Domů     Příroda
U viru ptačí chřipky byly zjištěny nové mutace
Martin Janda 4.5.2024

Podle nové, dosud nerecenzované studie získal virus ptačí chřipky, který momentálně šíří mléčnými farmami ve Spojených státech, desítky nových mutací. A to včetně těch, které jej mohou učinit schopnějším v šíření mezi druhy a méně citlivým na antivirotika..

Žádná z těchto mutací není sama o sobě důvodem k obavám. Nová zjištění však poukazují na skutečnost, že virus se může vyvíjet způsobem, který mu umožní snadné šíření mezi lidmi. „Chřipka mutuje neustále, je to její přirozenost,“ řekl odborník na chřipku z Dětské výzkumné nemocnice svatého Judy v Memphisu Richard Webby.

„Problémem by bylo, kdybychom začali pozorovat, že se některé z těchto mutací stávají častějšími. To by zvýšilo míru rizika.“.

Virus označovaný jako H5N1 nakazil krávy v nejméně 36 stádech v devíti státech, což vyvolalo obavy, že by část mléka na americkém trhu mohla být infekční. Tyto obavy jsou nyní z velké části zažehnány, nicméně riziko, že viry mohou na přeplněných farmách přeskakovat mezi druhy, tu zůstává.

Podle zjištění vědců epidemie s největší pravděpodobností začala asi čtyři měsíce předtím, než byla koncem března potvrzena, a šířila se nezjištěným způsobem prostřednictvím krav, které neměly žádné viditelné příznaky.

To znamená, že stále mohou existovat infikovaná stáda, která dosud nebyla identifikována.

Rozsáhlost ohniska nákazy podle nové práce rovněž naznačuje účinné šíření mezi kravami. To může představovat významné riziko pro lidi, kteří s těmito zvířaty úzce přicházejí do styku. „Skutečnost, že se to u krav přenáší už nějakou dobu, je rozhodně znepokojující,“ řekla evoluční bioložka Louise Monclaová, která se zabývá ptačí chřipkou na Pensylvánské univerzitě.

V nové studii vědci shromáždili vzorky obsahující virus z 26 mléčných farem v osmi státech. Krávy obvykle nejsou k tomuto typu chřipky náchylné, ale zdá se, že virus H5N1 koncem roku 2023 zmutoval tak, že zvládl přeskočit z volně žijících ptáků na dobytek v texaském Panhandle.

Virus se pak zřejmě rozšířil z Texasu do Kansasu, Michiganu a Nového Mexika. Od té doby se virus H5N1 nejméně v tuctu případů přenesl z krav zpět na volně žijící ptáky a také na drůbež, kočky a také mývala.

Související články
Sociálními sítěmi se jako lavina šíří nový gastronomický „trend“. V jeho rámci lidé bez odborného vzdělání radí Američanům, aby konzumovali syrové kravské mléko. Údajně by totiž právě takto měli získat protilátky proti ptačí chřipce, která by za oceánem mohla získat pandemický potenciál. K výraznému nárůstu konzumace syrového, neboli nepasterizovaného mléka, došlo v USA již v […]
Mexiko aktuálně sužují vysoké teploty, které atakují nebezpečnou hranici 50 stupňů Celsia. Příliš žhavé dny však nemají dopad pouze na lidskou populaci, ale i na tu zvířecí… Podle odborníků totiž na jihovýchodě země v posledních týdnech zemřelo téměř sto vřešťanů. Za běžných podmínek jsou jejich domovem koruny stromů, nyní se však desítky mexických vřešťanů nacházejí […]
Z nejnovější studie, která zmapovala výskyt planých rostlin na území Brna, vyplývá, že ve městě se vyskytuje 1 492 druhů planých nebo samovolně zplanělých rostlin, z nichž 255 patří mezi ohrožené druhy. Tým botaniků z Masarykovy univerzity pod vedením Zdeňky Lososové na studii pracoval více než 10 let a rozšíření druhů zdokumentoval na jednotlivých mapách. […]
Zkazky o tom, jak si zvířata promyšleně hledají rostliny, které jim uleví od neduhů, se tradují nejen mezi milovníky přírody. Dokonce i biologové už pár desítek let sledují, zda jde o nahodilé nebo cílené chování. Pozoruhodně dobře si pomocí přírodní medicíny dokážou poradit zejména šimpanzi. Americký biolog Michael Huffman od 80. let 20. století postupně […]
Kdyby jim chyběl jen mozek! Medúzy působí, že na ně evoluce zapomněla. Nedostaly od přírody ani pořádný nervový systém, o chybějícím srdci nebo žaludku nemluvě. Jejich průhledná těla skutečně neskrývají žádný fígl přírody. Přesto jsou medúzy překvapivě schopny učit se ze svých omylů. Co vlastně takový živočich na samém počátku vývoje nervové soustavy dokáže vnímat? […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz