Přejít k hlavnímu obsahu
Anna Vaverková na 10. narozeninách Frontmana v Jazz Docku. | Foto: Dušan Krejdl
Anna Vaverková na 10. narozeninách Frontmana v Jazz Docku. | Foto: Dušan Krejdl
redakce -

Ceny Apollo: album roku vydala Anna Vaverková, mezi singly bodovala Nivva

Ne náhodou jsme měli Annu Vaverkovou jako tip našeho magazínu na loňských 10. narozeninách. Letos se jí podařilo proměnit hned dvě nominace – po Andělech, kde zvítězila v kategorii Alternativa a elektronika, získala ocenění za album roku za svou debutovou desku v letošních cenách Apollo. Jako singl roku zabodoval virtuální projekt Nivva se skladbou Sirens.

Vítězné Pozdravy z polepšovny natočila písničkářka Anna Vaverková žijící v Berlíně jako své debutové album. Její skladby nabízí civilní elektronický pop zachycující nejistotu i absurditu společenských tlaků. Nejlepší loňský singl Sirens prezentuje digitální avatar Nivva. Za virtuálním projektem stojí především producent a skladatel Ondřej Mikula alias Aid Kid.

V obou kategoriích album i singl roku 2023 se nominace dočkali hudebník Jakub König dosud známý z kapel Zvíře jménem Podzim nebo jako Kittchen za sólovou nahrávku a stejnojmenný singl Hvězdy, kapela November 2nd se svým eponymním albem a singlem All Comes Down, elektronická skupina Ohm Square za album nazvané /0 a singl Happy? a indie-popový projekt Jáchyma Kováře Yasha 96 za desku Filip a singl Go Down.

V kategorii album mohla uspět ještě rocková hudebnice Petra Hermanova s nahrávkou In Death's Eyes. Třetí nominovanou zpěvačkou byla skladatelka Pam Rabbit, která zaujala svoji debutovou deskou I Love The Internet.

Na cenu za singl roku dále kromě virtuálního projektu Nivva aspirovala zpěvačka, producenta a textařka Annet X (Nobody Listen: Jenom tak) a soubor J.A.R. (Poslední rváč).

Vítězka kategorie album roku 2023 získala sošku Apollo od Maxima Velčovského a Jana Jaroše a šek na dvacet tisíc korun. Vítěz kategorie singl roku dostal šek na poloviční částku. Ceny byly předány 2. května v pražském Lucerna Music Baru.

Tagy hudební ceny Apollo

Pokud jste v článku zaznamenali chybu nebo překlep, dejte nám prosím vědět na e-mail redakce@frontman.cz.

Redakce
Týmová práce.
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY