Bounty koláč z mandlové mouky

Když se vysloví Bounty, každý si představí kokos a čokoládu. Tuhle čokoládovou tyčinku zná patrně úplně každý. Je šťavnatá, sladká, doslova se rozplývá v ústech. Proto není divu, že vznikla řada dezertů, ať už pečených či nepečených. Koláčů, muffinů, dezertů do skleničky, které obsahují především zmiňované dvě ingredience: kokos a čokoládu.

I my si dnes spolu připravíme tuto pochoutku, ale ve zdravější verzi, kde běžnou mouku nahradíme mandlovou. Dezert je tedy vhodný i pro osoby na bezlepkové dietě. Nebo v případě, že zkrátka chcete šetřit lepek ve stravě či jen zkusit něco nového.

Recept na Bounty koláč ve fitness verzi

  • Doba přípravy: 25 minut
  • Doba pečení: 35 minut
  • Doba celkem: 60 minut
  • Náročnost: snadné
  • Počet porcí: 8 ks

1.     Použité ingredience na korpus

  • 3 velká vejce (nebo 4 menší)
  • 3 polévkové lžíce erythritolu
  • 2 polévkové lžíce čokoládového proteinu (nemusí být, přidejte více mouky a kakaa)
  • 10 polévkových lžic mandlové mouky
  • 2 polévkové lžíce kakaa
  • 8 polévkových lžic kokosového jogurtu
  • Kypřící prášek do pečiva
  • 2 polévkové lžíce šťávy z citrónu

2.     Použité ingredience na kokosový krém

  • 300 g kokosový jogurt (použila jsem od Alpro, stejně tak i do těsta na korpus)
  • 50 g strouhaného kokosu
  • 100 g bílé čokolády

3.     Použité ingredience na čokoládovou polevu

  • 150 g kokosová smetana
  • 80 g hořká čokoláda

Postup přípravy

  • Vyšleháme si do pěny vejce a erythritol
  • Postupně do hmoty vmícháme ostatní ingredience a vypracujeme v těsto
  • Nalijeme do papírem vyložené formy a upečeme v předehřáté troubě na 180°C / 35 minut
  • Na upečený korpus rozetřeme kokosový krém (smícháme kokosový jogurt, strouhaný kokos a roztopenou bílou čokoládu)
  • Necháme alespoň částečně ztuhnout v lednici a teprve potom nalijeme poslední vrstvu: čokoládovou
  • Kokosovou smetanu zahřejeme v rendlíku a roztopíme v ní hořkou čokoládu – nalijeme na kokosový krém a celé necháme odležet a ztuhnout
  • Nakonec ozdobíme strouhaným kokosem a čokoládou nebo dle libosti

Čím nahradit mandlovou mouku?

Namísto mandlové mouky lze použít lupinová, manioková, kešu, kokosová nebo různý mix a další bezlepkové alternativy. Výtečné jsou i mleté ořechy (pekanové, mandle, vlašské). Korpus lze taktéž připravit z kombinace mletých ořechů a čokoládového pudinku v prášku. V případě nepečené verze lze použít čokoládové sušenky nebo kakaové piškoty jako základ na korpus. Tím si práci usnadníte a urychlíte.

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.