Pardubice porazily doma Zlín 2:0, hosté klesli na poslední místo

foto Utkání 1. kola nadstavby první fotbalové ligy, skupina o záchranu: FK Pardubice - FC Zlín, 4. května 2024, Pardubice. Zprava střelec gólu Marek Icha z Pardubic slaví se spoluhráči.

Pardubice - Fotbalisté Pardubic porazili doma v úvodním kole ligové nadstavby ve skupině o záchranu Zlín 2:0. Východočeši rozhodli o důležitém triumfu v boji o udržení po změně stran, kdy se trefili Marek Icha a střídající Ladislav Krobot.

Svěřenci trenéra Radoslava Kováče vyhráli po čtyřech kolech a na 13. příčce tabulky mají čtyřbodový náskok na první barážovou pozici. "Ševci" podruhé za sebou neuspěli, zvítězili v jediném z posledních 10 utkání nejvyšší soutěže a při bodové rovnosti s Karvinou klesli na poslední místo, které jako jediné znamená přímý sestup.

"Jsme moc rádi, že jsme to zvládli, byl to strašně moc důležitý zápas. Vyhráli jsme doma teprve potřetí v (ligové) sezoně, čekali jsme na to dlouho. Jsme šťastní, že to dopadlo. Zápas byl strašně moc nervózní, čekali jsme to. Bylo to o prvním gólu, nakonec jsme ho vstřelili ze standardky," řekl Kováč na tiskové konferenci.

První šanci si v 11. minutě vypracovaly Pardubice. Daněk přihrál za obranu Patrákovi, jenže ten zakončil vedle. Zlínští se k ohrožení domácí branky dostali až v 26. minutě, Holíkovu střelu ale Kinský bez problémů zastavil. Největší příležitost úvodního dějství se zrodila ve 33. minutě, kdy gólman Dostál nedosáhl na Surzynův centr a Daněk v nelehké pozici hlavičkou těsně minul zlínskou branku.

Východočechům se povedl vstup do druhé půle a po necelých dvou minutách otevřeli skóre. Daňkův centr z rohu se odrazil k Ichovi, který povedeným zakončením ze vzduchu k tyči nedal Dostálovi šanci.

V ligové sezoně se trefil potřetí. "Když jsem viděl, jak balon letí, udělal jsem si dva kroky dozadu a naštěstí se to ke mně odrazilo. Nemusel jsem tolik přemýšlet nad zakončením a naštěstí jsem to trefil," pochvaloval si Icha.

Zlínští se ocitli blízko srovnání v 58. minutě. Do Cedidlova centru ze strany se hlavou opřel Janetzký, ale Kinský jeho pokus zneškodnil a před dotírajícím Schánělcem míč včas schoval do rukavic.

Na opačné straně Hlavatý zkusil překonat Dostála z přímého kopu, jenže zlínský gólman se nedal nachytat. V 70. minutě střídající González minul pardubickou branku. Krátce poté zase jiný příchozí hráč z hostující lavičky Ikugar nezamířil z hranice malého vápna mezi tři tyče.

"Vytvořili jsme si pár zajímavých momentů, z nichž jsme mohli srovnat. Bohužel jsme asi něco urazili, protože se to neotočí k nám. Buď to jde vedle, trefíme gólmana, nebo nejsme tak důrazní, agresivní," uvedl zlínský trenér Bronislav Červenka.

V 85. minutě přidali domácí pojistku. Didiba nedosáhl na míč a Pardubice se dostaly do přečíslení, které Sychra vyřešil přihrávkou na Krobota, jemuž stačilo trefit odkrytou branku. Čtvrtého gólu v ročníku nejvyšší soutěže se dočkal pět minut po příchodu na trávník. Východočeši vstřelili 31. branku v ligové sezoně a už nemají nejhorší útok soutěže.

"Ševci" ještě málem zápas zdramatizovali. Ikugar po Ortizově chybě překonal Kinského, balon však na poslední chvíli odvrátil před brankovou čarou dobíhající Icha. "Doufal jsem, že to Ikugar nedá nějak prudce. Trochu jsem počítal s tím, že by to mohlo propadnout. Věděl jsem, že to budu mít a šel jsem tam. Byl to nával adrenalinu," podotkl Icha.

Pardubice doma v lize zvítězily teprve ve druhém z posledních 13 duelů a s 14 z celkových 31 bodů jsou tam nadále nejhorším týmem v sezoně. Před vlastními diváky zdolaly Zlín v nejvyšší soutěži po dvou porážkách a odskočily mu na šest bodů. "Ševci" venku v lize zvítězili v jediném z posledních 17 zápasů a získali tam jen sedm z celkových 25 bodů v ročníku.

"Je to (psychicky) náročné. Dnes jsem byl klidný, ale dva dny předtím se mi o tom i zdálo, abychom to zvládli. Člověk ale musí zůstat klidný, hlavně před hráči to nesmí dát najevo. Je to strašně moc o hlavě," prohlásil Kováč.

Hlasy trenérů po utkání:

Radoslav Kováč (Pardubice): "Jsme moc rádi, že jsme to zvládli, byl to strašně moc důležitý zápas. Vyhráli jsme doma teprve potřetí v (ligové) sezoně, čekali jsme na to dlouho. Jsme šťastní, že to dopadlo. Zápas byl strašně moc nervózní, čekali jsme to. Bylo to o prvním gólu, nakonec jsme ho vstřelili ze standardky. Po hrozně dlouhé době jsme si jí pomohli. Nakonec jsme přidali druhý gól, i když Zlín měl dvě tři velké šance. Tonda (Kinský) nás podržel. Chtěl bych pochválit tým, na to, jak je mladý, to v takovém zápase zvládl velmi dobře. Jsem rád i za nulu, celý tým pracoval dobře i do defenzivy."

Bronislav Červenka (Zlín): "Zápas zase ovlivnila naše nedůslednost ve druhé minutě druhého poločasu. Stejné to bylo i v našem domácím (dubnovém) zápase s Pardubicemi, v němž jsme si nechali dát na 1:1. Neříkám, že to pak pro soupeře bylo jednodušší. Ale zatáhl se víc do obrany, chodil do rychlých protiútoků a my jsme nebyli schopni vyrovnat. Vytvořili jsme si pár zajímavých momentů, z nichž jsme mohli srovnat. Bohužel jsme asi něco urazili, protože se to neotočí k nám. Buď to jde vedle, trefíme gólmana, nebo nejsme tak důrazní, agresivní. Je to hrozná škoda. Soupeř má kvalitu, ale tenhle zápas šel zvládnout a šly odsud odvézt body. Bohužel jsme to nezvládli, to je realita."

FK Pardubice - FC Zlín 2:0 (0:0)

Branky: 47. Icha, 85. Krobot. Rozhodčí: D. Černý - Podaný, Pospíšil - Všetečka (video). ŽK: P. Černý - Černín, Fantiš, González. Diváci: 2608.

Sestavy:

Pardubice: Kinský - Icha, Halinský, Ortiz, Surzyn - Daněk (69. Sychra), Kissiedou (69. Tischler), Vacek (74. Donát), Hlavatý - Patrák (80. Krobot), Zlatohlávek (46. P. Černý). Trenér: Kováč.

Zlín: Dostál - Cedidla, Černín, Didiba, Bartošák (80. Načkebija) - Bužek, Janetzký (71. Tkáč) - Holík (71. Vukadinovič), Slončík (46. González), Fantiš - Schánělec (61. Ikugar). Trenér: Červenka.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 18.05.2024 ČTK

Reklama

18°C

Dnes je sobota 18. května 2024

Očekáváme v 17:00 17°C

Celá předpověď