Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruští hackeři cílí i na Polsko. Varšava se ozvala

Polsko, ilustrační fotografie.
Polsko, ilustrační fotografie.
Foto: Pixabay

Polsko v sobotu odsoudilo kybernetické útoky ruské skupiny APT28 a uvedlo, že se rovněž stalo jejich terčem. Česko tak prostřednictvím ministerstva zahraničí učinilo již v pátek. 

"Polsko, které je také jedním z cílů útoků APT28, důrazně odsuzuje opakované, nepřijatelné a škodlivé aktivity prováděné v kybernetickém prostoru ruskými subjekty," uvedlo polské ministerstvo zahraničí v prohlášení.

Varšava ujistila své občany i mezinárodní partnery, že s ohledem na rostoucí počet hrozeb v kyberprostoru pracuje na zlepšení ochrany kritické infrastruktury a posilování odolnosti vůči hackerům. 

Černínský palác v pátek uvedl, že z informací zpravodajských služeb vyplývá, že byly některé české instituce od roku 2023 cílem útoků zneužívajících do té doby neznámou zranitelnost aplikace Microsoft Outlook. Způsob provedení těchto útoků a jejich zaměření odpovídalo profilu aktivit aktéra APT28.

Podle ministerstva se ruský státní aktér APT28 na Česko zaměřuje dlouhodobě. "Toto jednání je v rozporu s normami OSN pro odpovědné chování států v kybernetickém prostoru a dalšími mezinárodními závazky. V kontextu nadcházejících evropských voleb, národních voleb v řadě evropských zemí a pokračující ruské agrese proti Ukrajině jsou tyto činy zvláště závažné a odsouzeníhodné. Vyzýváme Ruskou federaci, aby těchto aktivit zanechala," sdělil úřad.

Témata:  Polsko hackeři Rusko

Aktuálně se děje

17. května 2024 10:39

Belgický moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění premiéra De Crooa

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy