InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Absolventský koncert hudebního oddělení ZUŠ

    pondělí 3.6 18:00 - Městská galerie Vodňany

  • Pohádky pana Pohádky

    pondělí 3.6 9:30 - Městské divadlo Prachatice

    Vtipné zpracování známých pohádek.

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Anketa: Domácí úkoly ano či ne?

Jste v základních školách pro zrušení domácích úkolů?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Písek si připomněl květnové povstání revolučních výborů

 Autor: Petr Eliáš - Jižní Čechy TEĎ

    Autor: Petr Eliáš - Jižní Čechy TEĎ

PÍSEK – Revoluční národní výbory v Písku sehrály důležitou roli v posledních dnech druhé světové války v květnu 1945. Ve městě pomohly zorganizovat převzetí moci a kapitulaci německé posádky do rukou blížících se Američanů.

Na osvobození Písku se vzpomínalo v pátek 3. května před píseckou radnicí, kde se připomínaly události z 5. května 1945. „Písek byl vždy o krok napřed a jinak tomu nebylo ani v květnu 1945. Nikdo nemůže upřít právo na hodnocení závěru války těm, kteří tu dobu zažili," uvedl za spolek 1. Etalon Jaroslav Pospíšil. Zmínil, že město nečekalo na osvoboditele ze západu či z východu.

„Písek se osvobodil sám, stejně jako stovky měst a obcí v protektorátu. Německá posádka v Písku se ochotně vzdala americké průzkumné hlídce 6. května a měla tak otevřenou cestu do amerického zajetí. Písečácci pak s nadšením 7. května přijali nejprve pravidelné jednotky americké armády, následně pak 10. květne jednotky Rudé armády," dodal Pospíšil. Nemělo by se podle něj zapomínat na ty, kdo hned 5. května 1945 prokázali hrdinství a vyzvali občany k převzetí moci.

Předsedkyně Jednoty Československé obce legionářské Eva Veselá zmínila, že krutost války je dnes vidět jen pár stovek kilometrů od našich hranic. „Vychovávat děti k bezpečnosti, aby si chránily svobodu a demokracii, je moc důležité. Málokdo si umí představit, jak strašné je mít zničené domovy a utíkat před válkou. Vzniká tu napětí kvůli tomu, jak se pohybuje obyvatelstvo. Je třeba s dětmi mluvit, aby nikdy nepodlehly extremismu, fanatismu a šovinismu. To můžeme každý ve svém okolí dělat," dodala Eva Veselá. Společně s kolegy pak položili květiny k pamětní desce u radnice.

Dorazil také senátor Tomáš Fiala, který připomněl, že současná válka na Ukrajině je blíž než cesta na dovolenou do Chorvatska. „Je nesmírně důležité si události druhé světové války připomínat. Kdo nezná minulost, nepoučí se do budoucnosti. Evropa je rozháraná, stejně jako svět. Je důležité si připomínat historii," poznamenal Fiala.

Diskuse k článku - 1 příspěvek
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • Čtenář 

    Reagovat

     

    Skvrna kráse. Duchovní církve husitské se několikrát zapomněl a stal se z něj propagandista nových pořádků. Nevěnoval se duchovnímu a náboženskému pohledu na události 1945 i současnosti. To bylo po skončení pietní akce částí občanů dost kritizováno.

    Vloženo 4.5.2024 12:29:54

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace