Přejít k hlavnímu obsahu
Tipy a triky

Tip: Nechybujte a „prosvištětě“ si češtinu

Pavel Trousil 03.05.2024
Zdroj: Vygenerováno v Midjourney

Pokud si nejste jisti gramatikou, můžete si správnost českého pravopisu ověřit na serveru Nechybujte. Ten nyní nabízí zajímavou novinku vhodnou nejen pro milovníky českého jazyka, ale i pro širokou veřejnost.

Server Nechybujte.cz je portál o českém jazyce, který nabízí zdarma mimo jiné online slovník češtiny, slovník synonym a pravidla pravopisu. Slovník současné češtiny pomáhá se zorientovat ve významech slov, slovních spojení i idiomů a chápat rozdíly mezi podobnými výrazy. Slovník synonym zase nabízí nepřeberné množství významově podobných i zcela protikladných slov.

V pravidlech českého pravopisu se dozvíte, jak se slova správně ohýbají nebo k jakému rodu přísluší, ale také to, jak se správně dělí a jaké mají alternativní tvary. Obrázkový slovník obsahuje více než 3 300 slov a fotografií členěných do více než 50 tematických oblastí. Jasné a stručné zpracování Gramatiky češtiny Vám pomůže pochopit i ty nejzáludnější gramatické jevy naší mateřštiny.
 

Slovník
Nová verze českého výkladového slovníku nabízí přes 70 000 hesel s výklady, příklady, idiomy, nepravidelnými tvary a přepisem správné výslovnosti.
Zdroj: Screenshot webu, redakce

A v poslední sekci Nástroje najdete užitečné pomůcky pro práci s jazykem, jako jsou automatické doplnění diakritiky, kontrola pravopisu anebo ozvučení textů pomocí některého ze 4 syntetických hlasů.

Nyní tento server nabízí novinku – byla něm spuštěna zcela nová verze českého výkladového slovníku, který je podle tvůrců ve svém rozsahu v České republice unikátní. Nabízí přes 70 000 hesel s výklady, příklady, idiomy, nepravidelnými tvary a přepisem správné výslovnosti. Hesla, výklady, příklady a idiomy samozřejmě namluvili rodilý mluvčí. 
 

Mohlo by vás zajímat

Najdete zde i kompletní tabulku skloňování jmen a časování sloves a přes 2 000 názorných fotografií a ilustrací. Nová verze by měla poskytnout nástroje pro hlubší pochopení a zdokonalení v češtině jak pro českou, tak pro mezinárodní komunitu.

Všechny informace a materiály na Nechybujte.cz jsou podle společnosti Lingea, která za projektem stojí, pečlivě a pravidelně aktualizovány, odrážejí tak současný stav českého jazyka. Lingvisté, kteří se na projektu podílejí, garantují nejen aktuálnost, ale i relevantnost poskytovaných informací. Portál je přizpůsobený k používání na různých zařízeních, od počítačů po mobilní telefony. Všechny zdroje na Nechybujte.cz jsou dostupné zdarma a bez nutnosti registrace. Portál pro češtinu spustila Lingea poprvé v roce 2013. 

Zdroj: nechybujte, Lingea
 


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme


články odjinud