Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

V průmyslu se teď nedá plánovat dopředu. Němci nevědí, co bude dál, říká investor Budník

Filip Budník je synem zakladatele skupiny Tomáše Budníka. Foto: Lukáš Bíba, archiv Filipa Budníka
Filip Budník je synem zakladatele skupiny Tomáše Budníka. Foto: Lukáš Bíba, archiv Filipa Budníka

Česká ekonomika se v letošním roce vrátí k růstu. Stále větší optimismus zaznívá i z průmyslu, který byl zasažen událostmi posledních let. Situace přesto není ideální, řada tuzemských podniků není schopná plánovat do daleké budoucnosti, což ovlivňuje i možné investice. Například do nových energetických zdrojů, které mohou být velkou příležitostí pro české firmy, říká investiční ředitel skupiny Thein Filip Budník.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Na co se také v rozhovoru ptáme:

  • Jsou stále problémem vysoké ceny energií?
  • Jak se Česku daří přechod k průmyslu s vyšší přidanou hodnotou?
  • Proč je lepší vyrábět pro železniční průmysl než pro automotive?

Váš otec (zakladatel skupiny Tomáš Budník, pozn. red.) v rozhovoru na konci roku 2022 říkal, že majitelé si za své firmy stále říkají hodně peněz, že krize v tomto smyslu průmyslem úplně neproběhla. Jaká je nálada na trhu teď?

Majitelé si říkají rozumnější částky. Není to už tak přestřelené, určitě se to srovnalo do nějakých rozumnějších výšin. Situaci v průmyslu nevnímám jako ochlazení, ale spíše stagnaci. Neví se, co bude, jsme hodně navázaní na Německo, máme hodně tamních zákazníků. Ani oni nevědí, co

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Průmysl

Trhy

Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější