Ruští vojáci v počtu 60 lidí byli umístěni na letecké základně v Nigeru, kde se nacházejí američtí vojáci

Přidat na Seznam.cz

Ruští vojáci v počtu 60 lidí byli umístěni na letecké základně 101 v Nigeru, kde se nacházejí američtí vojáci. Ruské a americké jednotky působí na stejné vojenské základně v Nigeru již nejméně několik týdnů.

Vojenští představitelé, kteří řídí západoafrickou zemi, požádali USA, aby stáhly téměř 1000 vojáků ze země, která byla až do loňského převratu klíčovým partnerem Washingtonu v boji proti povstalcům, kteří zabili tisíce a miliony donutili opustit své domovy, píše deník Ukrajinska Pravda.

Rusové využívají na základně, známé jako letecká základna 101, samostatný hangár, uvedly zdroje a nepůsobí ve stejném prostoru jako Američané. „Není to však tak velká plocha,“ uvedl jeden ze zdrojů.

Ruská přítomnost na základně byla hlavním bodem sporu mezi USA a nigerskou vojenskou juntou, která se chopila moci při převratu v červenci 2023. A dále podtrhuje obavy amerických představitelů, že Niger, který téměř deset let sloužil jako klíčové opěrné místo pro americké protiteroristické operace v regionu, se obrací k Rusku, píše CNN.

V březnu navštívili Niger američtí diplomatičtí a vojenští představitelé a vyjádřili znepokojení nad rostoucí ruskou vojenskou přítomností v zemi. Vznesli také otázky ohledně budoucnosti letecké základny 101 a toho, zda bude postoupena Rusům. Setkání bylo napjaté, uvedli tehdy úředníci, a jen o několik dní později Niger oznámil, že ukončuje dohodu, která od roku 2014 umožňovala působení amerického vojenského personálu a civilních zaměstnanců v zemi.

Americká armáda nyní spolupracuje s nigerskými představiteli na provedení spořádaného stažení vojáků ze země, potvrdil Pentagon.

Zdroj: Ukrajinska Pravda, CNN