abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    17.5. 13:44 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová major verze 17 softwarového nástroje s webovým rozhraním umožňujícího spolupráci na zdrojových kódech GitLab (Wikipedie). Představení nových vlastností i s náhledy a videi v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    17.5. 12:22 | Komunita

    Sovereign Tech Fund, tj. program financování otevřeného softwaru německým ministerstvem hospodářství a ochrany klimatu, podpoří vývoj FFmpeg částkou 157 580 eur. V listopadu loňského roku podpořil GNOME částkou 1 milion eur.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    17.5. 01:55 | Komunita

    24. září 2024 budou zveřejněny zdrojové kódy přehrávače Winamp.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    16.5. 23:33 | Nová verze

    Google Chrome 125 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 125.0.6422.60 přináší řadu oprav a vylepšení (YouTube). Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 9 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.5. 21:11 | Nová verze

    Textový editor Neovim byl vydán ve verzi 0.10 (𝕏). Přehled novinek v příspěvku na blogu a v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.5. 20:55 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.3 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.15.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.5. 13:33 | IT novinky

    Dnes ve 12:00 byla spuštěna první aukce domén .CZ. Zatím největší zájem je o dro.cz, kachnicka.cz, octavie.cz, uvycepu.cz a vnady.cz [𝕏].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    16.5. 13:22 | Nová verze

    JackTrip byl vydán ve verzi 2.3.0. Jedná se o multiplatformní open source software umožňující hudebníkům z různých částí světa společné hraní. JackTrip lze instalovat také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.5. 12:22 | Pozvánky

    Patnáctý ročník ne-konference jOpenSpace se koná 4. – 6. října 2024 v Hotelu Antoň v Telči. Pro účast je potřeba vyplnit registrační formulář. Ne-konference neznamená, že se organizátorům nechce připravovat program, ale naopak dává prostor všem pozvaným, aby si program sami složili z toho nejzajímavějšího, čím se v poslední době zabývají nebo co je oslovilo. Obsah, který vytváří všichni účastníci, se skládá z desetiminutových

    … více »
    Zdenek H. | Komentářů: 0
    16.5. 03:11 | Nová verze

    Program pro generování 3D lidských postav MakeHuman (Wikipedie, GitHub) byl vydán ve verzi 1.3.0. Hlavní novinkou je výběr tvaru těla (body shapes).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (75%)
     (6%)
     (10%)
     (9%)
    Celkem 308 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Oprasy

    3.5. 17:13 | Přečteno: 1098× | Za vším hledej Linux

    Myslím, že každý linuxový admin čas od času narazí na problém, který v danou chvíli překoná tím, že něco oprasí aby mohl pokračovat dál, než aby se zdržoval dohledáváním postupu „jak onu situaci vyřešit správně”. Takže raději oprasí blbě napsaný postinstalační skript. A je to vůbec chyba? Jo kde jsou ty časy, kdy bylo možné nějaký operační systém možné považovat za stabilní.

    Nikoliv stabilní v tom smyslu, že by nepadal. Ale v tom, že se u něj stabilně vyskytovaly chyby, které se daly dokumentovat. Dnes je doba překotných změn. Kdo by ztrácel čas dokumentací chyb, které už jsou možná opravené? Jenže co když opravené nejsou, protože se projeví jako chyba jen za určitých okolností? Dnes chtějí všichni všechno hned a nepřemýší nad tím, že ten nejnáročnější úkol pro admina není něco rozběhat, ale udržet to při životě. Už minule jsem tohle téma naťuknul přes takovou malou alegorii.

    Dokumentace prasáren

    Prasení, které umožní rychle překonat nenadálou situaci, je cesta do pekel. Ale má své opodstatnění, pokud se potřebujete dostat dál, abyste mohli něco vyzkoušet. Problém je, že se to špatně dokumentuje. Obzvláště v prostředí disklessových strojů co používají overlay, kde se při restartu všechno zahodí.

    Právě takové stroje jsou však ideální, pokud si chcete vyzkoušet co se bude dít, když chcete otestovat neznámý software, vyzkoušet instalaci neznámou distribuce, nebo prozkoumat stroj o kterém vůbec nic nevíte.

    Užitečnou aplikací je v takovém případě asciinema. Umožňuje totiž zaznamenat a zpětně přehrát vše co se dělo na konzoli. Díky ní lze do detailu zaznamenat celý průběh aktualizace, takže není problém zpětně analyzovat i komplikace, které se při tom vyskytly, včetně toho, co a jak bylo nutné oprasit aby bylo dosaženo cíle.

    Když připravuji novou vrstvu nebo testuji software, který není distribuční, pomáhám si tím, že obsah z overlaye ukládám do speciální vrstvy sdílené přes NFS a než to smažu, prozkoumám jaké změny nastaly. A co jsem spouštěl zjistím ze souboru .bash_history.

    U headless strojů s overlayem využívám dynamický ramdisk, který stahuje a spouští skript debug Ten posílá log na server. A když se vyskytne nějaký problém, dá se díky tomu zpětně zjistit co akdy ho způsobilo. Kromě toho máme díky tomu přehled o tom, jak často jsou ty stroje využívané a když by to bylo nutné, víme i kdo na nich zrovna v tu dobu pracoval.

    Nejhůř se zkoumá to, co se děje v ramdisku. Proto veškeré změny testuji nejdřív na virtuálu, jehož displej nahrávám přes vokoscreen. Uložené video si pak otevřu avidemuxu, kde ho mohu zkoumat snímek po snímku. U fyzického stroje je potřeba připojit monitor a klávesnici a pak si to buď nahrát na mobil, nebo opakovaně rebootovat, až se dostanu do bodu kde vzniká problém.

    Aktualizace v rámci disklessu

    Naše laboratorní disklessová struktura je postavená na Debianu – především kvůli jeho balíčkovacímu systému. Ale používáme i software, co není distribuční. V minulosti, než se do jádra dostal modul overlay, který umožnil sendvičovat více vrstev (2016), se takový software instaloval do adresáře /opt který se pak přesunul do samostatné vrstvy. Od roku 2019, se instaluje takový software do samostatných vrstev.

    Oddělením distribučního software od nedistribučního do samostatných vrstev se proces administrace disklessu výrazně usnadnil. Chtěl jsem jít ještě dál a rozdělit distribuční vrstvu na systém, který by byl nezávislý na softwarovém balastu, který sebou další aplikace, používané v desktopovém prostředí, ale už na to nebyl čas. Snížil by se tím objem dat, co se honí po síti v okamžiku spuštění disklessového systému a zjednodušil proces aktualizace.

    V současné době probíhá aktulizace tak, že udělám snapshot distribuční vrstvy, který vyexportuji přes NFS pod novým fsid. Ten připojím do výše zmíněného virtuálu. Přepnu na něj přes systemd-nspawn, zaktualizuji, a pak v konfiguraci onoho virtuálu přepnu systémovou vrstvu a ověřím, zda-li je vše OK. Pokud ano, nahradím v ostré konfiguraci původní vrstvu za novou, přes budíka nastartuji všechny laboratorní stroje a obejdu laborky abych zjistil co žije a nežije.

    Pak následuje období, kdy čekám zda-li někdo přijde s tím, že má problém. Většinou se to dá vyřešit na počkání, ale pokud někdo přijde, v době kdy běží výuka, s tím, že chce doinstalovat či aktualizovat nějaký distribuční balík představuje problém. Ne kvůli tomu, že by to byla velká komplikace, ale proto, že je potřeba najít vhodné časové okno, kdy je to možné realizovat. Pro mnoho lidí je těžko pochopitelné, proč dělám takové drahoty, když chtějí doinstalovat pouze jeden balík, jenže v současné době má distribuční vrstva téměř 11GB, které je potřeba po takové aktualizaci znovu nasypat do keše. A to sežere nějaký čas. Obzvláště když nahodíte současně tolik strojů. Pokud bych měl už základní systémovou vrstvu oddělenou, nebyl by to až takový problém ale teď je to "zábava" na celý večer. Obzvláště když ji "zpestří" studenti tím, že vyškubou některé laboratorní stroje ze zásuvek.

    Použít apt full-upgrade nebo apt-get dist-upgrade?

    Musím říct, že jsem si oblíbil systemd-nspawn. Většinu aktualizací dělám v disklessovém prostředí s jeho využitím. Také jsem začal ve větší míře vyžívat apt. Ale už jsem se s těmito nástroji dostal i do šlamastiky, ze které mi pomohl chroot na straně NFS serveru a starý dobrý apt-get. Způsobil to příkaz apt full-upgrade, který se zacyklil při aktualizaci systemd.

    Mimochodem ví někdo, jak docílit toho, aby postinstalační skript grub-pc.postinst vynechal grub-probe, když se ten balík instaluje na systém, který žádný disk nemá?

    Ze kterého commitu?

    Nedávno jsem narychlo potřeboval upravit na jednom stroji skript, na který jsem už delší dobu nesáhnul. Byla to jen drobnost, kterou jsem ale pochopitelně chtěl promítnout do aktuálního kódu. Jenomže ten se od doby, co jsem ten skript nasadil do produkce docela hodně změnil. Potřeboval jsem tedy zjistit, od které revize bych se měl odpíchnout.

    Vytvořil jsem si tedy nejdřív seznam revizí onoho souboru, s jejich kontrolními součty:

    user@stroj:~/git_repo$ for i in $(git rev-list --all -- soubor.sh); do echo -n "$i " && git show $i:soubor.sh | md5sum ; done > /tmp/revize
    

    Otestoval, zda současná verze souboru má kontrolní součet stejný jako v posledním commitu:

    user@stroj:~/git_repo$ md5sum soubor.sh
    7ed0f6f3be657a1b31c3307071608f59 soubor.sh
    user@stroj:~/git_repo$ grep -n 7ed0f /tmp/revize
    1:3ec4bc4a75d751863129346caab3c1bb96469a95 7ed0f6f3be657a1b31c3307071608f59  -
    

    Bylo to ok, takže jsem podle kontrolního součtu verze, co ještě neobsahovala onu úpravu dohledal commit, od kterého jsem se mohl odpíchnout.

    user@jinde:~$ md5sum soubor.sh.orig
    ca921b50be87709890028bb8c653bcd4 soubor.sh.orig
    
    user@stroj:~/git_repo$ grep -n ca921 /tmp/revize
    3:a55692c515c1dc7f13690afc73cdff9069b5683b ca921b50be87709890028bb8c653bcd4  -
    

    Chtěl jsem tenhle postup použít i při jiné příležitosti, ale git tentokrát žádnou revizi nevypsal. Trochu mě to zaskočilo, než jsem si uvědomil, že je soubor co mne zajímal součástí adresáře uvedeného v .gitignore

           

    Hodnocení: 60 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    3.5. 18:56 podlesh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprasy
    A já se tolik těšil že to bude o větší verzi Oprásků, a ono něco o prasení :-(
    3.5. 19:08 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprasy
    Sorry že jsem tě zklamal, ale na Zmikunda nemám. I když zrovna pracuji na tématu, které by ho jistě zaujalo.
    3.5. 19:08 plostenka | blog: plstnk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprasy
    Prave proto, ze decka s pip a npm pouzivaji v zavislostech "newest" se neda spolehnout na nic, a je rychlejsi sed-em buildfile oprasit, nez patchovat vsechny verze az do vecnosti. Navic kdyz v pulce projektu je zpetna kompatibilita sproste slovo a dopredna kompatibilita boomerska nadavka...

    Takze mi utesene roste dokument s rovnakama na ohejbaky kvuli jedine picovince...
    3.5. 19:12 Adela
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprasy
    Jako nebudu delat ze tomu nejak rozumim ale to je az takovy problem do pocitacu dat disky a nemusite pak resit ty diskless trable?
    3.5. 21:53 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprasy
    Některé mají disky. V textu o tom píšu. Vtip to má úplně jinde.
    4.5. 07:54 asdasd
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprasy
    vtip je v tom, ze ty duchodce nadelas, s jakyma vecma nepracujes, pritom jsou to totalne trivialni kraviny, ktery ani nezvladas okecat tak, aby z toho nevylezlo, ze jsi uplnej trotl, co si na spicku nosu nevidi
    4.5. 11:17 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprasy
    To je zajímavé, že ty moje "triviální kraviny" se mění vždy tak cca s pětiletým zpožděním v obrovské WOW pro které šulini jako ty vymýšlejí nové buzzwordy, jako např. v poslední době populární kubernetes.
    4.5. 12:40 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprasy
    Hovno, proprietarni deploy managery byly jsou a budou, neni firmy co by nemela aspon jeden vlastni. Nevymyslel jsi nic, pouze neco ukrad v ramci tradic GNUtardu.
    Nazyvat bash skript deploy managerem chce hodne Alese… ja to vnimam tak, ze nikdy nevytahl paty ze sveho ustavu a tak vsechno lepi jak to nejlip umi. Ze svet tam venku je uplne jinde Alese nezajima a na VS je to jeho sefum u prdele. Tady v US se na univerzitach misto diskless stroju pro studenty nosi BYOD a streamovany desktop/aplikace + skolni licence a admini podporuji win/mac/lin uplne bez problemu.
    5.5. 15:15 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprasy
    Každý má co chce. Tys zamrznul v minulém století a tomu odpovídají i tvoje představy o prostředí VŠ.
    Jasne, moderni VS nasazuji bezdiskove stanice a maji Alese ke sprave… mozna tak na skole kde pracujes ale jakmile se podivas kamkoliv do zahranici tak je to BYOD.
    6.5. 07:46 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprasy

    Jo, protože pro nic lepšího nemají. Ta disklessová technologie je totiž můj nápad. V době, kdy jsem ji použil nic podobného neexistovalo, což se dá hravě dokázat. Nikdo si to tím pádem nemůže patentovat jako svůj původní nápad a rýžovat na licencích.

    Jinak podobná infrastruktura se používá i jinde, jen o tom nemáš potuchy. Např. distribuované desktopy co poskytuje např. CITRIX jsou v podstatě to samé. Ovšem to, co mé disklessové infrastruktuře dodává ten punc elegance - dynamický ramdisk - zatím ještě nikdo jiný nepoužívá.

    6.5. 12:45 asdasd
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprasy
    ja se snad poseru smichy :-D velmistr je v dojmu, ze VYMYSLEL diskless, jeho napad, nic takovyho neexistovalo :-D

    asi by ti to proslo, kdybys twl nepsal na portal, kde TLDP cetli asi vsichni, tam je popsanej diskless od kdy, ty borecku :-D

    senilnis nam dedecku, kdyby aspon do roztomila...
    Je videt, ze Ales dlouho nikde nebyl a zije ve svym univerzitnim kamrliku. Ja bych rekl, ze on snad krome abicka nema ani pristup k internetu… Ales vynalezl ohen, kolo a bezdiskove stanice…
    6.5. 15:37 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprasy
    Ales vynalezl ohen, kolo a bezdiskove stanice…

    Nevynalezl, ale na rozdíl od tebe ty technologie umím využívat ve svůj prospěch.

    6.5. 15:29 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprasy

    Nevymyslel jsem diskless, ale disklessovou technologii, která ho využívá. Kdyby ses obtěžoval pátráním po netu, tak bys zjistil, že teprve overlay umožnil zcela „odstřihnout” disklessový operační systém od lokálního blokového zařízení. To bylo technologicky možné až kolem roku 2011 a to moje prvenství spočívá v tom, že jsem na tom v roce 2012 postavil celou infrastrukturu. Nejde tudíž jenom o ty pracovní stanice, které jí využivají, ale i servery, které ji zajišťují.

    Až se tedy posereš, tak se zkus schválně podívat, kdo kdy a kde prvně nasadil do produkce technologii, která se obejde bez iSCSI, AoE či lokálního blokového zařízení. Já se totiž – na rozdíl od tebe – po těch informacích pídil. Takže pokud něco věrohodného dohledáš.

    To co popisujes Alesi umelo jiz v 90tych letech x firem. Vytahni si hlavu z kamrliku.
    6.5. 15:56 asdasd
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprasy
    6.5. 16:06 asdasd
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprasy
    a prosimte, nez posles nejakou tu vymluvu, proc je preci jasny, ze jsi o NFS vedel, tak si uvedom, ze vsem tady je to tvoje vykrouceni jasny z prvni, z ty volby slov je uplne evidentni, jakyho machra ze sebe chces delat - a kdyz to nevyjde, tak vez, ze to, co predvadis, vypada pak jeste trapneji :-D ze ty to tak nevnimas, ze si to pred sebou nejak zas okecas... holt realita kope
    6.5. 16:08 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprasy

    To na co odkazuješ, je pouze jedna stránka věci, která pochopitelně patří do té skládačky protože bez toho, že by ten systém byl schopný fungovat přes NFS by to nešlo.

    Problém spočíval v tom, že každý takový stroj vyžadoval, přinejmenším pro adresáře do kterých si ukládal své specifické soubory, na serveru vlastní vyhrazený adresář. Obcházelo se to různými způsoby. Můj nápad, je kombinace disklessové technologie s virtualizací.

    6.5. 16:46 asdasd
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprasy
    ono je to spis tak, ze tou dobou, co prislo overlayfs, uz bylo diskless kazdymu u neceho, to je prave to, co nechapes, proto si s tim muzes pripadat takhle vyjimecne... pritom je to akorat o tom, ze _uz_ se tomu nikdo nevenuje, protoze se to cely, jako koncept, prezilo :-D kolik treba zbylo z toho slavnyho terminalovyho byznysu, co nam tady cpali kdysi horem spodem? celej svet sel proste jinudy... uz svita, nebo porad nic?
    6.5. 18:00 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprasy
    Hm. Tak přežilo povídáš? Tak to by mne tedy zajímalo co podle tebe používají technologie jako docker, apptainer, apod.
    6.5. 18:47 asdasd
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprasy
    to ze sebe ted delas debila naschval? :-D nebo fakt nechapes psanej text?
    6.5. 19:15 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprasy
    Za debila jsi tu očividně ty.
    6.5. 19:35 asdasd
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprasy
    haha, tak si to mysli :-D ale s tim "ocividne", cece, to asi neklapne, ocividny je jen to, ze ti to proste nepali, ze ti doba utekla a ze jsi akorat rozmrzelej starej dedek, kterej uz si nic podstatnyho sam o sobe neprizna :-D tak si tu svoji nadutost vezmi s sebou klidne do hrobu :-D
    on to nechape. Cely den zavreny v kamrliku pro udrzbare, do toho ho furt jebou s nejakymi picovinami typu MS Office... taky by jsi rikal ze jsi vynalezl kolo...
    xkucf03 avatar 6.5. 18:08 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprasy
    Terminály a diskless přece fungují dost odlišně. Terminál jen zobrazuje (textovou nebo grafickou) aplikaci ze serveru a posílá signál z klávesnice/myši. Zatímco u disklessu ty aplikace běží lokálně a využívají výkon klientské stanice a server poskytuje jen diskové I/O. Pracovat na vzdálené ploše je dost mizérie, ale jestli mám v počítači disk nebo ne, to často ani nemusím poznat.

    Co se týče BYOD – je je fajn, pokud je to volitelné. Ale když se z toho stane povinnost, tak je dost otrava muset si všude nosit svůj HW. Navíc, když pak někdo chce řešit bezpečnost tak, že ti na tvůj HW nainstaluje svůj šmírovací software, tak to už je vyloženě jen vyjebávání s uživatelem. Oproti tomu možnost si prostě jen sednout k počítači, který ti připravil a udržuje někdo jiný, a jen zadat heslo nebo vložit kartu, je úplně někde jinde.
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    6.5. 18:46 asdasd
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprasy
    dekujeme za prednasku, rozdil mezi disklessem a terminalem nikoho nenapadl... ale co maji spolecnyho, tusis? obe technologie miri podobnym smerem - trh nezajima, jake jsou mezi tema dvema rozdily, on jde proste presne obracenym smerem :-D
    7.5. 10:08 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprasy

    dekujeme za prednasku, rozdil mezi disklessem a terminalem nikoho nenapadl... ale co maji spolecnyho, tusis?

    obe technologie miri podobnym smerem - trh nezajima, jake jsou mezi tema dvema rozdily, on jde proste presne obracenym smerem :-D

    To teda ani omylem. Terminál je závislý na konektivitě. Typ disklessu mohu libovolně zvolit. Na konektivitě je plně závislý pouze Full-Diskless, pokud ten stroj najede jako autonomní Half-Diskless, funguje i bez ní. Problém je pouze s uživatelským profilem, protože se sdílí z centrálního úložiště na které se bez funkční VPN nedostane. Obejít se to dá přes lokálního uživatele guest, jenže ten má veškerá data jen v RAM, ale můžeš použít něco alá dropbox.

    Také lze ten autonomní Half-Diskless nabootovat ve virtuálu, pokud si někdo sebou táhne vlastní zařízení, jak psal ňouma RealJ výše. Stačí vyrobit virtuální stroj – úplně jedno v čem, kterému se předhodí virtuální disk, ať se to má kam nakešovat. Podmínkou je, že ten virtuál musí napíchnout do laboratorní sítě a nabootovat přes PXE. Normálně najede a NIC se nemusí instalovat. Dokud ten virtuál nevypneš a budeš ho jen uspávat, tak to pojede – i offline. To u terminálů, ani jiných disklessových technologií nelze. A právě v tom je moje know-how.

    Problém mu ovšem nastane pokud se to pokusí restartovat bez nastavené VPN mimo školní síť – nestáhne se mu konfigurace.

    7.5. 11:04 asdasd
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprasy
    ty mas fakt totalne vymasteno v palici? tam proste nic nezbylo, to proste uplne evidentne nefunguje, jak ma, vubec se to nechyta, az mi je trochu smutno, ze tu do takovyho mentalniho pripadu tak moc valim... ty chlastas? nebo neco fetujes? nebo mas nejakou neurodegenerativni poruchu? vsak tohle uz je mimo vsechnu srandu
    Kdyz jsi cely den zavren v kamrliku pro udrzbare, nikdo s tebou nepromluvi, na abicku si z tebe delaj prdel, tak jednoho dne se proste utrhnes od reality. Vymyslis ohen, pak kolo, pak diskless,… treba v pristim blogpostu si precteme jak Ales vynalezl vesmir…
    7.5. 13:20 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprasy
    Víš o tom, že píšete jako AI trénovaná na Babišově literatuře? Nicneříkající shluky náhodných slov, co se tváří jako věty. A do toho nesmyslné nactiutrhačné výkřiky bez kontextu.
    7.5. 16:25 prqek | blog: prqek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprasy
    Možná by pomohlo, kdybys důkladně vysvětlil v čem je ta hlavní výhoda tvéhoi diskless přístupu. Absence blokového zařízení toho moc nevysvětluje. Teda aspoň pro nás, kteří jsme si tak nanejvýš zkusili nbootovat PC po síti. Jaké konkrétně blokové zařízení? V čem je výhoda, že tam není? Jak ses ho zbavil? A tak...
    7.5. 17:44 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprasy

    Píšu o tom úplně dole.

    V čem je výhoda, že tam není? Jak ses ho zbavil? A tak...

    To je jenom jedna z mnoha výhod. Když přijde někdo s tím, že mu zlobí notebook, první věc co uděláme je, že to píchnem na laboratorní síť a přes PXE najedem laboratorní systém, kde je k dispozici přehršel nástrojů, které umožní o tom stroji něco zjistit, aniž bys mu hrabal na disk. A pokud něco chybí, není problém to doinstalovat. Také to můžeš odzálohovat do nějakého forensního formátu a zkoušet různé kejkle, aniž by hrozilo, že se to ještě víc rozesere. Nemusíš řešit žádné bootovací USB, CD mechaniku a já nevím co ještě. U nových křápů co nemají ethernet to můžeš najet přes USB ethernetový adaptér.

    Výhoda, kterou slepičí mozky zdejších anonymů nikdy nepochopí, je také v tom, že pracuji přímo s FS. Nepotřebuji žádné opičárny k tomu abych něco dohledal. Je to jenom pár adresářů exportovaných v read-only módu přes NFS. Takže to nejde hacknout. Nejrychlejší oprava je reboot. Ovšem to je až ten poslední krok.

    A jak jsem se ho zbavil? RAM0 + virtuální disk (soubor) exportovaný přes NFS, stejně jako zbytek. Má to jediné slabé místo - firewall, ale to už je věc, kterou má pod palcem SVTI. Ta infrastruktura ho nepotřebuje, protože uvnitř se to baví přes virtuální switch.

    7.5. 18:13 prqek | blog: prqek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprasy
    Asi jsem natvrdlej, ale kde dole? Takže ta revoluční myšlenka spočívá v tom, že obsah NFS zkopíruješ do ramdisku?
    7.5. 18:22 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprasy

    Proč bys něco kopíroval do ramdisku? Tam se natáhne jen soubor, který změníš. Když spustíš find, nakešuje se jen adresářová struktura. Samozřejmě se dá vytáhnout všechno do ramdisku. Ale proč bys to dělal?

    Half-Diskless pracuje s keší, ale podobně.

    9.5. 17:23 prqek | blog: prqek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprasy
    Tak co se teda mountuje do / ?
    9.5. 21:52 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprasy

    Už nic, protože se spouští hotový sendvič. A ten může být sestaven z více zdrojů. Z jakých, to je dáno konfigurací. Můžeš kombinovat NFS, lokální bloková zařízení, squashfs, distribuované souborové systémy, iSCSI, atp. Z pohledu uživatele je to jeden adresář.

    Nakešování se využívá u vrstev co se často nemění. Není nezbytně nutné, ale významně snižuje traffic. Máme laborku, která je před rekonstrukcí. A tam je tak mizerná kabeláž, že některé stroje jedou jen 100 Mbit. Díky kešování se po síti honí jen data sdílená z uživatelského profilu v centrálním úložišti.

    10.5. 10:03 prqek | blog: prqek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprasy
    Něco tam být musí, ne?
    10.5. 11:17 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprasy

    Proč? Víš jak funguje paměť v mozku? Je to stejný princip. Ten / je stejný bod, k jakému dojdeš když se pokusíš dobrat k tomu kde jsou uložena data "kontejneru", který ti vyšrotil tenhle dotaz. Ten mimo data vybalená z RAM, rovněž zpracovává vstupy z fyzických zařízení a souběžně data sdílená.

    Ve stejné době, kdy jsem se dostal k internetu u nás vyšla kniha Frederica Vestera Myslet, učit se - a zapomínat?, která mne velice zásadně ovlivnila a vývoj se, pro mne zcela nepřekvapivě, ubírá k bodu poznání, že skutečná umělá inteligence sebou přinese stejné nedostatky, jaké má lidský mozek. Když ho během vývoje nenaučíš filtrovat a zapomínat blbosti, tak ve fázi, kdy ho budeš krmit převážně blbostma, ztratí schopnost učení.

    Konec konců, rozhlédni se kolem sebe. Dřív bylo informací málo. Ne každý se k nim dostal. Ale když už, existovala velká pravděpodobnost, že ho někam posunou, protože vysoké náklady na jejich publikaci představovaly primární filtr, který bránil publikování volovin. To se ovšem v průběhu 20. století změnilo. Dnes se naopak publikuje tolik volovin, že je velice obtížné mezi nimi najít validní informace. Už nestačí jen sehnat a přelouskat několik knih.

    Mohu být konkrétní. Obvykle si na cestu vlakem kupuji nějakou knihu co mne zaujme. A tentokrát jsem si koupil knihu "Kronika zániku Evropy (1984 - 2054)". Zaujal mne název a jméno autora se mi spojilo s jinou sérií knih. Svůj omyl jsem zjistil velice brzy - prvních deset stránek, a bylo jasno že tenhle autor je úplně jinde než jsem čekal. Nicméně, přečtu si to, protože kniha vyšla v roce 2019, takže již mám možnost srovnání. I když z té úvodní kapitoly mi je už teď jasné, co je autor zač. Ostatně, letmý pohled do ostatní produkce svědčí o zálibě ve fabulaci a svévolné manipulaci s fakty. Jako že konání osoby A je spojováno s osobou B, jen aby se osoba B jevila coby osoba hodna opovržení. A naopak.

    10.5. 12:10 prqek | blog: prqek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprasy
    OK, co tedy vypíše na takovém systému cat /proc/mounts?
    10.5. 16:20 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprasy
    overlay / overlay rw,relatime,lowerdir=/tmp/opt12:/tmp/opt11
    :/tmp/opt10:/tmp/opt9:/tmp/opt8:/tmp/opt7:/tmp/opt6:/tmp/opt
    5:/tmp/opt4:/tmp/opt3:/tmp/opt2:/tmp/opt1,upperdir=/tmp/unir
    w/over,workdir=/tmp/unirw/work 0 0
    10.5. 18:08 prqek | blog: prqek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprasy
    Díky. /tmp je předpokládám ramdisk. Co jsou ty /tmp/opt*? Jen adresáře na tom ramdisku?
    10.5. 20:55 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprasy
    /tmp/opt... může být cokoliv. Jsou to mount-pointy, všimni si, že jdou kontinuálně za sebou.
    xkucf03 avatar 10.5. 21:29 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprasy
    Tohle máš asi popsané na té tvé wiki nebo existují nějaké záznamy z přednášek. Odkud je dobré začít se studiem, když to někoho zajímá?
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    10.5. 21:54 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprasy
    Hm. Nejjednodušší je mi napsat, stavit se a podívat se jak to je. Není to nic tajného. Na githubu to není proto, že míra abstrakce není dost vysoká.
    11.5. 16:35 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprasy

    Je tam popsaný princip. Distribuční ramdiskový skript nfs, je napsaný tak, že vyžaduje parametry předané jádru při zavádění, což je dost limitující. A pokud je něco špatně, zůstane viset ve smyčce, kdy se tvrdošíjně snaží namountovat z NFS serveru sdílený adresář, kde je systém. Příčin, proč se to nepodaří, může být mnoho. Jenže je kvůli výše uvedenému chování nemáte šanci odhalit.

    Velké množství parametrů předáváných jádru zas komplikuje konfiguraci zavaděče. Obzvláště v prostředí kde je obsluhováno větší množství subnetů a kde mají stroje rozdílné HW vybavení.

    Mým cílem bylo maximálně zjednodušit konfiguraci zavaděče a zároveň skrýt skutečnou konfiguraci před potenciálními všetečky. U klasického disklessu stačí ke zjištění zdroje cat /proc/cmdline. V rámci mé infrastruktury je vidět pouze sada přípojných bodů, na které byly namountovány v ramdisku jednotlivé vrstvy, ovšem v jakém pořadí a odkud, může zjistit pouze lokální root. Ani nevím, kolik těch vrstev overlay ustojí. Musel bych se podívat do kódu. Klasický diskless podporuje pouze jednu.

    11.5. 17:08 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprasy

    Vrstvený OS ani koncept virtuální laboratoře není můj "patent", inspiroval jsem se starším projektem Lablink, kvůli němuž jsem se vůbec na ČVUT ocitnul. Ovšem s ním má naše disklessová infrastruktura společnou právě jen tu ideu.

    13.5. 09:40 prqek | blog: prqek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprasy
    OK, takže nejdřív natáhne po síti jádro včetně ramdisku a přes ten se potom pomocí overlay namountují jiné FS? Chápu to správně?
    13.5. 11:25 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprasy

    V podstatě ano. Až na to, že stroje v autonomním Half-Diskless módu natahují nakešované soubory (jádro + ramdisk). Pak následuje fáze, kdy se ověřuje dostupnost ethernetové sítě (podle toho jádro pozná jestli může rovnou pokračovat, nebo zda-li má pokračovat konfigurací wi-fi). A po ní teprve následujuje stažení konfigurace a všech potřebných ramdiskových skriptů.

    Shrnuto. Mezi „natáhne jádro včetně ramdisku” a „pomocí overlay namountují jiné FS” je 3 a více fází (podle konfigurace) které se postarají o to, aby na těch mountpointech něco bylo. Nevík kolik těch mountpointů může být, našel jsem zmínku, že historicky jich mohlo být jen 127. A systémových vrstev může být použito také více než jedna. Původní sendvič, používaný do roku 2019 vyžadoval, aby byla systémová vrstva na pozici první. Od roku 2019 lze naopak s výhodou prostřednictvím pozice vrstvy ovlivnit co z toho vyleze. Potenciálně nebezpečné vrstvy – tj. takové do kterých byl mohl někdo zapsat soubor, kterým by ohrozil bezpečnost, jsou dole. Naopak ty klíčové, které se starají o finální konfiguraci jsou nahoře. Systémová vrstva je generická. Jako když si nainstaluješ systém přes debootstrap. Většina problémů co se řeší jsou prkotiny dané konfigurací. Chybějící symlink, překlep v konfiguraci, atp. Zablokování aplikace? Stupidně prosté. Přeplácneš ji symlinkem.

    A kdyby byl takový požadavek, mohu tímhle triviálním způsobem zajistit i to, aby se uživatel dostal jen do svého kontejneru. Zadání však bylo jiné – udělat blbuvzdorný systém co se nedá rozbít, i když zná uživatel heslo roota.

    13.5. 13:08 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprasy

    Člověče, nasadil jsi mi brouka do hlavy a tak jsem rovnou vyzkoušel, z kolikati vrstev se ten overlay dá skutečně sestavit. Teoreticky je možné seskládat „jedním tahem” větší množství vrstev, ale díky tobě jsem zjistil, že existuje limit, který je dán maximálním počtem znaků, který je schopen sežrat příkaz mount v rámci jednoho parametru (max. 257). To v reálu znamená, že při mé současné konvenci pro zakládání mountpointů je max. 23 vrstev, ovšem triviální úpravou skriptu to mohu vytáhnout na 67, což je maximální počet, jakého lze dosáhnout v rámci jednoho příkazu mount. Pak už by se muselo splácat více overlayů.

    Teoretické maximum zdrojů se může pohybovat v řádu desetitisíců, pokud by se zdroje připojily na mountpointy /<znak><znak>/<znak> a sestavené sendviče na mountpointy /<znak><znak>. Ale obávám se, že to už bychom nepochybně narazili někde jinde.

    10.5. 18:38 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprasy
    13.5. 09:34 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprasy
    Nicméně, přečtu si to, protože kniha vyšla v roce 2019, takže již mám možnost srovnání.

    OT: Přes veškerou snahu jsem to nedal.

    Dokousal jsem se ke straně 130 a dál už to nešlo. Přemýšlel jsem co s tou bichlí. Do kontejneru, ani na hranici, knihy ze zásady nehážu tak jsem alespoň vepsal na titulní list, pod autorovo upozornění že jde o literární fikci, co si o to myslím s datem a douškou aby čtenář skočil rovnou na stranu 400, aby si mohl udělat přestavu o kvalitách „prognostika” o kterém autor píše. A pak to pohodil dole v baráku, doufaje že si ta kniha najde nového vlastníka, který pro ni bude mít využití.

    Už jsem na to prostě neměl žaludek. Ta relativizace podílu komunistických oportunistů na pokřivení morálky tohoto národa už byla neúnosná. Dějové schéma založené na klasickém rčení „po bitvě je každý generál” pochopitelně jen stěží mohlo předpokládat jak rychle vezmou za svá lidská práva, když je dav vyděšený. A tak se autor drží jak hovno košile katastrofické vize, kde Evropu ovládnou muslimové – proto také ten můj odkaz na stranu 400. Kde bujná fantazie autora vykouzlila na rok 2024 muslimské povstání ve Francii.

    13.5. 14:04 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprasy
    Je teprve květen, ještě by to mohli stihnout. I když teď zrovna to spíš vypadá na německý chalifát ;-)
    7.5. 19:54 asdasd
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprasy
    Revolucni myslenka zadna neni, jen Ales si mysli, ze je jedinej na svete, koho napadlo pouzit squashfs+overlayfs _v_kombinaci_ s netbootem, pricem odmita pochopit, ze overlayfs prislo v dobe, kdy uz netboot nikoho nezajima, jinak by to tak proste delali uplne vsichni.

    S Knoppixem nebo Slaxem si tady taky hral kazdej, na tom proste neni vubec nic extra. Ale pro Alese zrejme jo. A ze ty svoje super znalosti sepsal do Mediawiki, pricemz se donutil do toho dva az trikrat trochu vic stouchnout, hned je sam sobe za nejvetsiho experta na ten software siroko daleko. Tak to s nim bude zrejme se vsim. Takove docela smutne, kdyz se to mysli az takhle smrtelne vazne.
    7.5. 22:00 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprasy
    .. odmita pochopit, ze overlayfs prislo v dobe, kdy uz netboot nikoho nezajima, jinak by to tak proste delali uplne vsichni.

    Tvoje interpretace reality je opravdu úžasná. Pro takové chytrolíny obvykle používám konstatování: „Blbý jak troky”. Nedávno použil kolega stejnou technologii v rámci akce, která se konala u nás na škole.

    Na to, aby to dělali všichni by museli mít potřebné znalosti sami, nebo zaměstnávat lidi co ty znalosti mají. A jaká je situace tam, kde by se tohle hodilo nejvíc, tj. na školách a úřadech, je všeobecně známo. Já na úřadě pět let dělal a stále mám odtamtud informace z první ruky, takže si o tom myslím svoje. Bootování po síti v době kdy jsem tam dělal sice bylo možné, ale přesto se nepoužívalo, protože většina síťových prvků neměla dostatečnou propustnost. I dnes je to limitující prvek, což je nejlépe vidět v situaci, kdy se klonují v laborce ze serveru na lokální disk MS Windows.

    A to se v zájmu bezpečnosti zavádějí ještě větší vypečenosti, které už hraničí s absurditou. Ale ti co na ně naráží se nechlubí s tím co musí řešit, aby nebyli za blbce. A úroveň IT na VŠ? Je to různé. Všichni jsou jak šneci zalezlí ve svých ulitách. Faktem ale je, že se nich vyskytují jak lidé schopní, tak i takoví co přijdou se zcela absurdním požadavkem, aby se pro jejich potřebu nakupovaly pouze stroje, které podporují už víc jak 7 let nevyvíjený software.

    7.5. 23:10 asdasd
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprasy
    Finalne k tomu napisu, ze netboot se squashfs+overlayfs se normalne pouziva - ale v datacentrech! Rozhodne nikdo nepotreboval Alese Kapicu, aby to pro ne vymyslel. Lidem to prave uplne prirozene vyplynulo ze situace. Jenze to je v situacich, kdy se par lidi stara o tuny zeleza :-D Mezitim ale svet dneska cim dal vic kasle na centralni spravu _klientskych_zarizeni_, pryc jsou doby, kdy bylo osobni pocitani cenove nedostupny, takze proste lidi delaji na svym, plusminus par exot(ickych) setupu. Proste nehrozi tuny klientskyho zeleza, kde ma cenu resit netboot. To. Fakt. Nikoho. Nezajima. A uz ani zajimat nebude.
    xkucf03 avatar 8.5. 00:45 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše BYOD vs. standardní klientské stanice
    Vážně? Proč bych měl s sebou pořád všude nosit notebook a starat se o to, aby aplikace mého zaměstnavatele nebo školy fungovaly, místo toho, abych si jen sedl k jeho počítači a přihlásil se?

    Samozřejmě je fajn mít možnost (!) ty aplikace pouštět i na svém HW, ale pokud to je jediný způsob, tak je to pro uživatele zhoršení stavu. Z pohledu provozovatele té infrastruktury je to diskutabilní – na jednu stranu nemusí kupovat ten klientský HW a část práce za něj udělají uživatelé, ale na druhou stranu se tam pak zase řeší problémy způsobené tím, že každý má jinou konstelaci HW a SW.
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    8.5. 09:40 asdasd
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BYOD vs. standardní klientské stanice
    jo vazne :D nikoho nezajima, co chces, nebo si myslis, nebo co proste ty tak nejak cokoliv :-D otevri oci a sleduj realnej svet, misto svyho klasickyho dumani nad necim, co je mimo realitu :-D jo vlastne to zrovna ty vytrvale demonstrujes, ze vubec neumis, tak to nic, to sorry :-D vy jste tady na sebe borecci fakt zbyli, to je dobra show demence :-D
    8.5. 09:45 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BYOD vs. standardní klientské stanice
    Ten "normální" svět má polofunkční Wyndejsi a Oppice 365, fotky z mobilu v čmoudu a dutou makovici vycpanou reklamními hovny. Užij si to mezi nimi.
    8.5. 11:29 RealJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BYOD vs. standardní klientské stanice
    Zatimco typicky uzivatel linuxoveho desktopu pouziva polofunkcni softver, data ma lokalne a v pripade jakekoliv nenadale udalosti je proste v prdely. Diky tomuhle ne linux tak popularni a je nasazovan vsude na desktop.
    8.5. 21:56 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BYOD vs. standardní klientské stanice
    Zatimco typicky uzivatel linuxoveho desktopu pouziva polofunkcni softver, data ma lokalne a v pripade jakekoliv nenadale udalosti je proste v prdely. Diky tomuhle ne linux tak popularni a je nasazovan vsude na desktop.

    Takhle se ztrapňovat v diskuzi, kde se hovoří o disklessu. A kampak by ten linuxový desktop asi ty data lokálně uložil, když žádný disk nemá?

    8.5. 01:10 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprasy
    Finalne k tomu napisu, ze netboot se squashfs+overlayfs se normalne pouziva - ale v datacentrech!

    Jenže klíčové je od kdy. Sám ses tu usvědčil ze lži, protože jsem tohle řešení použil dříve než se ty datacentra začaly stavět. A pokud to chceš rozporovat, není nic snazšího. Uveden konkrétní datacentrum co to takhle využívá a od kdy.

    Mezitim ale svet dneska cim dal vic kasle na centralni spravu _klientskych_zarizeni_, pryc jsou doby, kdy bylo osobni pocitani cenove nedostupny, takze proste lidi delaji na svym, plusminus par exot(ickych) setupu.

    Kašlou na to ti, co se o ně nemusí starat. Ty sám jsi názorným příkladem hloupnutí, protože si nedokážeš představit náš use case.

    8.5. 09:45 asdasd
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprasy
    protože jsem tohle řešení použil dříve než se ty datacentra začaly stavět
    jo, finalni potvrzeni, ze si na spicku nosu nevidis, ze to neni zadna nahoda, ze si fakt myslis, ze jsi to ty _vymyslel_, nemam dalsich otazek, ctihodnosti, pekne jste se uvarili :-D ukladam si link na tuhle diskuzi, tady je krasne videt, jaci mentalni atleti poslali abclinuxu do hrobu :-) od ceho zbylo abicko? aby bylo kam chodit trollit takovyhle debilky, co jsou tak moc mimo realitu, ze kdyz jim to nekdo naznaci, tak delaji takovy vyvrtky, aby zustali ve svy verzi vnimani reality, ze jsou to primo mentalne akrobaticky kousky :-D coz ovsem nemuze nikdo, kdo chce rozumne diskutovat, vubec potrebovat, takovejhle odpad - za mne je jasno, kdo tu z toho nadelal zumpu. Takovahle demence. Pocit vlastni vyjimecnosti, s kterym se neda hnout.
    8.5. 10:09 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprasy
    Další bla bla bla bez sebemenšího potvrzení pravdivosti tvrzení. Co tam máš dál plkale?
    8.5. 10:33 asdasd
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprasy
    V tom je prave ta krasa :-D Ty si pokracuj ve svy linii, jak potrebujes. Napsano je tady toho az prilis, aby z toho bylo az moc jasno. To uz nespravis :-D Muzes ze sebe udelat akorat jeste vetsiho debila. Sanci vylepsit obrazek o svy zbytecnosti uz jsi mel :-D Pozde.
    8.5. 22:04 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprasy
    Přesně tak. Je toho napsáno dost na to, aby se ukázalo, že tvůj přicmrndávač RealJ vůbec netuší co je to diskless. A co se týče mé zbytečnosti. Nechceš za mne orodovat? Chci si vzít v létě tři týdny dovolené a zdá se jim to moc. Přitom je to v období, kdy je vytíženost laborek prakticky nulová. Alespoň bych nemusel z dlouhé chvíle ty tvoje bláboly.
    Alesku, na rozdil od tebe vim od kdy se diskless pouziva… a na rozdil od tebe nikde netvrdim ze jsem vynalezl kolo…
    9.5. 07:23 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprasy
    Víš hovno. Důkazem je každá zdejší diskuze, kde se opakuje neustále stejné schéma. Anonymní sráč kydne špínu a ty, aniž bys o věci zbla věděl, ji začneš přičinlivě rozmazávat.
    9.5. 10:11 Blba krysa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprasy
    To jako anonymni srac nemuze uderit hrebik po hlavicce a napsad pravdu o tve porouchane osobnosti?
    9.5. 10:33 Trolling se musí umět
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprasy
    Máš víc přezdívek, viď? Takové schizma, jakoby.
    9.5. 11:14 Samozrejme ze nicku mam spousta
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprasy
    Doufam ze chapres rozdil medzi schizmou a schyzou :-) Prvni je Devuan a druhe Arch :-D
    9.5. 20:33 asdasd
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprasy
    Nejzabavnejsi cast toho "schematu" je, jak si z toho Ales vzdycky ukakne, ze musi jako odpoved dat jeste vetsi picovinu, aniz by si uvedomoval, ze jedina fakt drzici konstanta techhle "schemat" je jeho debilita + prebujely ego :-D
    revoluce spociva v tom, ze Ales neumi googlit a proto nevi ze vynalezl kolo...
    ja te snad nominuji na Nobelovku, nabootovat po siti to chce fistrona... se snad poseru smichem.
    Myslis neco jako "ja jsem vynalezl diskless"? :D
    8.5. 10:04 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprasy

    Krásná ukázka toho, jak z někoho udělat blbce recentním opomenutím klíčového slova. Diskless technologie, je postup který nějakým způsobem ten diskless využívá, ne jen pouhý diskless. A vím, že ho takhle nikdo jiný dřív nepoužil, protože se - na rozdíl od tebe - o ty technologie už 15 let zajímám, takže vím, kdy se technologie podobné tomu co používám objevily.

    Alesi, zacina mi te byt lito, tohle je snad nejaka lehka mentalni retardace. Jiz zacinam chapat proc te ten vas institut zamestnava. Takze ano, Alesku, vynalezl jsi ohen, kolo, vanoce i diskless technologii a my vsichni ti jenom zavidime…
    10.5. 08:24 Want to Wank
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprasy
    Ales je uuplne v pohode :-D
    Doplnim: vsechny univerzity na svete nasazuji pro studenty bezdiskove systemy postavene na linuxovem desktopu, zahazuji existujici aplikace typu MSOffice, Autocad, Photoshop, atd. a nahrazuji vse open source alternativami. Vsechny univerzity stahuji kopii Alesovych poznamek k instalaci ve forme skenu obrousku z restaurace kam Ales popsal instalaci ve dvou krocich (1. nainstalujes, 2. hotovo). Studenti z bezdiskovych stanic postavenych na linuxu jasaji a usporadavaji oslavne akce. Vetsi mesta po svete kolabuji diky jasajicim studentum v ulicich. Ales je zvan na konference kde vysvetluje instalacni postup z obrousku a za jasotu publika spousti emacs…. A pak se Ales vzbudi…
    xkucf03 avatar 5.5. 19:43 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše DevOps?
    Po zkušenostech s různými „moderními“ deploymenty a DevOpsem bych radši pracoval s Alešem. (většinou tedy software vyvíjím a to nasazování není až tak moje zodpovědnost, takže jen trpím, jak to zpovzdálí pozoruji)
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    5.5. 22:14 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DevOps?
    Jestli mas zkusenosti s devops a pritom nasazovani neni tvoje prace, jen pises kod, k asi svymi schopnostmi k mistrovy do dreamtymu patris.
    Tak se pochlub proc moderni deployment nefunguje dle tebe… ja znam firmy kde maji softverove definovane vse, od switchu po aplikace a setri tim desitky M $ rocne.
    6.5. 14:35 asdasd
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DevOps?
    docela zabavny je zkusit si to predstavit, jak by to asi vypadalo, u koho by to vubec mohlo bejt, aby tam na takovy pracanty meli dost trpelivosti :D
    4.5. 14:14 want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprasy
    Nejhůř se zkoumá to, co se děje v ramdisku. Proto veškeré změny testuji nejdřív na virtuálu, jehož displej nahrávám přes vokoscreen. Uložené video si pak otevřu avidemuxu, kde ho mohu zkoumat snímek po snímku. U fyzického stroje je potřeba připojit monitor a klávesnici a pak si to buď nahrát na mobil, nebo opakovaně rebootovat, až se dostanu do bodu kde vzniká problém.
    A co ze v praci delas? Hackujes kamery ze sprch?
    4.5. 14:55 Rev septimy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprasy
    Dela IT poskoka na skole a tady se prezentuje jako velmistr vesmiru co vyzral nad systemem, nemusi podnikat nebo otrocit v koropratu ale nasel statem dotovanou svatyni kde se mu vsichni klaneji. Pry. Pravdou je, ze vsechny sere, nikdo s nim nekamaradi. Studaci z nej maji prdel a on z nich vitr, nemuze na ne moc vyskakovat protoze mu to pak pohackuji a ma po vikendu s kalumentem v luzich a hajich a musi obehavat laborky s instalackou.
    4.5. 17:17 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprasy
    Přelešti si koule. Blábolíš nesmysly jak zpravodaj ukrajinské tiskové kanceláře.
    4.5. 20:53 asdasd
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprasy
    aneb kterak dedkovi nezbylo, nez oplzle a jeste dezolatsky prskat, jak to pekne sedi :D lip odsouhlasit uz jsi to nemohl, ty mentalni nemehlo :D
    5.5. 15:09 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprasy
    Zato ty seš mentální atlet. Bacha ať si nevytrousíš nosní dírou hopíka.
    Za hopika mas u me male bezvyznamne plus. Pobavilo. Stejne jako tvuj vynalez bezdiskovych stanic. Soudruzi v IBM a dalsich spolecnostech ktere meli od 70tych let bezdiskove stanice se musej chytat za hlavu ze ti zapomeli vyplatit prachy za tvuj napad. Ja ti snad poslu odkaz na wikipedii kde muzes doplnit k bezdiskovym stanicim ze jsi autor napadu. Kdyby jsi nemel na to cas tak klidne rekni a ja to tam rad doplnim.
    6.5. 15:57 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprasy

    Přečti si laskavě co jsem napsal o něco výš. Pro mne je diskless systém takový, který ke svému běhu co nepotřebuje žádné blokové zařízení. V rámci serverové disklessové infrastruktury, která zajišťuje obsluhu dalších zařízení využívám virtuální blokové zařízení jen pro zavaděč. Jakmile stroj nastartuje, už ho nepotřebuje.

    U pracovních stanic je to jinak a také to má jiný „use case”. Ty co jsou připojeny ethernetem kombinují diskless s lokální keší, protože se tím výrazně snižuje síťový traffic. A ty co jedou přes wi-fi, jsou plně kešované, aby fungovaly i bez konektivity.

    Primárním cílem bylo sjednotit SW vybavení a zajistit, aby se operační systém na těch strojích nedal nabourat. Samozřejmě jsou ty stroje blbuvzdorné jen do mentální úrovně svého uživatele. Ten kdo k takovému stroji zasedne, aniž by ho předtím restartoval, nebo od něj odejde aniž by se odhlásil, nebo ho vypnul, si za případné problémy může sám.

    a chapes, ze tohle funguje od 70tych let, nebo jeste ne?
    6.5. 23:19 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprasy
    Nic proti, ale jsi ukázkový příklad digitální demence.
    Ti nefunguje google nebo neumis anglicky a pouzivas seznam?
    7.5. 13:28 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprasy
    Ta otázka je zcela na místě, protože jinak bys to místo plácání podložil nějakým linkem.
    7.5. 17:18 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprasy
    To vysvětluje mnohé.
    vysvetluje. Zaslouzis si Nobelovku za bootovani po siti.
    5.5. 23:18 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprasy
    Spolu s Ondrejem Novakem z blogu na rootu patris aktualne mezi top ceske blogujici nemehla. Ondrej Novak krasne pohladil dusi totalne nesmyslnou implementaci json parseru a ty zase naprostou neznalosti gitu a pouzivanim videa pro debugging spousteni serveru. Pis prosim vic podobne technicky ladene posty.
    5.5. 23:57 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprasy
    Pro anonymní plkaly, jako jsi ty, to nepíšu. A ty, kdybys nebyl jenom pouhopouhý mluvka co umí leda tak prudit, bys nastínil lepší řešení. Kdybys ovšem nějaké měl.
    6.5. 14:53 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprasy
    Např. neni úplně chytrý nasazovat skript zkopírováním z lokální kopie, když je v gitignore. Nebo vůbec nemít deployment čehokoliv nastavený tak blbě, že musíš pátrat jakou verzi tam máš :)
    6.5. 15:33 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprasy
    A ze které křišťálové koule jsi vyčetl, že to byl můj skript a můj repozitář?
    6.5. 16:00 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprasy
    Ještě lepší, takže si to každý v týmu lepí po svém :)
    6.5. 16:24 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprasy

    Sorry, ale ty seš vážně korunovaný vůl.

    Šlo o soubor asciinema-player.js, v git repozitáři z března 2017. Já teda nevím jak ty, ale 7 let je docela dlouhá doba na to abych zapomněl, že jsem ten tehdy v tom repozitáři spouštěl nějakou kompilaci. Pochopitelně mi to pak došlo, když mi to žádné revize nevypsalo. Uvedl jsem to tu jen proto, že se to může stát i někomu jinému, pokud si např. rozbalí nějaký starší tarball s git repozitářem.

    6.5. 16:41 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprasy
    Takze to nakonec bylo tvoje repo a tvuj skript? Tak aspon doufejme, ze ten 7 let starej zapomemutej program neobsahoval zadnou bezpecnostni zranitelnost.
    6.5. 17:54 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprasy
    Jsi nejenom blbý ale i slepý. Nebylo to moje repo, jenom lokální klon, ve kterém jsem zřejmě tehdy vybuildoval ten javascript. Ovšem stejně tak je dobře možné, že jsem ho odněkud stáhnul tak jak to je – proto mě také zajímalo, jakou má historii ten soubor v tom git repozitáři protože na webu používám verzi jinou.
    6.5. 23:40 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprasy
    jj, tím se to vysvětluje :-D
    6.5. 16:09 plostenka | blog: plstnk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprasy
    Ma macos podporu pro diskless? Proc ne?
    6.5. 18:48 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprasy

    , ale image per stroj, což je úplně jinde než to co používáme my.

    Naše disklessová infrastruktura žádné image nepoužívá. Každý stroj si na základě konfigurace složí svůj sendvič a podle toho pak vypadá výsledek. A to, jakou konfiguraci má použít lze ovlivnit několika způsoby.

    6.5. 19:11 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprasy

    Ta elegance řešení spočívá v tom, že aktualizace OS po vyladění spočívá v editaci jednoho řádku a v případě že se přeci jen objeví nějaký problém, který nelze vyřešit v rámci některé výše položené vrstvy je stejně tak snadné vrátit se k funkční verzi.

    U Half-Diskless strojů je to ještě o level dál. Problém je pouze v případě, který jsem zmínil v blogpostu. Jenže to je dáno tím, že u Full-Disklessu nehrálo roli kolik se toho do nějaké vrstvy nasype. A fakt není šumák, jestli se souběžně přetahuje několik desítek strojů o soubor v řádu megabajt nebo v řádu gigabajt.

    15.5. 06:56 slzebnicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprasy
    Elegance reseni - to je velmistruv trademark, viz "Svate spisy velmistrovy" 2017

    Protože SSD diskům nevěřím, používám od r. 2013 Btrfs v raid1 nad dvěma SSD disky. Původně to bylo 2x60GB – schválně jsem zvolil menší kapacitu, protože čím víc místa je k dispozici, tím víc blbostí si člověk uloží.
    15.5. 09:40 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprasy
    A? Používám ho dodnes. A výše uvedené tvrzení mohu jen potvrdit, protože je to aktuálně 2x1TB a množství blbostí již překročilo únosnou mez. Ale mezi nimi je i hromada věcí ke kterým se čas od času vracím, tak to neřeším. Jenom čas od času to syncnu na úložiště, kde udělám další snapshot.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.