Šéfka amerických zpravodajských služeb předpovídá Rusku v blízké budoucnosti „agresivní taktiku“ na Ukrajině

Přidat na Seznam.cz

Avril Hainesová, ředitelka americké Národní zpravodajské služby, naznačila, že ruský prezident Vladimir Putin se bude stále častěji uchylovat k asertivním opatřením, protože považuje současný domácí i mezinárodní vývoj za výhodný. Informují o tom Reuters a Ukrainska Pravda.

Ve svém projevu na slyšení pořádaném Výborem pro ozbrojené služby amerického Senátu Hainesová zdůraznila vystupňované útoky Ruska na ukrajinskou infrastrukturu. Cílem těchto útoků je omezit schopnost Kyjeva mobilizovat vojáky a zbraně, narušit obrannou výrobu a přimět Ukrajinu k jednání.

„Putinovy zvýšené agresivní manévry proti Ukrajině, jako je například útok na její elektrickou infrastrukturu, mají Ukrajině naznačit, že setrvávání v konfliktu pouze vystupňuje škody, aniž by nabídlo reálnou cestu k vítězství,“ poznamenal úředník.

Hainesová však upozornila, že tato „agresivní taktika“ bude pravděpodobně přetrvávat, což naznačuje, že „konflikt pravděpodobně nebude v dohledné době ukončen“.

Na pozadí se poznamenává, že USA již dříve vyjádřily optimismus, že nově odblokovaná bezpečnostní pomoc nakonec posílí ukrajinské ozbrojené síly a potenciálně zvrátí rovnováhu na bojišti, ačkoli rozsáhlá ukrajinská ofenziva se zdá být v nejbližší budoucnosti nepravděpodobná.

Kromě toho estonská rozvědka 26. dubna signalizovala, že Rusko se snaží využít posledního dostupného okna, než na Ukrajinu dorazí západní vojenská pomoc, a v mezidobí zintenzivnit útoky.

Zdroj: Reuters, Ukrainska Pravda