Roboty ABB se zapojí jako hudebníci na festivalu Pražské jaro v rámci projektu SpringTEEN

Zapojení kolaborativních robotů ABB, které jsou běžně určeny pro spolupráci s člověkem v průmyslové výrobě, je v tomto kreativním projektu unikátní. Roboty YuMi a GoFa se stanou součástí hudebního uskupení a budou inspirovat člověka k umělecké tvorbě.

ABB SpringTEEN

Robot YuMi se zapojí do jamování s dětmi v rámci celodenního workshopu. Malí i velcí návštěvníci ho budou moct doprovodit na různé hudební nástroje a společně si zahrát vybranou skladbu. Výstupem bude pokaždé jiná melodie s fúzí klasických i překvapivých nástrojů.

ABB SpringTEEN

„Jméno YuMi vychází z anglického „You and Me“, tedy „ty a já“. Má dvě robotická ramena, jimiž bude ovládat paličky rozeznívající dřevěné desky marimby zvané kameny. Děti s ním budou jamovat a vytvářet své vlastní melodie. Každá nová interakce s robotem tak bude unikátní,“ říká k angažmá kolaborativního robota Anna Vondráčková, ředitelka komunikace ABB.

Další robot YuMi se pak pustí do výroby lázeňských oplatek, bude je přímo na místě rozdávat návštěvníkům hudebního odpoledne.

ABB SpringTEEN

Robot GoFa se stane členem souboru jako hráč na dešťovou hůl a publiku se představí během koncertu HAMU Percussion Ensemble s názvem Bicí show plném kuriozit ze skladu bicích nástrojů a interakce s publikem. Hrát se bude mimo jiné i na kbelíky, košťata, sudy nebo létající talíře a perkuse všeho druhu.

„Společnost ABB podporuje mladé talenty nejen v oblasti technologických oborů. Spojení umění a technologií je nám blízké, proto jsme mimo jiné dlouholetým partnerem Mezinárodního filmového festivalu pro děti a mládež ve Zlíně a nově také prvního ročníku projektu SpringTEEN. Naše roboty jsou pro interakci s lidmi jako stvořené a my věříme, že jejich zapojení do programu bude malé i velké návštěvníky Pražského jara inspirovat a bavit,“ uvedl Vítězslav Lukáš, jednatel ABB Česká republika.

ABB SpringTEEN
Cílem účasti kolaborativních robotů ABB v projektech jako je SpringTEEN, je atraktivní formou představit moderní technologie i širšímu publiku a ukázat, že dokážou být hravé, a už dávno nejsou jen doménou průmyslu.

Více o projektu SpringTEEN, který se bude konat 19. května 2024 od 14 hodin v prostorách Anežského kláštera v Praze na webu zde.

Fanuc veletrh robotických příležitostí

Reklama

ABB je technologický lídr v oblasti elektrotechniky a automatizace umožňující udržitelnější budoucnost. Spojením technického know-how a softwaru přináší řešení pro optimalizaci výroby, dopravy, rozvodu a distribuce energie a provozu budov. ABB je špičkou v oboru už přes 140 let a se svými více než 105 000 zaměstnanci přináší na trh inovace urychlující transformaci průmyslu. www.abb.com

ABB Robotika a Automatizace je předním světovým poskytovatelem robotiky a procesní automatizace. Jako jediná společnost disponujeme komplexním a integrovaným portfoliem, které zahrnuje roboty, autonomní mobilní roboty a řešení procesní automatizace, navržené a řízené naším vlastním softwarem. Pomáháme společnostem všech velikostí a oborů, od automobilového průmyslu, přes elektroniku až po logistiku, stát se silnějšími, flexibilnějšími a výkonnějšími. ABB Robotika a Automatizace podporuje zákazníky v přerodu na propojené a kolaborativní továrny budoucnosti. Divize zaměstnává přibližně 11 tisíc lidí ve více než 100 lokalitách v 53 zemích světa. go.abb/robotics

Zdroj zprávy: ABB
ABB logo male