NATO obvinilo Rusko z nepřátelských akcí na území spojenců a slíbilo, že bude reagovat

Přidat na Seznam.cz

NATO vyjadřuje znepokojení nad agresivními akcemi Ruska na spojenecké půdě a slibuje reakci. Informuje o tom deník Ukrainska Pravda.

Nepřátelské aktivity

Podle prohlášení NATO bylo v uplynulých týdnech obviněno několik osob z účasti na nepřátelských aktivitách vůči státu, které se týkají Česka, Estonska, Litvy, Lotyšska, Německa, Polska a Spojeného království.

„Tyto incidenty jsou součástí stupňující se série akcí páchaných Ruskem v celém euroatlantickém regionu, a to i na území NATO a prostřednictvím zmocněnců. Patří mezi ně sabotáže, násilné činy, kybernetické a elektronické zásahy, dezinformační kampaně a další hybridní operace. Spojenci v NATO sdílejí hluboké obavy z ruské hybridní taktiky, která představuje hrozbu pro bezpečnost Aliance,“ uvádí se ve sdělení.

NATO bude reagovat

Členové NATO vyjadřují „hluboké znepokojení“ nad hybridními taktikami Ruska, které podle nich ohrožují bezpečnost Aliance.

„Jsme solidární s dotčenými spojenci a zavazujeme se, že na tyto akce budeme reagovat jak individuálně, tak kolektivně. Budeme udržovat úzkou koordinaci,“ zdůrazňuje se ve zprávě.

Dále se zavazují posílit odolnost vůči hybridním ruským hrozbám a naléhavě vyzývají Rusko, aby stejně jako spojenci dodržovalo své mezinárodní závazky.

Podpora Ukrajiny

„Akce Ruska neodradí spojence od další podpory Ukrajiny,“ uzavírá prohlášení.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg minulý týden potvrdil, že nedávné případy špionáže v členských státech NATO ve prospěch Ruska nebudou bránit poskytování vojenské pomoci Ukrajině.

Zdroj: Ukrainska Pravda, NATO