozidla Puma včetně kolové techniky, kterou zastupoval slovinský Valuk nebo americký Humvee (HMMWV). Nedílnou součástí byla „československá“ minometná baterie se 120 mm a 98 mm minomety a další jednotky bojové podpory a zabezpečení. Nepřátelské síly pro tyto účely cvičení zastupovala španělská kolová vozidla Vamtac společně s BVP-1 z prešovské brigády, které podporovaly vrtulníky UH-60 Black Hawk.

Nasazena byla samozřejmě i logistická, zdravotnická nebo spojovací technika. Mnohonárodní prapor po celou dobu cvičení využíval moderní technologie, například prostřednictvím vozidla Titus 6x6. „Je poprvé na zahraniční operaci a zásadně zvyšuje schopnosti spojení s prostředky komunikace, které využívají ostatní národy,“ říká velitel praporu podplukovník Radek Šoman.

Mnohonárodní uskupení tak po více než třech měsících završilo jednu z nejdůležitějších částí mise na Slovensku. Nadále bude pokračovat ve výcviku a plnit spolu dalšími předsunutými jednotkami NATO úkoly v oblasti odstrašení, posílení východní hranice Aliance včetně podpory ozbrojených sil Slovenské republiky. V oblasti výcviku se bude se mimo jiné účastnit slovenského cvičení Slovak Shield 2024, které se uskuteční v květnu v Centru výcviku Lešť.