Krymský most byl v říjnu 2022 vyhozen do povětří pevným raketovým palivem ukrytým v rolích polyetylenové fólie, tvrdí Rusové

Přidat na Seznam.cz

Podomácku vyrobené výbušné zařízení odpovídající 10 tunám TNT bylo použito k vyhození Krymského mostu v říjnu 2022. Bylo založeno na tuhém raketovém palivu ukrytém v kotoučích polyetylenové fólie, uvádí portál Kommersant.

Ukázalo se, že k odpálení nejdůležitější ruské dopravní tepny bylo použito improvizované výbušné zařízení o síle 10 tun TNT. Jeho základem nebyla průmyslová trhavina, ale tuhé raketové palivo ukryté v rolích polyethylenové fólie, které bylo odpáleno výbuchem na určitém místě trasy.

Kriminalistická expertiza výbuchu se stala nejdůležitějším dokumentem v mnohadílném trestním případu, který dokončili pracovníci oddělení pro vyšetřování trestných činů proti jednotlivci a veřejné bezpečnosti Státního vyšetřovacího výboru Vyšetřovacího výboru Ruské federace.

Specialisté oddělení za pomoci FSB a vojenských operativců dospěli k závěru, že organizátorem trestného činu byl předseda Služby bezpečnosti Ukrajiny Vasyl Maljuk. Skupinu, která měla za úkol zničit Krymský most, podle vyšetřování řídil od okamžiku svého jmenování prezidentem Vladimirem Zelenským v březnu 2022 prvním náměstkem šéfa SBU až do srpna téhož roku, kdy už byl úřadujícím šéfem ukrajinské bezpečnostní služby.

Náklad byl 4. října převezen v nákladním autě DAF přes gruzínsko-ruskou hranici na kontrolním stanovišti Verčnyj Lars a o dva dny později byl doručen na velkoobchodní základnu v Armaviru (ruský Krasnodarský kraj). Tam byly palety naloženy do nákladního automobilu s přívěsem, který řídil ruský občan Machir Jusubov, jenž o žádných plánech nevěděl. Řidič měl dodat fólie z uljanovské společnosti na adresu sídla společnosti Extra LLC v Simferopolu. V materiálech k případu se uvádí, že takto složité přesuny byly nutné k odvedení pozornosti od nákladu.

Ruští experti se domnívají, že k odpálení výbušné směsi byla použita výbušná látka na bázi hexogenu zahraniční výroby, uvádí deník Ukrajinska Pravda.

Rozbuška, rovněž ukrytá pod fólií, byla mezitím spuštěna signálem z GPS navigátoru „v okamžiku, kdy projela předem určeným bodem na trase“. Tím byl 156. kilometr dálnice Novorossijsk-Kerč. V důsledku výbuchu se zřítila dvě ramena mostu spojujícího 235. a 236. opěru a bylo poškozeno 17 cisternových vozů nákladního vlaku.

Zdroj: Kommersant, Ukrajinska Pravda