FORTUNA:LIGA - preview 1. kola nadstavby: Do akce také Sparta

04.05., 09:26, aktualizováno 05.05., 09:00
Previews
epet ARENA (© AFP)

Lídr ligy Sparta zahájí dnes nadstavbovou část zápasem na Slovácku. Po sobotní výhře Slavie nad Ostravou vedou Letenští skupinu o titul o bod, ale znovu mohou o další tři odskočit a udělat další krok k obhajobě trofeje, pokud v Uherském Hradišti zvítězí. Utkání začne v 18:00, o tři hodiny dříve nastoupí Plzeň proti Mladé Boleslavi.

O titul

Viktoria Plzeň - FK Mladá Boleslav

neděle 15:00

Již devět ligových zápasů čeká Mladá Boleslav na vítězství proti Plzni, přičemž nyní má ideální příležitost zlomit tuto sérii. Zatímco sama bojuje o evropské poháry, pro domácí už není ve hře prakticky nic.

Z čistě teoretického hlediska sice mají viktoriáni stále šanci na titul či Ligu mistrů, čtrnáctibodová ztráta na Spartu a desetibodová na Slavii se ovšem budou v pěti zbývajících zápasech jen velmi těžko dohánět. Proto se Miroslav Koubek může více soustředit na přípravu vstříc pohárovému finále a různé experimenty, byť v posledním zápase s Teplicemi to tak úplně nevypadalo. Výhru 3:0 režíroval dvougólový Chorý, zbylou trefu přidal střídající Vydra.

"Vrcholem sezony je teď pro nás jednoznačně finále domácího poháru. Musíme ale k němu dokráčet dobrými výkony v lize, to nejde oddělit. Musíme do toho jít stoprocentně, hráči musí mít dobrou herní praxi," nabádá trenér Miroslav Koubek.

Středočeši celé jaro sbírají různorodé výsledky a kromě jedné "šňůry" dvou vítězství za sebou nikdy nezopakovali předchozí výsledek. To platilo i v dubnu - po remíze se Spartou přišel nezdar s Teplicemi, vítězství v Pardubicích a naposledy remíza v Jablonci. Tam po Polidarově trefě prohrávali, v závěru ale využil Hanušovy hrubky ke srovnání Júsuf. Holoubkovi svěřenci tak před nadstavbou drží s náskokem tří bodů páté místo zaručující kvalifikační zápas o Konferenční ligu, na přímou účast v pohárech ztrácí jediný bod.

Hosté si ovšem uvědomují, že získat v neděli body bude velmi těžké. "Plzeň hraje ve velké pohodě, hlavně útočné duo Šulc a Chorý předvádí velmi kvalitní výkony. Chceme se prezentovat dobrou organizací hry s poznatky z nerozhodného utkání z úvodu letošní jarní sezony, ve kterém jsme podali dobrý výkon. Těšíme se na tamní bouřlivou atmosféru," říká Jan Jelínek, asistent trenéra Holoubka.

V základní části sice Boleslavští doma svému nadcházejícímu soupeři podlehli, v únoru ovšem ve Štruncových sadech uhráli cennou remízu. I tentokrát srovnávali až v závěru, kdy se z penaltového puntíku radoval Ladra.

Viktorka nemůže v utkání počítat se zraněnými Baierem, Durosinmim, Řezníkem, Sýkorou a Valentou, k nimž se může za postranní čarou přidat i Kopic. Na straně hostí nepustí zdravotní potíže do hry Suchomela a možná ani Matějovského.

Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Jedlička - Dweh, Hranáč, Jemelka - Cadu, Kalvach, Červ, Souaré - Šulc, Vydra - Chorý

FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Trmal - Kostka, Suchý, Karafiát, Fulnek - Sakala, Mareček - Solomon, Ladra, Kušej - Hilál

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.37 - 5.22 - 7.90

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - Sparta Praha

neděle 18:00

Na loňský zápas na hřišti Slovácka v rámci nadstavby má Sparta velice příjemné vzpomínky. Právě v Uherském Hradišti tehdy dala razítko na zisk titulu. Letos u řeky Moravy ještě nebude moct slavit, případné nedělní vítězství by však Letenské přiblížilo k obhajobě cenné trofeje.

Výlety Pražanů do Uherského Hradiště nabídly v posledních letech leccos. Vedle již zmíněných mistrovských oslav před rokem pamatují fanoušci jistě i na dva roky staré finále národního poháru, které pro sparťany naopak dopadlo neslavně. Od té doby už ale uplynulo hodně vody. Letenští se výrazně zlepšili, a to i proti Slovácku, s nímž neprohráli v žádném z posledních pěti vzájemných klání.

Zdárně pro Spartu dopadlo taky poslední měření sil, kdy si z Moravy odvezli vítězství 3:1. "Všichni si pamatujeme, co se na Slovácku stalo před necelým rokem. V hlavách máme ale spíše poslední vzájemné střetnutí z konce února. Byl to dobrý zápas z mnoha pohledů. Obecně ale moc nepřemýšlím nad tím, co se stalo, soustředím se spíše na to, abychom i dál vítězili," uvedl trenér Letenských Brian Priske.

Ať už nedělní mač dopadne jakkoliv, je jisté, že Pražané zůstanou v tabulce nadstavbové skupiny o titul na prvním místě. Na druhou Slavii totiž mají čtyřbodový náskok. Lze ale očekávat, že se Sparta bude hnát za vítězstvím. Tak, aby si co nejdříve zajistila obhajobu titulu. K tomu může dojít už následující víkend, kdy se Letenští utkají právě se Slavií (pokud by tedy druhý pražský celek oba své úvodní zápasy nadstavby prohrál).

Slovácko na ligový trůn určitě nepomýšlí a ani tak nemůže učinit. Jednoduše proto, že na první příčku ztrácí až příliš mnoho bodů. Cíl Moravanů pro zbytek sezóny je i tak nabíledni - dostat se ze šesté pozice alespoň na pátou, aby si mohli ještě zahrát o kvalifikaci do Evropské konferenční ligy. Uherskohradišťští se nicméně mohou vysápat i na čtvrté místo, z něhož se do pohárové Evropy postupuje rovnou bez nutnosti odehrát "zápas pravdy" s nejlepším celkem z prostřední nadstavbové skupiny.

Již duel s Letenskými napoví, jaké šance Slovácko má. "Jsme rádi, že jsme se po nevydařeném úvodu jara dostali do elitní šestky. Nadstavba je poněkud jinou soutěží, na Mladou Boleslav i Baník ztrácíme pár bodů, takže jsou na dostřel. Bude záležet, jak si poradíme s pražskými 'S', která máme doma. To platí i pro nedělní zápas se Spartou. Chceme být nepříjemní a herně navázat na zápas v základní části, z něhož jsme ale vyšli bodově naprázdno," řekl asistent hlavního kouče Moravanů Tomáš Palinek.

Kvůli zranění se na straně domácích v neděli nepředstaví stopeři Michal Kadlec s Tomášem Břečkou, levý bek Merchas Doski, středopolař Michal Trávník a útočník Rigino Cicilia. Pražanům bude kvůli disciplinárnímu trestu ještě ze základní části dál scházet pravý zadák Angelo Preciado, záložník David Pavelka zase zůstává na marodce. Zdravotní potíže trápí také obránce Martina Vitíka, o jehož možném nasazení se ještě rozhodne.

1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Fryšták - Blahút, Hofmann, Kalabiška, Holzer - Havlík, Daníček - Petržela, Kim, Juroška - Vecheta

Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Vindahl - Sörensen, Panák, Krejčí - Wiesner, Kairinen, Sadílek, Ryneš - Birmančević, Haraslín - Kuchta

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.39 - 4.63 - 1.49

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Slavia Praha - Baník Ostrava

sobota 18:00

Zatímco Plzeň může být v nadstavbové části zcela v klidu, ostatní týmy bojují o hodně. To se týká i sobotních soupeřů z Edenu - domácí Slavia chce zatlačit na vedoucí Spartu, Slezané zase před Mladou Boleslaví hájí čtvrté místo dávající jistotu evropských pohárů.

Sešívaní neprožili zrovna povedený závěrečný měsíce základní části. V dubnu totiž vyhráli jen dva ze čtyř zápasů, i v nich se přitom na konci museli strachovat o výsledek. Naposledy tomu tak bylo v Hradci Králové, kde v závěru první půle skórovali Provod se Zmrzlým. Náboj posledním minutám dodal gól Spáčila v nastavení, slávisti tak napravili předchozí porážku v Plzni a remízu s Olomoucí.

"Musíme hrát nátlakově, tlačit se do šancí. Vnutit Baníku náš způsob hry. Musíme být efektivní, proměnit první šance, což se nám v posledních zápasech nedařilo. Baník je dopředu silný, nahoře mají Tanka, uzdravili se jim Klíma s Kubalou. Mají do ofenzivy i další zajímavé hráče, proto jsou v tabulce tam, kde jsou. Musíme je eliminovat a být sami nebezpeční z toho, co víme, že by na ně mohlo platit," nabádá trenér Jindřich Trpišovský.

Spokojeni s nedávnými bodovými zisky nemůžou být ani v Ostravě. Baník totiž prohrál na Spartě, doma zapsal čtyřgólové remízy s Karvinou i libereckým Slovanem. Proti tomu před týdnem vedl po gólech Ewertona a Kpoza, avšak konečný nerozhodný výsledek hostům zajistili Tupta s Prebslem.

Pražané v poslední době zvládali vzájemné zápasy. Soupeři naposledy podlehli před téměř šesti lety, aktuálně drží šňůru čtyř po sobě jdoucích výher. V této sezoně se ale poměrně nadřeli - v srpnu rozjásal Eden jediným gólem Tijani. Ve Vítkovicích pak po Jurečkově gólu odpověděli Buchta s Rigem, zpět na stranu Slavie otočili skóre van Buren a Bořil.

Na zmíněné utkání vzpomíná i Pavel Hapal. "Naposledy to proti Slavii bylo u nás úžasné utkání, kterému chyběl jen lepší výsledek. Je fakt, že s týmy top trojky se nám v základní části nedařilo bodovat, ale skoro pokaždé to bylo těsně o jeden gól. Chybí tomu kousíček. I teď chceme hrát aktivně a ne jen čekat, s čím přijde Slavia. Současně také ale musíme eliminovat její nejsilnější stránky, protože herní kvalita Slavie je vysoká. Nám se taky poslední dobou střelecky daří, dáváme góly a budeme se snažit hrát aktivně i proti soupeřům v nadstavbě. Slavia bojuje o titul, my o o čtvrté místo, takže jsou předpoklady, aby to byl hezký a zajímavý fotbal. Určitě se k tomu budeme snažit přispět i naším vlastním výkonem," říká kouč Slezanů.

Domácí lavička bude v utkání postrádat zraněného Sinyana, otazník visí i nad Bořilem. Na druhé straně nepustí dohoda klubů do hry Ewertona, zdravotní potíže zamezí ve startu Takácsovi a zřejmě i Rigovi s Letáčkem.

Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Staněk - Holeš, Ogbu, Vlček - Douděra, Ševčík, Oscar, Zmrzlý - Schranz, Provod - Chytil

Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Markovič - Blažek, Lischka, Pojezný - Rusnák, Šín, Boula, Buchta, Kpozo - Tanko, Klíma

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.14 - 9.36 - 17.90

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Sparta Praha
30
24
4
2
70 : 26
76
2
Slavia Praha
30
22
6
2
62 : 23
72
3
Viktoria Plzeň
30
19
5
6
67 : 33
62
4
Baník Ostrava
30
13
6
11
48 : 39
45
5
FK Mladá Boleslav
30
12
8
10
50 : 46
44
6
1. FC Slovácko
30
11
8
11
39 : 40
41

O udržení

Dynamo České Budějovice - Bohemians Praha 1905

sobota 15:00

Zatímco České Budějovice se na boje o udržení připravovaly delší dobu, Bohemians doufali, že je čeká poklidnější závěr sezóny. V něm každopádně chtějí své fanoušky maximálně potěšit. Podaří se jim to již na hřišti jihočeského Dynama?

Bohemce těsně unikla účast v nejlepší desítce soutěže, kvůli čemuž musí zápolit v nadstavbové skupině o udržení. V ní nicméně mají ze všech týmů nejlepší výchozí pozici a podle předpokladů by se pádu do nižší soutěže neměli bát. "Řekli jsme si, že to pojmeme jako hokejové play off a zkusíme vyhrát každý zápas. Inspirací pro nás je (hokejový) Třinec, který je ukázkou sportovní touhy a víry v sebe sama. Teď chceme vyhrát v Českých Budějovicích. Musíme se rehabilitovat i před fanoušky,” prohlásil trenér "Klokanů" Jaroslav Veselý.

To Budějovice se nachází ve větší šlamastice. V posledních čtyřech zápasech sice nenašly přemožitele, i tak ale zůstávají zcela poslední. Pokud by však v sobotu zvítězily, mohou se dostat rovnou před dva protivníky - Zlín i Karvinou. "O víkendu začínáme doma s Bohemians, věřím, že to zvládneme. Doufám, že nás už ta, nechci říkat smůla, ale to neštěstí, které se na nás lepí, opustí," vzkázal kouč Dynama Jiří Lerch.

Jihočeši se spoléhají především na ofenzivně laděné Jana Suchana s Wale Musou Allim, kteří by ani proti Klokanům neměli chybět v základní jedenáctce. Do sestavy se naopak určitě nedostanou obránce Martin Sladký a středopolař Alen Dejanović, neboť oba byli přeřazeni do rezervního týmu - zatím není známo, z jakých důvodů. To zadáci Matej Madleňák s Vincentem Trummerem zůstávají členy A-mužstva, jejich sobotní start je každopádně kvůli zdravotním bolístkám nejistý.

Marodku Bohemians dál okupují brankář Roman Valeš, středopolaři Vojtěch Smrž s Adamem Jánošem a útočník Vojtěch Novák. Univerzál Martin Hála si nezahraje kvůli disciplinárnímu trestu za čtyři nasbírané žluté karty v průběhu ročníku, u záložníka Josefa Jindřiška i forvarda Milana Ristovskiho se teprve uvidí, v jaké budou kondici.

České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Janáček - Lazić, Poulolo, Králik, Madleňák - Čermák, Suchan, Hellebrand - Šigut, Alli - Ondrášek

Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Soukup - Křapka, Vondra, Hybš - Dostál, Hůlka, Hrubý, Beran, Kovařík - Prekop, Kozák

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.28 - 3.62 - 3.03

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

FK Jablonec - MFK Karviná

sobota 15:00

Ukončení dlouhé série bez výhry a úspěšné vkročení do nadstavby by výrazně přiblížilo Jablonec definitivní jistotě záchrany. Naopak pokud by Karviné podlehl, přiblížil by se mu aktuálně čtrnáctý soupeř na rozdíl dvou bodů.

Severočeši naposledy zvítězili začátkem března na Slovácku, poté pětkrát v řadě prohráli a v posledních dvou zápasech remizovali. Minulý víkend se proti Mladé Boleslavi dostali do vedení zásluhou Polidara, po obrovské hrubce brankáře Hanuše však v samotném nastavení srovnal Júsuf.

To Slezané za tu dobu zvítězili hned dvakrát se svými úhlavními konkurenty. Dříve si poradili s Českými Budějovicemi, na závěr základní části vyhráli jediným gólem Regáliho ve Zlíně. Díky tomu se před nadstavbou vyšvihli na čtrnáctou pozici, avšak na sestupovou poslední příčku mají náskok jediného bodu.

Co však jasně hovoří ve prospěch Jablonce, to je bilance vzájemných utkání. Již devětkrát po sobě nepoznal hořkost porážky, pět z těchto utkání zvládl vítězně. V tomto ročníku ovšem oba střety skončily nerozhodně, v srpnu v Karviné po Kratochvílově penaltě srovnal Akinyemi, v prosinci na Střelnici diváci branku neviděli.

Trenér Látal nemůže v utkání počítat s vykartovanými Kratochvílem a Hanušem, zranění nepustí do hry Drchala, Chramostu, Nebylu a Štěpánka, stejně jako na straně hostí Ivána s Krčíkem.

FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Fendrich - F. Souček, Tekijaški, Hurtado - Čanturišvili, Hübschman, Hollý, Černák - Martinec, Polidar - Pleštil

MFK Karviná - pravděpodobná sestava:
Holec - Raspopovič, Svozil, Bergqvist - Mikuš, Moses, Boháč, Fleišman - Memič, Čavoš - Regáli

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.99 - 3.39 - 4.08

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

FK Pardubice - FC Zlín

sobota 15:00

Zlín mohl do nadstavby vstupovat s totožným počtem bodů jako Pardubice. "Ševci" ale zpackali poslední kolo základní části a v následujících pěti zápasech skupiny o udržení je zřejmě čeká pořádná fuška. Oddechnout si však stále nemohou ani Východočeši, kteří by tak Moravany v sobotním duelu rádi přemohli.

Ševci měli velkou šanci odskočit dnu tabulky. Jenže před týdnem v důležitém klání selhali. "Situaci v boji o záchranu jsme si sami zkomplikovali domácí prohrou s Karvinou. Hrajeme o všechno a už není kam ustupovat. Jde do tuhého. Pardubice vědí, co od nás čekat, my to stejné víme o nich. Zápas bude o detailech. Uspěje ten, kdo to bude mít v hlavě lépe srovnané a kdo tomu dá víc," řekl trenér Zlína Bronislav Červenka, jehož mužstvo po porážce s karvinským MFK kleslo na předposlední příčku.

Pardubice jsou o dvě místa a tři body před Moravany. Tedy nijak výrazně lépe. "Jde o strašně moc, o důležité body. Věřím, že jsme na začátek nadstavby připraveni. Budou rozhodovat detaily, opatrnost. Věříme, že se zachráníme. Nemyslím si, že proti Zlínu to bude krásný fotbal, ale snad přinese tři body. Potřebujeme naše skvělé fanoušky, protože situace není jednoduchá," uvedl kouč Východočechů Radoslav Kováč.

Oba týmy vstupují do nadstavby téměř v plné polní. Pardubice budou v sobotu postrádat pouze záložníka Tomáše Solila, jenž nemůže hrát kvůli disciplinárnímu trestu za čtyři žluté karty. Zlín dlouhodobě trápí absence středopolaře Davida Tkáče, je však možné, že i on se výletu k soutoku Labe a Chrudimky zúčastní.

FK Pardubice - pravděpodobná sestava:
Kinský - Icha, Halinský, Ortiz, Chlumecký - Daněk, Vacek, Hlavatý - Sychra, Zlatohlávek, Patrák

FC Zlín - pravděpodobná sestava:
Dostál - Cedidla, Černín, Didiba, Bartošák - Bužek, Janetzký - Vukadinović, Slončík, Fantiš - Schánělec

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.09 - 3.47 - 3.58

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
11
Bohemians Praha 1905
30
8
11
11
29 : 40
35
12
FK Jablonec
30
6
12
12
35 : 45
30
13
FK Pardubice
30
7
7
16
29 : 42
28
14
MFK Karviná
30
6
7
17
30 : 52
25
15
FC Zlín
30
5
10
15
36 : 61
25
16
Dynamo České Budějovice
30
6
6
18
34 : 62
24

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (333)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele