V Rosicích připomínají mecenášku Medu Mládkovou

Museum Kampa Rosice
Museum Kampa Rosice

Zámek Rosice začátkem května zpřístupňuje novou stálou expozici věnovanou Medě a Janovi Mládkovým, připravenou ve spolupráci s Museem Kampa. Rosice jsou místem posledního odpočinku mecenášky Medy Mládkové a jejího manžela, ekonoma Jana Viktora Mládka. Moderně řešená expozice ve dvou sálech renesančního zámku seznamuje se životem a dílem těchto dvou výrazných osobností československého poválečného exilu.

Expozice, jejíž součástí je historický nábytek z domu manželů Mládkových ve Washingtonu D. C., šaty a šperky paní Medy, předměty osobní povahy i vybraná umělecká díla, se pro veřejnost otevírá 3. května. Na tentýž den připadá druhé výročí úmrtí paní Medy, která zemřela začátkem května 2022 v nedožitých 103 letech.

„Jsem vděčný městu Rosice a správě zámku za nabídku připomenout paní Medu stálou expozicí,“ říká Jan Smetana, ředitel pražského Musea Kampa, které Meda Mládková před dvaceti lety založila. „Expozice se věnuje nejen sběratelství umění a přátelství paní Medy s Františkem Kupkou, ale i práci Jana Mládka pro Mezinárodní měnový fond, okruhu jejich přátel v Americe nebo činnosti paní Medy po návratu do Prahy,“ popisuje Smetana.

„Nezastírám, že pro nás bylo překvapením, když jsme se v roce 2022 dozvěděli o přání paní Medy Mládkové být pohřbena v Rosicích. Pro město je to velká pocta. Jsem velmi ráda, že odkaz manželů Mládkových můžeme prostřednictvím dlouhodobé výstavy na zámku v Rosicích připomínat. Věřím, že se návštěvníkům bude expozice líbit a že ocení moderní způsob prezentace.“ uvádí starostka města Rosice paní magistra Andrea Trojanová.

Museum Kampa Rosice

„Věřím, že nová expozice nazvaná Meda & Jan Mládek: Život, exil, umění si své návštěvníky najde. Atraktivním způsobem seznamuje s životem těchto dvou mimořádných osobností,“ říká kastelán Ludvík Vaverka. „Jan Viktor Mládek byl skutečný světoběžník, ale o Rosicích paní Medě patrně vyprávěl jako o místě, kam jezdil za svými prarodiči. Jeho dědeček z otcovy strany Jan Wilhelm Mládek byl důlní inženýr, který do Rosic přišel za prací z Orlové,“ vysvětluje Vaverka vazbu Mládkových k Rosicím.

Expozici Meda & Jan Mládek: Život, exil, umění odborně a výtvarně připravil tým Musea Kampa. Projekt vedle města Rosice výrazně podpořil také Jihomoravský kraj a několik firemních sponzorů. Expozice bude otevřena ve standardních otevíracích časech zámku Rosice.

 

Meda & Jan Mládek
Život, exil, umění | Life, Exile, Art

Otevřeno od / Open from 3. 5. 2024

Otevírací doba: každý den 9:00-17:00
Zámek Rosice
Žerotínovo nám. 1
665 01, Rosice u Brna

Comments

comments

Vyhledat