Sobota 18. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při požáru bytu ve Frýdku-Místku hasiči zachránili 17 lidí, vyvedli je v maskách i po žebříku

Šest hasičských jednotek zasahovalo v neděli 5. května 2024 v noci u požáru jednoho z bytů ve Frýdku-Místku.

Událost byla na tísňovou linku ohlášena tři minuty před jednou hodinou ranní. Operační středisko k zásahu vyslalo profesionální hasiče z Frýdku-Místku a Nošovic, spolu s nimi k události vyjely dobrovolné jednotky z Frýdku, Frýdlantu nad Ostravicí, Dobré a Paskova.

Před příjezdem jednotek dům pod vedením kolegů od policie opustila téměř desítka osob. Hasiči následně zahájili záchranu z bytů nad požárem, některé z nich museli otevřít násilně páčidly i hydraulickými nástroji.

Ve vyváděcích maskách s filtrem a také pomocí automobilového žebříku postupně zachránili 17 osob včetně dětí, všechny předali do péče zdravotníků. Zachránit se podařilo rovněž kočku, kterou hasiči našli ležet na chodbě před jedním z bytů. Zvíře vynesli ven a poskytli mu základní první pomoc podáním kyslíku.

Záchranáři ošetřovali celkem třináct osob, které byly vyvedeny z místa požáru. Všechny byly při vědomí a jejich stav nebyl život ohrožující. Jednalo se o devět dospělých a čtyři děti ve věku šest měsíců až osm let.

Pacienti byli vesměs nadýchaní zplodinami hoření. S jedinou výjimkou je mohli záchranáři ponechat na místě události, bez nutnosti transportu do zdravotnického zařízení. Pětačtyřicetiletou ženu s intoxikací kouřem a popáleninou horní končetiny předali do další péče na urgentním příjmu frýdecko-místecké nemocnice.

řekl nám k události mluvčí zdravotníků Lukáš Humpl.

Na likvidaci požáru uvnitř bytu byl nasazen jeden vodní proud, hasiči zasahovali v dýchací technice a s termokamerou. Plameny se podařilo dostat pod kontrolu krátce po půl druhé, celková likvidace zabrala ještě další dvě a půl hodiny. Během této doby provedly jednotky přetlakové odvětrání domu pomocí ventilátorů. Do některých bytů se tak nájemníci mohli postupně vracet.

Vyšetřovatel příčin vzniku požáru na místě předběžně vyčíslil škodu na dva miliony korun, hodnoty ve stejné výši hasiči svým zásahem uchránili. Příčina vzniku je v šetření, na místo byli přivoláni kolegové z odboru kriminalistické techniky a expertíz z Frýdku-Místku z oboru elektro.

Jakub Kozák
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet