Sponzorováno

Kolostomie – umělý vývod z tlustého střeva – kdy, jak a proč se dělá? 4.35/5 (17)

  • Kolostomie je chirurgický zákrok, při kterém je vytvořen umělý otvor (nazývaný stoma) v břišní stěně, pomocí kterého se vytváří nový vývod pro z tlustého střeva.
  • Kolostomie se obvykle provádí, když je část tlustého střeva (kolon) nebo konečníku chirurgicky odstraněna, často kvůli rakovině, zánětu, traumatickým zraněním nebo jiným onemocněním. Kolostomie je souhrnné označení pro vývody tlustého střeva.
  • Kolostomie umožňuje vylučování střevního obsahu přímo do speciálního externího vaku, což pomáhá zmírnit obtíže spojené s normální střevní funkcí.

Co je kolostomie?

Kolostomie je chirurgický zákrok, který vyvede jeden konec tlustého střeva ven přes břišní stěnu.

Během tohoto postupu je jeden konec tlustého střeva odkloněn řezem v břišní stěně, aby se vytvořila stomie. Stomie je otvor v kůži, kde je připojen sáček pro sběr výkalů. Lidé s dočasnou nebo dlouhodobou kolostomií mají na bocích připevněné váčky, kde se shromažďují výkaly a lze je snadno zlikvidovat. Kolostomie nejsou vždy trvalé, zvláště u dětí s vrozenými vadami.

Kolostomie může být výsledkem jednoho z několika postupů k nápravě problémů s trávicím traktem. Mezi další „ostomie“ patří ileostomie a urostomie. Ileostomie je vývod z tenkého střeva. Urostomie je odklonění trubic, které odvádějí moč z močového měchýře.

Vývod tlustého střeva má většinou šířku 2 až 5 cm v průměru, a obvykle vystupuje 1 až 2 cm nad povrch břicha.

Kolostomie - ilustrace

Kolostomie – ilustrace

 

Proč se provádí kolostomie?

Kolostomie se provádějí kvůli problémům s dolní částí střeva a vytváří vlastně nové cesty pro průchod stolice. Jakmile je kolostomie vytvořena, vaše střeva fungují velmi podobně jako dříve, s výjimkou dvou změn:

  • tlusté střevo a konečník za místem, kde byla kolostomie provedena, jsou odpojeny nebo odstraněny
  • řitní otvor už není místem, kde stolice opouští tělo

Zdravotní problémy, které mohou vyžadovat kolostomii, jsou určitá onemocnění, zranění nebo jiné problémy s vaším trávicím traktem, jako například:

Typy kolostomie

Kolostomie může být krátkodobá (několik měsíců) nebo celoživotní. Různé typy kolostomie mají co do činění s tím, kde se nacházejí na tlustém střevě.

Dočasná kolostomie

Dočasná kolostomie dává části střeva čas na uzdravení přesměrováním stolice. Toto hojení může trvat několik měsíců nebo několik let, ale jakmile dojde k uzdravení, kolostomie může být zvrácena.

Trvalá kolostomie

Když onemocní část konečníku – například při rakovině – provede se trvalá kolostomie. V tomto případě je nemocná část tlustého střeva odstraněna nebo trvale odříznuta umístěním kolostomie.

Příčná kolostomie

Příčné kolostomie jsou některé z běžnějších kolostomií a dělí se na dva typy:

  • smyčkové příčné kolostomie
  • dvouhlavňové příčné kolostomie

Obecně se příčné kolostomie provádějí v horní části břicha. Tento typ kolostomie umožňuje stolici opustit tělo dříve, než dosáhne sestupného tlustého střeva, a je obvykle dočasná, což umožňuje částem tlustého střeva se uzdravit.

Smyčková příčná kolostomie vytváří dva otvory v břiše: Jeden otvor je pro stolici, druhý je pouze pro hlen, což je normální vedlejší produkt defekace.

Dvouhlavňová příčná kolostomie znamená rozdělení střeva na dvě kompletní části. Každá část má v břiše svůj vlastní otvor neboli stomii. Stejně jako u příčné smyčky je jeden otvor pro stolici a druhý pouze pro hlen.

U příčných kolostomií zadržuje lehký výpustný vak stolici a hlen a chrání kůži před kontaktem se stolicí. Obvykle lze tento vak snadno skrýt pod oblečením.

Vzestupná kolostomie

Při vzestupné kolostomii zůstává aktivní pouze malá část tlustého střeva a samotná kolostomie je umístěna na pravé straně břicha. Vzhledem k tomu, že pouze malá část tlustého střeva zůstává aktivní, výstup je tekutý a obsahuje velké množství trávicích enzymů. Vždy je třeba nosit výpustný sáček.

Vzestupné kolostomie jsou v dnešní době spíše vzácné a místo nich se obvykle doporučuje ileostomie.

Sestupné a sigmoidní kolostomie

Jak už název napovídá, sestupná kolostomie (descendentostomie) se umísťuje do sestupného tračníku, na spodní levou stranu břicha. Typicky lze výstup ovládat a je pevnější.

Sigmoidní kolostomie se provádí na sigmoidním tlustém střevě a je o několik centimetrů níže než sestupná kolostomie. Sigmoidální kolostomie umožňuje, aby větší část tlustého střeva stále vykonávala svou práci, takže výstup stolice je obvykle pevnější a dochází k němu pravidelně.

Rizika kolostomie

Kolostomie je celkem velký chirurgický zákrok. Jako u každého chirurgického zákroku existuje riziko alergických reakcí na anestezii a nebo nadměrné krvácení.

Kolostomie s sebou nese i další rizika, jako např.

Sponzorováno

  • možné poškození blízkých orgánů
  • v břiše se tvoří jizva, která může způsobit ucpání
  • parastomální kýla, což je stav, kdy se vaše střeva vyboulí skrz svaly kolem stomie. To může způsobit bouli v kůži.
  • zablokování stomie, kdy nahromadění potravy může zablokovat otvor a způsobit problémy, včetně nevolnosti, otoku a problémů s výtokem
  • podrážděná kůže kolem stomie
  • stoma píštěl — malá dírka, která se může vytvořit vedle stomie
  • zatažení stomie, kdy se stomie může zabořit do kůže a způsobit prosakování kolem kolostomického sáčku
  • stomální ischemie, kdy je omezen přívod krve do stomie. To může vyžadovat další chirurgický zákrok.

Váš lékař může nejlépe vysvětlit vaše osobní rizika, obecná rizika a výhody operace a potenciální komplikace.

Jak se připravit na kolostomii

Před operací vám lékař odebere vzorky krve, provede fyzickou prohlídku a zkontroluje vaši kompletní anamnézu. Během těchto návštěv informujte svého lékaře o všech předchozích operacích, které jste podstoupili, a o všech lécích, které užíváte, včetně volně prodejných léků a doplňků.

Váš lékař vás pravděpodobně požádá o půst alespoň 12 hodin před operací. Večer před operací vám může být také podáno projímadlo nebo klystýr, který vám pomůže vyčistit střeva.

Měli byste se připravit na pobyt v nemocnici po dobu 3 až 10 dnů. To zahrnuje zabalení správných nezbytností, zajištění péče o vaše děti, domácí mazlíčky nebo domácnost a náležité volno v práci.

Jak se provádí kolostomie

I když se jednotlivé postupy v nemocnici mohou lišit, během kolostomie můžete očekávat něco velmi podobného následujícímu:

Po převlečení do nemocničního oblečení vám sestra do paže zavede intravenózní přístup neboli IV. To umožňuje nemocničnímu personálu snadno vám podávat tekutiny a léky a také vám bude podána celková anestezie. To vás během operace uvede do hlubokého bezbolestného spánku.

Zatímco budete spát, nemocniční personál vás odveze na operační sál. Až budete připraveni, chirurg vám udělá řez do břicha. Tento řez může být velký nebo se může jednat o sérii menších řezů. Při laparoskopii se používají menší řezy. Tento typ operace zahrnuje použití malých nástrojů a kamery, která je vložena do řezu. Kamera bude sloužit k vedení lékaře během operace.

Vlastní operace kolostomie se obvykle provádí tímto způsobem: Nejprve váš lékař najde ideální část tlustého střeva pro otevření neboli stomii. Poté vám jemně prořízne střevo v příslušné oblasti a provede ho vaší břišní stěnou.

Dále lékař chirurgicky implantuje speciální kroužek na vaši břišní stěnu. Tento kroužek bude držet konec střeva na místě. Tento kroužek může být trvalý, nebo může být umístěn dočasně, aby pomohl vaší kůži hojit se kolem odhaleného střeva.

Poté, co je vše na svém místě, váš lékař uzavře ránu stehy a budete převezeni do zotavovací místnosti. Během této doby bude personál čekat, až se probudíte, a bude sledovat vaše životní funkce, aby bylo zajištěno, že vše proběhne hladce.

Po kolostomii

Zotavování v nemocnici znamená pomalé znovuzavádění tekutin a potravin, aby se zajistilo, že nebudete mít žádné zažívací problémy. První den s největší pravděpodobností dostanete pouze ledové kostky, které zmírní vaši žízeň. Poté dostanete čisté tekutiny a nakonec i měkká jídla.

Jakmile si lékaři budou jisti, že vaše střeva fungují normálně, můžete začít jíst běžnou stravu, obvykle asi 2-3 dny po operaci.

Co je kolostomický vak?

Také vás naučí, jak správně používat kolostomický vak (sáček) a jak udržovat stomii v čistotě, pravděpodobně vám to vše ukáže speciálně vyškolená zdravotní sestrou.

Kolostomický vak (sáček)

Kolostomický vak (sáček)

 

Kolostomický sáček je místo, kde se vaše výkaly budou shromažďovat, když máte kolostomii. Nemocniční personál vás také poučí o vaší stravě, úrovni aktivity a podobně. Je samozřejmě opravdu důležité dodržovat tyto pokyny.

Budete podstupovat následné kontroly u vašeho lékaře, aby zkontroloval výš celkový zdravotní stav a kolostomii.

Život s kolostomií

Kolostomie tedy je vyvedení části tlustého střeva ven z těla přes břišní stěnu.

I když může nějakou dobu trvat, než se životu s kolostomií přizpůsobíte, většina lidí se nakonec vše v pohodě naučí – budete normálně pokračovat ve svém běžném životě. Většina potřeb a vybavení pro kolostomii je diskrétní a lze je schovat pod oblečení. Po prodělání operace byste měli být schopni dělat většinu toho, co jste předtím rádi dělali.

Dokud budete věnovat pozornost jakýmkoli novým příznakům nebo bolestem v oblasti kolem vaší kolostomie a budete ji řádně čistit a ošetřovat, je zcela možné žít plnohodnotný život.

Máte sami s kolostomií zkušenosti? Budu moc rád, pokud nám napíšete do komentářů dole pod článkem.

VIDEO: Stomie – Střevní vývod

Sponzorováno

Studie a zdroje článku

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Autor článku

Daniel Borník (více o nás)

 

Dan miluje sport. Přispívá články zejména z oblasti regenerace, fyzio, cvičení a píše i o nemocech. Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky: ,

Přečtěte si také naše další články

 

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva