Tržby společnosti Apple v Číně nadále klesají, což ovlivnilo její celosvětové prodeje. Tim Cook už celou situaci komentoval

Apple
Autor: Lukas Gehrer / Zdroj: Pixabay

Nedávná finanční zpráva společnosti Apple za druhé fiskální čtvrtletí roku 2024 odhalila pokles příjmů, zejména v regionu Velké Číny. Přestože se generální ředitel společnosti Apple Tim Cook potýká s problémy na čínském trhu, zůstává optimistický ohledně dlouhodobých vyhlídek společnosti a její schopnosti orientovat se v konkurenčním prostředí. Cook to uvedl v hovoru k výsledkům hospodaření:


„V extrémně konkurenčním prostředí mám velkou radost, že naše prodeje iPhonů v pevninské Číně v minulém čtvrtletí vzrostly. Ohledně budoucího vývoje čínského trhu jsem stále velmi optimistický. Nesoustředíme se na vývoj v příštím jednom či dvou týdnech, ale spíše na dlouhodobý vývoj.“


Hlavním důvodem je prudký pokles celosvětového prodeje iPhonů na čínském trhu. Podle údajů společnosti Counterpoint Research klesl prodej iPhonů v prvním čtvrtletí o 19 % a na čínském trhu se propadl na třetí místo. Jedná se o nejhorší čtvrtletní výsledek společnosti od roku 2020.

Přehled finančních zpráv

Druhé fiskální čtvrtletí roku 2024 přineslo společnosti Apple smíšené výsledky, které odhalily úspěchy i problémy technologického giganta. Společnost vykázala celkové tržby ve výši 90,75 miliardy USD a čistý zisk 23,636 miliardy USD, což znamená 4% pokles tržeb ve srovnání se stejným obdobím loňského roku. I přes tento pokles se společnosti Apple podařilo překonat očekávání analytiků jak v oblasti zisku, tak v oblasti příjmů, což svědčí o odolnosti v konkurenčním tržním prostředí.

Rozdělení příjmů

  • Příjmy z iPhonu: USD, což je méně než 51,33 mld. USD v předchozím roce. Tento pokles prodeje iPhonů byl významným faktorem, který přispěl k celkovému poklesu tržeb. Konkrétně tržby ve Velké Číně zaznamenaly výrazný 8% pokles na 16,372 miliardy USD, což poukazuje na problémy na tomto klíčovém trhu.
  • Příjmy z prodeje počítačů Mac, iPadů a nositelných zařízení: Tržby z prodeje počítačů Mac dosáhly 7,78 miliardy USD, čímž zaostaly za očekáváním, zatímco tržby z prodeje iPadů dosáhly 5,55 miliardy USD, což je méně, než se očekávalo. Tržby za nositelnou elektroniku, včetně sluchátek AirPods a hodinek Apple Watch, dosáhly 7,91 miliardy dolarů, čímž nedosáhly předpokládané výše.
  • Příjmy ze služeb: V roce 2017 dosáhly tržby za služby v hodnotě 1,5 mld: Světlým bodem společnosti Apple byly příjmy ze služeb, které dosáhly 23,86 miliardy dolarů a překonaly očekávání. Výkonnost tohoto segmentu poukazuje na rostoucí význam služeb v toku příjmů společnosti Apple.

Výzvy ve Velké Číně

Pokles příjmů ve Velké Číně lze přičíst prudkému poklesu prodeje iPhonů. Podle údajů společnosti Counterpoint Research se v prvním čtvrtletí prodeje iPhonů snížily o 19 %, což vedlo k tomu, že se společnost Apple propadla na třetí místo na čínském trhu. Tento výkon znamenal nejhorší čtvrtletní výsledek od roku 2020. Navzdory potížím společnosti Apple vykazoval celkový čínský trh růst přibližně o 1,5 %, přičemž v čele stály místní značky jako Honor a Xiaomi. Pozoruhodné je, že bývalý konkurent společnosti Apple, společnost Huawei, zaznamenala téměř 70% nárůst prodejů, což ukazuje na její znovuzrození na trhu.

Reakce Tima Cooka

Tim Cook se během hovoru k výsledkům zabýval problémy na čínském trhu a zdůraznil, že Čína zůstává „nejkonkurenceschopnějším trhem na světě“. Navzdory poklesu tržeb vyjádřil Cook optimismus ohledně dlouhodobého vývoje iPhonu v Číně a zopakoval závazek společnosti Apple vůči tomuto trhu. Cook zdůraznil, že společnost Apple se zaměřuje spíše na dlouhodobý růst než na krátkodobé výkyvy, což naznačuje strategický přístup k orientaci v konkurenčním prostředí.

Tim Cook řekl: „Z dlouhodobého hlediska si zachovávám skvělý výhled na Čínu.“ Cook zdůraznil, že společnost Apple se v Číně zaměřuje spíše na dlouhodobý rozvoj než na krátkodobé výkyvy.

Při diskusi o výsledcích společnosti Apple v Indii Cook označil tento trh za „neuvěřitelně vzrušující“ a pochválil dobré výsledky společnosti, zejména v oblasti místní výroby iPhonů a rozšiřování maloobchodních prodejen. To naznačuje, že Cook považuje Indii za klíčový růstový trh společnosti Apple, kde společnost provádí strategické investice, aby využila rostoucí spotřebitelské základny v zemi.

K tématu generativní umělé inteligence Cook vyjádřil nadšení společnosti Apple pro tuto technologii a uvedl, že představuje „klíčovou příležitost“ napříč produktovou řadou společnosti. Vyzdvihl jedinečné výhody společnosti Apple v této oblasti, včetně integrace hardwaru, softwaru a služeb, a také její závazek k ochraně soukromí. Cook se však zdržel poskytnutí konkrétních podrobností o plánech společnosti Apple v oblasti umělé inteligence s tím, že nechce „předbíhat naše oznámení“.

Pokud jde o nadcházející oznámení produktů společnosti, Cook naznačil, že se Apple „připravuje na oznámení vzrušujícího produktu příští týden, který si myslíme, že si naši zákazníci zamilují“. To naznačuje, že se společnost chystá představit nové nabídky, potenciálně včetně aktualizací iPadu a tužky Apple Pencil, které by mohly podpořit budoucí růst.

Konkurenční pozice společnosti Apple

Cook ve svých prohlášeních během hovoru k výsledkům zdůraznil důvěru společnosti Apple ve své produkty, zejména vyzdvihl pokračující úspěch iPhonu 15 a iPhonu 15 Pro Max jako nejprodávanějších chytrých telefonů v čínských městech. Kromě toho Cook zmínil pokračující úsilí společnosti Apple v oblasti generativní umělé inteligence, které společnost staví do pozice, v níž bude moci v budoucnu využívat technologický pokrok. Jedinečný přístup společnosti Apple k umělé inteligenci, který se zaměřuje na zpracování přímo v zařízení, nikoli na cloudové servery, ji odlišuje z hlediska ochrany soukromí a bezpečnosti, čímž se její nabídka umělé inteligence liší od konkurence.

Celkově z pohledu Tima Cooka během hovoru k výsledkům vyplynula jeho důvěra v dlouhodobou strategii společnosti Apple, jeho optimismus ohledně vyhlídek společnosti na klíčových trzích, jako je Čína a Indie, a jeho nadšení z potenciálu nových technologií, jako je generativní AI. Jeho rozvážný přístup k diskusi o plánech společnosti naznačuje zaměření na poskytování inovativních produktů a služeb, které jsou v souladu se základními hodnotami společnosti Apple, jako je soukromí a uživatelský komfort.

Autor: Lukáš Drahozal

Zdroj: news.mydrivers.com, counterpointresearch.com

Průměrné hodnocení 5 / 5. Počet hodnocení: 1

Zatím nehodnoceno.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *