Ruská vesmírná atomová bomba by mohla na rok znemožnit použití nízké oběžné dráhy, tvrdí Pentagon

Přidat na Seznam.cz

Podle portálů Defense One a RBC-Ukraine Spojené státy vyjadřují znepokojení nad tím, že Moskva vetovala rezoluci OSN, jejímž cílem je zabránit vypouštění jaderných zbraní do vesmíru.

John Plumb, náměstek ministra obrany pro vesmírnou politiku, během svého prohlášení zdůraznil své obavy ohledně nedávného veta rezoluce ze strany Moskvy.

„Několik analytiků se domnívá, že odpálení jaderných zbraní ve vesmíru by za určitých podmínek mohlo učinit nízkou oběžnou dráhu Země po určitou dobu nepoužitelnou,“ uvedl Plumb.

Plumbovy poznámky zazněly poté, co poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan minulý týden potvrdil, že „Spojené státy vyhodnocují, že Rusko vyvíjí novou družici nesoucí jaderné zařízení“.

Plumb sice potvrdil, že Rusko vyvíjí družicovou jadernou zbraň, ale zdržel se upřesnění její zamýšlené oběžné dráhy.

Vyjádřil obavy z ruského vývoje „znepokojivé protisatelitní kapacity spojené s novou družicí nesoucí jaderné zařízení“ a zdůraznil její potenciální hrozbu pro globální satelitní provoz a různé základní služby.

Plumb kritizoval Rusko za jeho „pokrytecký“ postoj, kdy odmítá podepsat rezoluci OSN a zároveň tvrdí, že nehodlá ve vesmíru rozmísťovat zbraně.

V souvislosti s tím dnes Pentagon oznámil, že Spojené státy pozorně sledují vojenskou spolupráci Ruska s dalšími zeměmi.

Zdroj: Defense One, RBC-Ukraine