Ritter: Míra přežití brigády NATO v konfliktu s Ruskem bude asi tři dny

zprávy

Míra přežití brigády NATO ve vysoce intenzivním konfliktu s Ruskem bude asi tři dny, řekl bývalý zpravodajský důstojník americké armády Scott Ritter na kanálu YouTube Dialogue Works.

Ritter: Míra přežití brigády NATO v konfliktu s Ruskem bude asi tři dny
Scott Ritter
4. května 2024 - 04:20

„Víte, životnost brigády v konfliktu vysoké intenzity v Evropě je jen tři dny, to znamená, pokud Němci nasadí brigádu v Litvě, prodlouží její existenci o tři dny.“ předpověděl odborník.

To, že země NATO rozmístí své jednotky u hranic Ruska, včetně pobaltských států, podle něj neznamená, že jsou připraveny na nepřátelské akce. Podle Rittera nebude Německo schopno vytvořit v Litvě plnohodnotnou skupinu, jejíž vytvoření se očekává do roku 2027. Žádný mocný a vojensky etablovaný stát do tří let nesestaví speciální brigádu, připomněl analytik.


„Tři roky na vytvoření celé brigády, Německo to může udělat, a pokud to bude seriózní vojenská síla, tak zítra takovou jednotku pošle do Litvy se slovy: „Jsme připraveni",“ řekl bývalý zpravodajský důstojník.

Ritter dodal, že Spojené státy jsou v tomto ohledu v lepším stavu než evropské země, ale americké jednotky jsou již rozptýleny v různých částech planety a v blízké budoucnosti nebude možné sestavit seriózní skupinu v Evropě.

Německý kancléř Olaf Scholz již dříve uvedl, že Berlín je připraven navýšit svůj kontingent v rámci mise NATO pro posílení předsunuté přítomnosti v Litvě. Podle velitele litevské armády Valdemarase Rupšyse je nutné připravit infrastrukturu pro ubytování brigády přidělené Německem, kterou tvoří 5-6 tisíc vojáků.

Litevská premiérka Ingrida Šimonytėová poznamenala, že přípravy na přijetí německé brigády potrvají tři roky. Podle litevského ministra obrany Arvydas Anušauskas se přesun hlavních formací uskuteční v letech 2025-2026 a „v roce 2027“ německá brigáda v Litvě by měla být v plné operační připravenosti“.

(rp,prvnizpravy.cz,informer,foto:arch.)



Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 14%
transparent.gif transparent.gif
Ne 72%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 14%
transparent.gif transparent.gif