Medicína

Mezinárodní den hygieny rukou - 5. květen


Kategorie: Aktuality 
04.květen 2024

Zdravotničtí pracovníci jsou během dne stale vystaveni působení patogenů – ať už při osobním kontaktu s pacienty, nebo sahání na povrchy, kterých se pacienti dotýkají, jako jsou kliky, zábradlí nebo koupelnové vybavení. Ačkoli je důležitost hygieny rukou mezi zdravotníky všeobecně známá, dodržování správných postupů není jednoduché. Proto vzrůstá potřeba zavést udržitelné, dostupné a škálovatelné hygienické postupy.

Zdravotničtí pracovníci sami aktivně vyhledávají informace o hygieně rukou a možnosti školení. Výzkum společnosti Tork zjistil, že přibližně 80 % zdravotníků si přeje zlepšit hygienu rukou při práci. Pracovníci potřebují atraktivní formy vzdělávání a více interaktivních tréninků, aby uměli udržovat správnou hygienu rukou. Nejlepším způsobem, jak přispět ke zlepšení hygieny rukou, je důsledné praktické školení.

V hektickém a stresujícím prostředí však může být obtížné správnou hygienu rukou dodržovat. Studie ukazují, že někteří zdravotníci mytí rukou věnují méně než polovinu doporučené doby. Běžně si přitom dezinfikují ruce v průměru 100 - 150krát během dvanáctihodinové směny v závislosti na množství pacientů a intenzitě péče.  

Proto se společnost hlásí ke Světovému dni hygieny rukou, iniciativě Soukromých organizací pro bezpečnost pacientů (POPS), kterou zaštiťuje Světová zdravotnická organizace (WHO). Cílem tohoto projektu je prostřednictvím iniciativ zlepšit celosvětovou zdravotní péči, i prostřednictvím správné hygieny rukou. Společnost podporuje již devátým rokem možnosti školení pro zdravotnické pracovníky na celém světě.

Způsoby, jimiž společnost může přispět, jsou školení. Tork Clean Hands ve virtuální realitě (VR) je bezplatný, interaktivní trénink, speciálně navržený tak, aby školení hygieny rukou bylo poutavější než kdykoli předtím. Je také vysoce účinná pro efektivní změnu návyků. Podle výzkumů si pamatujeme pouze 10 % toho, co čteme, 20 % toho, co slyšíme, a 30 % toho, co vidíme. Když však sami vyzkoušíme nebo simulujeme nějakou činnost, jako je tomu v rámci VR, zapamatujeme si až 90 %.

Interaktivní školení  pomáhají zdravotnickým pracovníkům efektivně zavádět správné hygienické postupy hygieny rukou podle WHO. Jedná se o překlenutí mezer ve znalostech a podpoře udržitelné hygieny rukou a bezpečnosti pacientů. Více na: www.tork.cz a www.essity.cz

Dle TZ

www.lesensky.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová