Pátek 24. května 2024, svátek má Jana
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Brazílii po silných deštích zalilo bahno, obětí záplav je už přes 50

Svět

  16:17
Počet obětí záplav způsobených silnými dešti na jihu Brazílie se zvýšil na 56. Dalších 67 lidí se stále pohřešuje. Uvedl to podle agentury AFP úřad civilní obrany státu Rio Grande do Sul. Poslední bilance hovořila o 37 mrtvých. Fotky ukazují, že města zaplavilo bahno. Silnice jsou kvůli vodě i popadaným stromům neprůjezdné.

Podle odhadů civilní obrany je nejméně 365 tisíc lidí bez elektřiny a téměř 33 tisíc zůstalo bez domova. Bouře zasáhla více než polovinu ze 497 měst ve státě, který sousedí s Uruguayí a Argentinou.

V několika městech, včetně hlavního města Porto Alegre, se ulice v podstatě změnily v řeky, zničena byla řada silnic a mostů. Bouře také vyvolaly sesuvy půdy a částečné zhroucení hráze malé vodní elektrárny. Podle úřadů hrozí i zřícení druhé přehrady ve městě Bento Goncalves, obyvatelům v okolí byla nařízena evakuace.

Stát se nachází na geografickém styčném bodě mezi tropickou a polární atmosférou. To způsobilo, že se zde střídají období intenzivních dešťů a období sucha.

Brazilský národní meteorologický ústav připisuje zvýšenou intenzitu a četnost srážek vlivu klimatického jevu El Niňo, jehož současná fáze začala v polovině roku 2023 a může trvat i tento měsíc. Fenomén dočasně ohřívá části Tichého oceánu a ovlivňuje počasí po celém světě.

Autoři: ,

Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA
Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA

Kosmetiku Mádara určitě od nás už znáte – potkat jste je mohli veletrhu FOR KIDS v Praze nebo také v nedávném v uživatelském testování, kde jsme...