Nejnovější

Konal se 59. ročník mezinárodního festivalu populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc

Foto: Kristýna Novotná

Minulý týden se uskutečnil šestidenní Academia Film Olomouc (AFO). Festival zaměřený na vědu, kterou mohli návštěvníci zkoumat a poznávat na několika místech. Bohatý program čítal přes 250 filmových projekcí, besed, přednášek, koncertů, workshopů, originálních výstav nebo procházek pro dobrou věc. Festival nabídl také bohatý program pro děti. Během příprav se pořadatelé nezapomněli zaměřit ani na udržitelnost festivalu.

Nadšenci vědy a filmů mohli pestrý program sledovat na dvanácti místech. Jedním z nich byl Konvikt Univerzity Palackého, který poskytl nejen několik prostorů k jednotlivým projekcím, ale i základnu pro vyzvednutí akreditací a zázemí pro crew festivalu. Mezi další patřila Cyrilometodějská teologická fakulta, kino Metropol, Central MUO, Vlastivědné muzeum, Červený kostel VKOL, Pevnost poznání, Horní náměstí, Kryt civilní ochrany, Dětské knihkupectví Zlatá velryba nebo UP Lab. Pouze dvě místa byla bariérová a to Galaxie XY a dětská herna JáSám. V rámci několika partnerských spoluprací například s Kafe Jako Lusk nebo Bugr Burger mohli návštěvníci využít speciálních nabídek.

O programu

Letošním tématem festivalu AFO byla paměť. Tu mohli návštěvníci spatřit v několika segmentech festivalu. V Krytu civilní ochrany vznikla například zvuková instalace Jonáše Grusky. Dále byla k vidění v Galerii XY výstava Julie Dítětové s názvem Machine Learning: Programming Patterns. V projektu umělkyně využila neuronovou síť ke generování vizuálních dat, které čerpají z reálných motivů církevních tkanin z 18. století. 

„Zajímavá bude i interaktivní audio procházka. Ta by měla podnítit účastníky k tomu, aby pozorovali svoje prostředí v současném i geologickém časovém úseku a aby zaměřili svou pozornost na to, jak se krajina může proměnit klimatickým kolapsem,“ pozval na AFO do Červeného kostela Vědecké knihovny dramaturg Dominik Vontor. Právě tam se program specializoval na virtuální realitu, kterou doplnila i výstava Daniely Ponomarevové: Cybersnack.  Projekční blok 360° ukázal filmy jako Texada, Kolize, 21-22 Čína, kde měli návštěvníci možnost nahlédnout do tématu paměti z široké kulturní, globální a společenské perspektivy.

Pro nejmladší publikum připravili tvůrci program na několika festivalových místech. Nově mohly děti a jejich rodiče zavítat i do dětské herny JáSám, kde se promítala baby-friendly projekce: Jiříkovo vidění, kterou bylo mimo jiné možné vidět i začátkem dubna na festivalu Jeden svět Olomouc. Dále se promítaly filmy jako Se zvířátky o vesmíru, 3 – 2 – 1 Start! nebo Neuvěřitelný vesmír. Program čítal i několik čtení, workshopů a přednášek. Vědu plnou pokusů si mohly děti vyzkoušet na Horním náměstí, o což se postarali lektoři z České asociace science center. Originálními hlavolamy přispěli i zaměstnanci Inovačního centra Olomouckého kraje.

Starší publikum letos potěšila také programová sekce, do které se zařadila Věda v České televizi, jež se věnovala českým populárně-vědeckým počinům. Filmy zobrazovaly umění a veřejný prostoru v podobě české národní identity v grafickém designu a architektuře v komunistické éře. V této sekci se o své zkušenosti podělil i špičkový moderátor České televize Daniel Stach. Nechyběla ani beseda Deníku N s úžasným Filipem Titlbachem nebo živé natáčení podcastu Leonardo Plus Českého rozhlasu. Dále mohli návštěvníci debatovat s tvůrci pořadu Čelisti a podcastu Podhoubí od Radia Wave. Diskuzi nabídl i týdeník Respekt na téma Kód života psaný umělou inteligencí nebo časopis Heroine o tom, jestli mohou být matky vědkyně.

Udržitelnost festivalu 

„Současná globální krize životního prostředí motivuje každého z nás – festivaly nevyjímaje,“ píše AFO na svým oficiálních webových stránkách. Chtějí přehodnotit zažité normy a způsoby, které doposud fungovaly a hledají nové efektivní cesty, které by nezatěžovaly planetu. Této vizi přispívá samotný program, do kterého dramaturgové festivalu zařazují filmy, přednášky, workshopy s environmentálními výzvami i možnostmi, jak jim čelit. Dále se snaží produkovat méně tiskovin a používají opakovaně použitelné akreditace. Festivalový merchandise vyrábí z upcyklovaných materiálů bannerů, fotostěn nebo výzdob z minulých ročníků a pro „zelenější“ cestování za programem spolupracuje AFO se sdílenými koly Nextbike. 






Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*