Rusko chystá ofenzívu na Charkovskou a Sumskou oblast

Přidat na Seznam.cz

Rusko se připravuje na ofenzívu v Charkovské a Sumské oblasti na severovýchodě Ukrajiny, informoval zástupce náčelníka Hlavního zpravodajského ředitelství Ministerstva obrany Ukrajiny Vadym Skibitskyj v rozhovoru pro The Economist.

Podle Skibitského by Rusko svou ofenzívu mohlo zahájit koncem května nebo začátkem června, píše server UNIAN. Rusové mají na ukrajinském území rozmístěno 514 tisíc příslušníků pozemních sil, z toho severní uskupení ruských sil se základnou na hranicích v Charkově má v současné době 35 tisíc vojáků. Pravděpodobně však dojde ke zvýšení jejich počtu na 50 až 70 tisíc. Rusko údajně vytváří také záložní divizi čítající 15 až 20 tisíc bojovníků ve středním Rusku, kterou může doplnit také o hlavní síly. 

Skibitskyj však nepředpokládá, že by Rusko mělo dostatek zdrojů k dobytí velkých měst typu Charkov nebo Sumy. Stejného názoru je také západní armáda. Podle týdeníku The Economist však Rusové mohou provádět operace menšího rozsahu. 

Ofenzíva na Charkov a ruské dezinformace

Už kdysi se objevily spekulace, že Rusko chce zahájit ofenzívu na Charkov, uvádí server UNIAN. Podle mluvčího Hlavního zpravodajského ředitelství Andrije Jusova však šlo o ruské dezinformace s možným psychologickým nátlakem a nebyly odhaleny žádné ruské úderné skupiny. Podle proruských uživatelů sociální sítě X ukrajinské síly tuto informaci šíří ve snaze zpomalit ruskou ofenzívu. 

Ruská ofenzíva podle velitele ukrajinských pozemních sil

Velitel pozemních ozbrojených sil Ukrajiny Oleksandr Pavljuk informaci ukrajinských tajných služeb o možném dobytí Charkova a Sumy potvrdil. Podle něj však plánují ruští okupanti dobýt nejen Doněckou a Luhanskou oblast, ale také oblast Záporožskou, uvádí deník Ukrajinska Pravda.

,,Uděláme vše, co je v našich silách, abychom zabránili ruskému průlomu, a doufáme, že nám americké zbraně pomohou,“ řekl Pavljuk s tím, že kdyby přišla západní pomoc dříve, nepřišla by Ukrajina o území, o která za poslední měsíce přišla.

Zdroj: The Economist, UNIAN, Ukrajinska Pravda