Umělá inteligence nesmí ovládat jaderné zbraně, varuje americký představitel Čínu a Rusko

Přidat na Seznam.cz

Washington přijal „pevný závazek“, který zdůrazňuje, že lidé mají nad jadernými zbraněmi plnou kontrolu, říká představitel ministerstva zahraničí.

Vysoce postavený americký úředník vyzval Čínu a Rusko, aby se zavázaly k tomu, že o nasazení jaderných zbraní budou moci rozhodovat pouze lidé, nikoli umělá inteligence, uvádí deník The Independent. Washington přijal „jasný a pevný závazek,“ který zdůrazňuje, že lidé mají nad jadernými zbraněmi plnou kontrolu, uvedl ve čtvrtek na online brífinku představitel ministerstva zahraničí pro kontrolu zbrojení Paul Dean. Podobně se zachovaly také Velká Británie a Francie, uvedl úředník.

„Uvítali bychom podobné prohlášení Číny a Ruské federace,“ řekl Dean, který je hlavním zástupcem asistenta tajemníka v Úřadu pro kontrolu zbrojení, odstrašování a stabilitu. Administrativa amerického prezidenta Joe Bidena usiluje o prohloubení separátních diskusí s Čínou jak o politice v oblasti jaderných zbraní, tak o růstu umělé inteligence.

Úředníci v Pekingu a Washingtonu, jejichž cílem je normalizovat vojenskou komunikaci, obnovili v lednu rozhovory o jaderných zbraních, ale obě strany se prozatím nedohodly na formálním jednání o kontrole zbrojení, uvádí agentura Reuters.

Zdroj: The Independent, Reuters