Turecko přerušilo obchodní vztahy s Izraelem kvůli válce v Gaze

Přidat na Seznam.cz

Na protest proti válce v Gaze Turecko zastavilo veškeré dovozní a vývozní transakce s Izraelem. Člen izraelské vlády obvinil tureckého prezidenta Recepa Erdogana z porušení obchodních dohod tím, že zablokoval přístavy pro izraelský dovoz a vývoz.

Ve čtvrtek turecké ministerstvo obchodu oznámilo zastavení všech dovozních a vývozních transakcí souvisejících s Izraelem. Dále představitel ministerstva uvedl: „Turecko bude přísně a rozhodně provádět tato nová opatření, dokud izraelská vláda nepovolí nepřerušovaný a dostatečný přísun humanitární pomoci do Gazy.“

„Takto se chová diktátor, který přehlíží zájmy tureckého lidu a podnikatelů a ignoruje mezinárodní obchodní dohody,“ uvedl ve čtvrtek izraelský ministr zahraničí Israel Katz. Podle oficiálních údajů dosáhl loni obchod mezi Tureckem a Izraelem hodnoty 7 miliard dolarů, tedy zhruba 160 miliard korun. Izrael se řadí mezi 20 nejlepších destinací pro turecký export zboží a služeb, uvádí zpravodajský server CNN.

Vztahy mezi Tureckem a Izraelem se za poslední desetiletí výrazně zhoršily

V roce 1949 se Turecko stalo první zemí s muslimskou většinou, která uznala Izrael. Nicméně vztahy mezi oběma zeměmi se v průběhu posledních desetiletí zhoršily. Diplomatické styky byly přerušeny v roce 2010, kdy při střetech s izraelskými komandy na palubě turecké lodi, bylo zabito deset propalestinských tureckých aktivistů. Vztahy byly krátce obnoveny v roce 2016, ale již v roce 2018 si obě země vzájemně vyhostily své nejvyšší diplomaty v reakci na izraelské zabíjení Palestinců během protestů na hranici mezi Gazou a Izraelem, uvedla zpravodajská stanice BBC.

Zdroj: CNN, BBC