Česko si nechává ujet vlak. Cena lithia klesá, těžba se brzy nemusí vyplatit

Už více jak dekádu jsou naděje České republiky na naplnění státní kasy upřeny k lithiu. Díky masivnímu ložisku na Cínovci v Krušných horách se mělo Česko stát jedním z klíčových hráčů na evropském i světovém trhu s touto vzácnou surovinou nezbytnou pro výrobu baterií do elektroniky a elektromobilů. Ovšem s příchodem nových technologií a s turbulentním vývojem cen se tento sen může rychle proměnit v rozčarování.

Plány na těžbu domácího lithia se v České republice intenzivněji probírají zhruba od roku 2017, kdy se stala politickým tématem. Brzy poté ceny lithia začaly rapidně stoupat vzhůru, poháněné rostoucí poptávkou po lithium-iontových bateriích. Jak zmínil server Technet, české úřady spatřovaly v těžbě lithu na Cínovci příležitost snížit závislost na dovozu této strategické suroviny a zajistit pracovní místa v navazujících odvětvích. Na Cínovci se má podle odhadu nacházec cca 1,5 % světových zásob lithia.

Obrázek: Česko si nechává ujet vlak. Cena lithia klesá, těžba se brzy nemusí vyplatit

Těžba na území ČR má začít nejdříve v roce 2027. Foto: Bing AI

Od té doby se však plány na start těžby jen pomalu posouvaly kupředu. Prakticky jediným pokrokem byly odběry vzorků, zatímco k zahájení skutečné těžby nedošlo a minimálně do konce roku 2026 určitě nedojde. A mezitím se situace na světovém trhu s lithiem výrazně proměnila.

Kolem roku 2022 dosáhly ceny lithia rekordních hodnot přes 70 000 USD za tunu (viz graf vývoje cen). Ovšem hned vzápětí následoval jejich strmý pád. Na vině byly rostoucí těžební kapacity po celém světě a otevírání nových projektů v Argentině, Brazílii a Africe. V současnosti se ceny lithia vrátily na úrovně z roku 2018, tedy okolo 14 000 USD za tunu. Podle analytiků ze společnosti Benchmark Mineral Intelligence se globální trh s lithiem dostane do stavu nedostatečné nabídky nejdříve než v roce 2028. Do té doby jsou však možné i další scénáře v čele s příchodem nových technologií akumulátorů.

Technologický pokrok na nás nepočká

Tato volatilita a nejistý výhled do budoucna podkopávají samozřejmě také ekonomickou výhodnost těžby v Krušných horách. Zvlášť s nástupem nových, konkurenčních technologií baterií na bázi sodíku, které sice dosahují nižší energetické hustoty, ale vynikají rychlým nabíjením, dlouhou životností a využívají hojně se vyskytující materiály, se může snadno stát, že ČR o svou jedinečnou šanci na doplnění státní kasy přijde. Těžba se totiž vůbec nemusí vyplatit.

Nepřehlédněte: ČR se rozplývá sen o pohádkovém bohatství: Gigantické naleziště lithia v USA strčí český Cínovec do kapsy.

Vzniká reálné riziko, že investice do těžby lithia v České republice nebudou ve střednědobém horizontu tolik výnosné, jak se původně předpokládalo. Lithium se může za pár let stát mnohem méně žádanou surovinou. České úřady by proto měly velice obezřetně přehodnotit své ambiciózní plány na vytěžení celého ložiska na Cínovci a vybudování navazujícího průmyslu okolo této technologie. Doufat, že se český sen o lithiu jednou splní, může být brzy spíše bláhovým sen.

Komentář
Zdroje: 1, 2, 3

Úvodní fotografie: Unsplash

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentářů
Inline Feedbacks
View all comments
Obrázek: Reklama na nový iPad pobouřila: Apple drtil hudbu i umění, Samsung chytře zareagoval
Reklama na nový iPad pobouřila: Apple drtil hudbu i umění, Samsung chytře zareagoval
Obrázek: Kvalitní alternativa k Apple Watch SE? Huawei Watch Fit 3 jsou levnější, s delší výdrží a větším displejem
Kvalitní alternativa k Apple Watch SE? Huawei Watch Fit 3 jsou levnější, s delší výdrží a větším displejem
Obrázek: Výzva pro ChatGPT: AI Claude přichází do Evropy, používat ji můžete zdarma
Výzva pro ChatGPT: AI Claude přichází do Evropy, používat ji můžete zdarma
Obrázek: ChatGPT 4 zdarma pro všechny: Pokročilá umělá inteligence je nově dostupná i neplatícím
ChatGPT 4 zdarma pro všechny: Pokročilá umělá inteligence je nově dostupná i neplatícím
Obrázek: Tuhle chybu dělá většina z nás: Datum narození jako heslo nepoužívejte
Tuhle chybu dělá většina z nás: Datum narození jako heslo nepoužívejte
Obrázek: Allegro Smart! Week poprvé v Česku: Ušetřit můžete tisíce, vybrali jsme pro vás nejzajímavější produkty
Allegro Smart! Week poprvé v Česku: Ušetřit můžete tisíce, vybrali jsme pro vás nejzajímavější produkty
Obrázek: Kde sledovat mistrovství světa v hokeji? Online v prohlížeči, na mobilu i v PC bez internetu
Kde sledovat mistrovství světa v hokeji? Online v prohlížeči, na mobilu i v PC bez internetu
Obrázek: Jak spustit retro hry na počítači s Windows 11?
Jak spustit retro hry na počítači s Windows 11?