Obnova vybombardovaných domů v Gaze může trvat 80 let, tvrdí OSN

Přidat na Seznam.cz

Podle palestinských údajů bylo během konfliktu zničeno přibližně 80 000 domů. Podle zprávy OSN, která byla zveřejněna ve čtvrtek, by se obnova domů v pásmu Gazy mohla protáhnout až do příštího století. Pokud bude probíhat stejným tempem jako v předchozích konfliktech, píše deník NBC News a Straitstimes.

Téměř sedm měsíců trvající izraelské bombardování způsobilo škody za miliardy dolarů a z mnoha výškových betonových budov v přeplněném pásmu se staly hromady, přičemž jeden z představitelů OSN hovoří o „měsíční krajině“ zkázy.

Podle palestinských údajů bylo v konfliktu, který vyvolaly smrtící útoky bojovníků Hamásu na jižní Izrael 7. října, zničeno přibližně 80 000 domů. Izraelské údery zabily desítky tisíc Palestinců. V hodnocení, které zveřejnil Rozvojový program OSN, se uvádí, že Gaza potřebuje „přibližně 80 let na obnovu všech zcela zničených obydlí“.

V nejlepším případě, kdy budou stavební materiály dodávány pětkrát rychleji než při poslední krizi v roce 2021, by to však mohlo být hotovo do roku 2040, uvádí zpráva. Hodnocení Rozvojového programu OSN (UNDP) uvádí řadu prognóz socioekonomických dopadů války na základě délky trvání současného konfliktu a předpovídá desetiletí trvající utrpení.

Bezprecedentní ztráty na lidských životech, ničení kapitálu a prudký nárůst chudoby v tak krátkém časovém období urychlí vážnou rozvojovou krizi, která ohrozí budoucnost příštích generací,“ uvedl v prohlášení správce UNDP Achim Steiner. Ve scénáři, kdy válka potrvá devět měsíců, se chudoba zvýší z 38,8 % obyvatel Gazy na 60,7 %, což stáhne velkou část střední třídy pod hranici chudoby, uvádí zpráva.

Zdroj: nbcnews.com, Straitstimes