Stisknutím "Enter" přejdete na obsah
Zdroj: Creative Commons (CC BY 4.0)

Stále lze klesat? Antikampaň vládní koalice ukazuje, že politické dno je v nedohlednu

Dlouho to vypadalo, že svého dna politika v Česku už dosáhla. Jenže kroky vládní pětikoalice, která přišla s antikampaní ukazuje, že tomu tak není.

Nejdříve pouze kritizovali hnutí ANO právě za to, jakým způsobem napadají prostřednictvím jednotlivých kampaní své oponenty. Vždy pouze záleželo na tom, které volby se v onom období konají. Pokud se jednalo o parlamentní volby, byli terčem předsedové jednotlivých stran, v případě prezidentských Petr Pavel.

Rétorika, kterou nejsilnější opoziční strana používá, se zajídá. To je zcela bez diskuse a ve většině případů se nevyhla ostré kritice. Teď to však vypadá, že vládní koalice pochopila, že s hnutím kolem Andreje Babiše je nutné vyrazit do ostrého protiútoku. Využili k tomu spuštěnou kampaň před evropskými volbami, když marketingový tým kolem Petra Fialy pouze využil slabinu v tom ohledu, když si zaregistroval volnou doménu, která využívá volební heslo deklarované hnutím ANO..

Pokud jste však sledovali pečlivěji poslední volby ať už se jedno o parlamantní nebo prezidentské, jistě si vzpomenete na momenty, kdy nám představitelé aktuálního vládního kabinetu slibovali, že do Česka vrátí zdravou politickou kulturu. Já se však ptám, tato antikampaň, která hýbe českou politikou a veřejností, má být ono navrácení politické kultury, za kterou se nebudeme muset stydět?

Ve mně to naopak vyvolává spíše dojem toho, že ono pomyslné dno politické kultury je stále v nedohlednu. Jde totiž „jen“ o evropské volby. Neumím si představit, co se bude dít ve chvíli, kdy se budou blížit volby parlamentní. Netvrdím, že evropské volby jsou nějak méně významné, ale běžného českého občana zajímají rozhodně méně nebo jim nepřikládají takovou důležitost.

Na druhou stranu chápu, že někdy to s oponentem nejde jinak než mu oplatit stejnou mincí. Ovšem pokud deklaruji občanům, že chci vrátit do Česka slušnost a vlídnou tvář politické kultury, nemůžu se přece snížit na úroveň toho, že svého úhlavního „nepřítele“ dehonestuji.

Nezbývá nic jiného než si přát, aby právě probíhající antikampaň, byla oním dnem politické kultury, že se díky tomu vzduch nějakým způsobem vyčistí a před parlamentními volbami se nedočkáme dalších podobných „faulů. V opačném případě to vypadá, že ono pomyslné dno leží skutečně hodně hluboko.

Použité zdroje: Idnes.cz a iRozhlas.cz

Komentáře: 15

  1. vladimír vladimír 4. 5. 2024

    Vládní koalice jen ukazuje co mají tito „straníci“ v hlavě…slušně řečeno n……
    Už aby byly volby a všechny je vzal čert…

  2. Ing.Mysík Ing.Mysík 4. 5. 2024

    Jakožto bývalý dlouholetý volič ODS (ono taky jako Ing. ekonomie a podnikatel jak jinak),jsem smutný. Tento intelektuální odpad a morální chátru, která dnes tvoří ODS skutečně volit nemůžu. Klesnout takto hluboko musí být úmysl, nikdo nemůže být tak hloupý, aby takovouto tupou kampaň myslel vážně. Takže Fialo, já odcházím a volit vás nebudu. Tohle byla poslední kapka.

    • Míra Míra 4. 5. 2024

      No vydržel jste to stejně dlouho, já volil ODS 20 let, do r. 2013, ale nyní nechápu, jak jsem to mohl tak dlouho vydržet. A to jsem jen Ing. stavař a od r. 1992 OSVČ.

    • Libor masek Libor masek 5. 5. 2024

      Také jsem byl přesvědčeným voličem ODS. Před pár lety jsem to vzdal, ale doufal jsem, že se vzchopí. To co předvádí dnes, je neuvěřitelně ubohé. Už dělají jen ostudu. A obávám se, že to není úmysl, ale skutečně taková hloupost a vyprázdněnost dnešních protagonistů.

  3. Tonda Bílek Tonda Bílek 5. 5. 2024

    od 5-ti koalice je to hodně za čarou alespoň nějaké slušnosti, něco jiného je si vzájemně nadávat a rétoricky urážet, ale toto je moc. Kde se vytratila ta idea pravice o slušnosti a vnesení do té naší politiky nový vítr, toto je ta nejspodnější žumpa vládních stran………

  4. Zdeněk Kopecký Zdeněk Kopecký 5. 5. 2024

    Tohle je nejspodnější žumpa české politiky.koho volit to nikdo neví.nikdo slušnej g Česku prostě není.na lidí se kašle hlavně naplnit koryta jak za minulého režimu

  5. Hana Pravečková Hana Pravečková 5. 5. 2024

    Škoda slov. Jen na okraj – pan Fiala před lety brojil proti inkluzi – dnes ani slovo o tomto nesmyslu ve školách, dokonce do tříd umístil i Ukrajince. Tak se bohužel vypořádal se vším v ČR. Má jiné starosti – chce být světovým lídrem.

  6. roman bret roman bret 5. 5. 2024

    Fiala je to nejhorší co mohlo tuto zem potkat. Fiala ja otevře papulu, tak je to samá lež. T není náš premier, to je Ukrajinec. ODS je mafiánská zločinecká organisace, a už nikdy by se neměla dostat k moci.Jenom škodí a je posedlá Ukrajinou.

  7. Vlastimil Pospíšil Vlastimil Pospíšil 5. 5. 2024

    Fiala a celá zločinecká organizace ODS by se měla seznámit s budovou na BORECH:

  8. Zdenek Baťka Zdenek Baťka 5. 5. 2024

    Už teď je pozdě!!!

    • Fanda ŠEDIVÝ Fanda ŠEDIVÝ 5. 5. 2024

      Je třeba je vykydat jako hnuj,zadlužily nás na pět generací dopředu a to je vláda lidu ČR.

  9. Wenc Wenc 5. 5. 2024

    ODS vždy, když byla u moci, bylo to proti svému národu a neumětelský, leč nafrajéřený amatérismus. A teď tohle celý, co to je a předvádí se to tu, v přeneseném významu, už od pohledu nechlap, mindrák, nezralé myšlení, a proto morální zrů.. . Málo na IQ, A, dopoledne slyšíte ve zprávách, kolik si půjčujeme miliard pro Ukrajinu, a večer ve zprávách, že na nás nebude na důchody. A druhý den, že půjdeme do důchodů opět a zase později. Mozkový kripl virus, a všichni služební spodci nakaženi s ním. Jen vychcanost, a nás mají za hloupoučké blbé stádo. Slušní a schopní lidé už do toho nejdou, nemají chuť si nechat zku.vit život médiema a ztratit soukromí. Lidé, vše by šlo dělat dobře a jinak.
    Necítím k zemi to, co bych měl cítit. Ke společnosti snad ano, k politice vůbec. Stydím se za nízkost a podělanost, a lži okolo toho všeho. Ale, co jsme si, to máme. Necítím se být Čechem. Necítím příslušnost, ano, jsem s díky této zemi a národu, ale necítím přítomnost, současnost.

  10. lenka.galiova lenka.galiova 5. 5. 2024

    Souhlasím, cítím to také tak.

  11. Jana Nováková Jana Nováková 11. 5. 2024

    Nejhorší vlada od revoluce.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Mission News Theme od Compete Themes.