„Ukrajina stojí nad propastí.“ Na bojišti nemůžeme vyhrát, takové války končí jedině smlouvami, řekl představitel ukrajinské rozvědky

Přidat na Seznam.cz

Vadym Skibickyj, zástupce vedoucího ukrajinského obranného zpravodajství, řekl, že nevidí způsob, jak by Ukrajina mohla vyhrát válku na bojišti sama. Věří, že takové války mohou skončit jedině smlouvami.

Skibickyj poznamenal, že i kdyby se Ukrajině podařilo zatlačit ruské jednotky zpět k hranicím, což je stále vzdálenější vyhlídka, válku by to neukončilo. Obě strany se v současné době snaží zaujmout „co nejvýhodnější pozici“ před případnými jednáními. Zároveň však zdůraznil, že smysluplná jednání mohou začít až v druhé polovině roku 2025. Do té doby bude Rusko čelit vážným „protivětrům“. Ruská vojenská výrobní kapacita vzrostla, ale počátkem roku 2026 se kvůli nedostatku materiálů a inženýrů ustálí. 

Ukrajina i Rusko mohou nakonec čelit nedostatku zbraní. Pokud se však nic nezmění, zbraně dojdou nejdříve Ukrajině. Podle Skibického je největším nejistým faktorem války Evropa. Pokud sousedé Ukrajiny nenajdou způsob, jak dále zvýšit svou obrannou výrobu, aby Ukrajině pomohli, stanou se nakonec i oni terčem útoku Ruska, píše deník Ukrajinska Pravda.

Okupanti podle něj dostali příkaz „něco podniknout“ před pompézními oslavami Dne vítězství v Moskvě 9. května, případně před návštěvou diktátora Vladimira Putina v Pekingu o týden později, píše deník RBC-Ukraine. Rychlost a úspěch postupu určí, kdy a kde Rusové udeří příště. „Náš problém je velmi jednoduchý: nemáme žádné zbraně. Vždycky věděli, že duben a květen pro nás budou obtížné,“ řekl Skibickyj.

Dále řekl, že je pravděpodobně jen otázkou času, kdy padne město Časiv Jar, stejně jako Avdijivka, kterou Rusové v únoru vybombardovali.

Bagatelizoval význam článku 5, který se týká kolektivní obrany NATO, a dokonce i přítomnosti jednotek NATO v zemích sousedících s Ukrajinou. Tento článek se podle něj může ukázat jako málo praktický. „Rusové obsadí Pobaltí za sedm dní. Reakční doba NATO je deset dní.“

„Budeme pokračovat v boji. Nemáme na výběr. Chceme žít. Ale výsledek války závisí nejen na nás,“ uzavřel Skibickyj.

Zdroj: Ukrajinska Pravda, RBC-Ukraine