Prostreno.cz

Otevřená láhev vína nevydrží věčně

Máte rozpitou láhev vína už několik dní, proto se obáváte o jeho chuť i kvalitu? Je to na místě, protože i když je to alkohol, zkazit se opravdu může. Dost tu záleží na tom, jaký druh vlastně skladujete a hlavně kde.

Francie, Itálie a Portugalsko. Tady teče nejvíce vína na světě a roční průměrná spotřeba na osobu tu činí něco kolem 50 litrů (1). I vy máte doma nějakou tu lahvinku? Ona se příležitost k jejímu otevření vždycky najde, ale co pak?

Tělo rozhodně nepohrdne!

Ve víně je nejen pravda, ale i zdraví. Tedy pochopitelně pouze za předpokladu, že se pije jen občas, s rozumem a správnou mírou. Umírněná konzumace jinak zvaného nápoje bohů snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění, zlepšuje krevní oběh, reguluje škodlivý cholesterol, zpomaluje růst rakovinných buněk a zabraňuje osteoporóze (2). Nečekaný pozitivní vliv má ovšem i na bystrou mysl, hubnutí a trávicí systém (3), přičemž tlumí záněty (4) a díky široké škále antioxidantů podporuje dokonce i dlouhověkost (5). Ve chvíli, kdy vytáhnete korek z lahve, se ale kvalita téhle medicíny vlivem působení kyslíku začíná zhoršovat, což přivádí k otázce, jak dlouho otevřené víno vlastně bez újmy vydrží.

Někdy jen dny, jindy celé týdny

První důležité pravidlo? Dokud si nevychutnáte úplně poslední kapku, je třeba zbytek vína vždy uchovávat v lednici, kde na něj nemůže teplo ani světlo – obojí podstatně urychluje jeho zkázu. Samotná trvanlivost a spotřební lhůta se liší druh od druhu. Při důkladném zadělání hrdla to červené vydrží tři až pět dní a růžové spolu s bílým nějaké dva až tři dny (6). Šumivé víno a šampaňské „přežije“ pouze 48 hodin, a to pouze v případě správného zazátkování. Úplně nejdéle odolá mok dezertní, jehož obsažený cukr, kterého má poměrně dost, funguje jako konzervant, čímž ho zachová v uspokojivé kondici i 14 dní.

Zdroje: (1) www.bkwine.com/features/more/wine-consumption-per-person-2020/, (2) www.webmd.com/diet/features/health-benefits-wine, (3) www.whitehalllane.com/10-health-benefits-of-drinking-red-wine-that-will-keep-you-healthy/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30816367/, (5) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25207479/, (6)www.lovetoknow.com/food-drink/wine/how-long-does-wine-last-after-its-opened





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat