Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Zdá se někomu dnešní svět přetechnizovaný? Diví se někdo dnešnímu počtu norem? Vždyť před sto léty stačila malá brožurka a elektrotechnikům bylo vše jasné. Samozřejmě, pokrok a vývoj technologií nás dostal do tohoto stavu. Co vše je dnes v normalizaci ...
  • Světelné zdroje a svítidla jsou v elektrotechnice samostatnou disciplínou. Nás elektrotechniky zajímá především způsob zapojení, instalace a výběr vodného typu aby splňoval předepsané normativní parametry. Podstatně větší byznys se však odehrává se ...

TIČR vyžaduje, abychom byli svéprávní ...


Document Actions
TIČR vyžaduje, abychom byli svéprávní ...
S ukončením platnosti legendární vyhlášky 50/1978Sb. se nám objevuje na scéně požadavek na svéprávnost. V původním předpisu byl ukryt v potvrzení o zdravotní způsobilosti. Noví, mladí čekatelé na osvědčení dle nařízení vlády 194/22Sb. nejsou zatížení minulostí a hledí na požadavky novým pohledem. V této souvislosti jsem zachytil úsměvný rozhovor dvou opravdu šikovných maturantů ...
Filip Horáček, ze dne: 5.05.2024
reklama


Nedomnívám se, že by se v souvislosti se svéprávností něco po skončení vyhlášky 50/1978Sb. změnilo, ale spíš mě zaujala jiná část rozhovoru. Dva kluci, velice dobře odborně orientovaní, pracovali u nás na praxi, se jednou při odchodu domů bavili o tom, co je ve škole učí a o svéprávnosti ...

Lukáš: "Tome, myslíš, že vše, co nás ve škole učí opravdu k něčemu je? Mám pocit, že polovinu těch věcí v praxi vůbec nebudeme potřebovat."

Tomáš: "Jasně, některé teoretické postupy jsou jak z jiného století. A to mě děsí nejvíc. Jak můžeme být opravdu připraveni na praxi ve firmách, když nás učí zastaralé techniky? Nemám nic proti teoriím, z těch lze vyvozovat, odvozovat ale to, co bylo třeba včera se už přece desítky roků nedělá ... "

Lukáš:
"Přesně! :-) A v té souvislosti ... nedávno jsem četl o požadavcích na svéprávnost pro elektrikáře. Máme dokazovat, že jsme v pořádku, když budeme chtít dělat zkoušky na odborné způsobilosti."

Tomáš: "To je nějaký vtip? Jak máme dokázat, že jsme svéprávní, když už teď mám pocit, že se z té školy zblázním?"

Lukáš:
"Není to vtip. Musíme před zkouškou ukázat čestné prohlášení o svéprávnosti. Je to v zákoně, četl jsem to. A co když nás to školní vzdělání opravdu posílá mezi outsidery?"

Tomáš: "No to posílá! Máš snad pocit, že jsi zde něco znal ze školy? Co když nám nekompetentní učitelé dají špatné informace? Jak pak můžeme prokázat, že jsme schopni pracovat bezpečně?"

Lukáš: "No právě. Jsem rád, že se to nezdá jen mě. Chci mít jednou svou firmu a cítím, že tudy cesta nevede ..."

Tomáš: "Co to říct učitelům?. A když to nepomůže, tak nějak vychodit školu a to vzít to za jiný konec?"

Lukáš: "U nás učitelé chodí především do školy jako do práce a jedou podle nějakých osnov.
Když jim to řekneme, obviníme je, že svou práci nedělají dobře. Jak jim sdělit, že z nás tvoří odborně nesvéprávné?"

Tomáš: "Jak jsem řekl, asi budu hledat brigády u firem, vůbec ne kvůli penězům ale kvůli informacím a doptávat se. Nenecháme se jen tak zbláznit tím, co nám servírují ve škole."



Co na to říci?
Důležité je udržovat kritický pohled na vzdělávací obsah a nebát se vyjádřit obavy ohledně jeho relevance. Aktivní přístup a komunikace mohou pomoci zajistit, že vzdělání bude skutečně připravovat na praxi, učitelé takovou aktivitu rádi přivítají. Existuje nějaký teoretický základ, který vždy v praxi použít nemusíme ale odvozujeme z něj určité analogie. Ale mentální nesvéprávnost není o odborných znalostech!

A co chlapce vylekalo, inspirovalo?
Jakou formou lze doložit svéprávnost žadatele o prověření odborné způsobilosti?

Podmínka svéprávnosti se dokládá čestným prohlášením, jehož vzor naleznete na webových stránkách TIČR. Čestné prohlášení předkládá žadatel k nahlédnutí před zkouškou z odborné způsobilosti na TIČR, pro plnění požadavku §11 odst. (1) písm. a) cit: „dosažení věku 18 let a plná svéprávnost“, podle zákona č. 250/2021 Sb., o bezpečnosti práce v souvislosti s provozem vyhrazených technických zařízení a o změně souvisejících zákonů.

V případě, že vznikne pochybnost o plné svéprávnosti, Technická inspekce České republiky si může nechat předložit tuto skutečnost podle zákona č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel. Občan podle §8 odst. 3 tohoto zákona požádá o písemné poskytnutí údajů, kterým následně svéprávnost doloží."

Právní požadavky na doložení svéprávnosti pro odborné zkoušky, jako je to vyžadováno Technickou inspekcí České republiky (TIČR), ilustrují důležitost formálních kritérií v profesním světě. Zároveň však vrhají světlo na paradox, kdy studenti, možná vedení učiteli, kteří sami mohou být vnímáni jako nesvéprávní nebo nekompetentní, musí prokazovat svou plnou svéprávnost.

Zamyšlení: Tento paradox odhaluje možný rozkol mezi teoretickými požadavky zákona a realitou vzdělávacího procesu. Jak může být očekáváno, že studenti prokáží svou svéprávnost, když jsou potenciálně vystaveni vzdělávacímu obsahu, který je považován za zastaralý nebo dokonce nesprávný? Je zásadní, aby byly vzdělávací instituce nejen místem získávání znalostí, ale také prostředím, kde jsou učitelé a instruktoři kompetentní a aktualizovaní v oblastech, které učí. 
To znamená, že systém by měl být navržen tak, aby podporoval neustálé vzdělávání a profesní rozvoj učitelů stejně jako studentů. Nebo je vše nastaveno právě tak?


Autory a školu neprozradíme. Koneckonců, to není to podstatné.


 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 7)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Pojďme se krátce podívat tam, kde se dnes vychovávají budoucí elektrotechnici. Jaké mají dispozice k úspěšnému studiu elektrotechnického oboru? V jakém prostředí se pohybuje dnešní elektrikářský žák, učeň a student?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933