Mona Lisa má dostat samostatnou místnost

Nejslavnější portrét na světě, Mona Lisa od Leonarda da Vinciho, budí pozornost, dá se říci, nepřetržitě. Podívejme se na novinky, které obraz a muzeum, kde se nachází, provázejí.

Na stránkách muzea Louvre to “žije“. Zprávy hovoří o nových a restaurovaných obrazech, o rozpočtových škrtech francouzské vlády, které muzeu rozhodně neprospějí, ale i o aktivistkách, které počátkem roku v Paříži postříkaly polévkou sklo chránící Monu Lisu v Louvru. Jejich motivem prý bylo upozornit na “právo na zdravé a udržitelné potraviny” a chtěly také odsoudit “nemocný zemědělský systém”. Nejnovější zpráva ze slavného muzea pak říká ústy jeho ředitelky Laurence des Carsové, že muzeum chce vyčlenit samostatnou místnost pro Leonardovo slavné dílo – Monu Lisu, též zvanou La Gioconda. Takový krok by prý návštěvníkům, z nichž mnozí navštěvují Louvre pouze kvůli tomuto ikonickému obrazu, poskytl lepší zážitek. “Vždy je frustrující, když návštěvníkům neposkytnete nejlepší možné přijetí, a to je případ Mony Lisy,” domnívá se šéfka muzea. “Lepší řešení se mi dnes zdá nezbytné,” dodala s tím, že Louvre je v kontaktu s ministerstvem kultury ohledně možných řešení.

Louvre, nejnavštěvovanější muzeum na světě, přivítal v roce 2023 téměř devět milionů návštěvníků. Statistiky návštěvnosti jsou dostupné zde. Podle Des Carsové 80 procent z příchozích, tedy 20 000 lidí denně, touž zahlédnout záhadný úsměv Mony Lisy a často si před obrazem pořizují selfie. Mona Lisa v současné době visí v největším státním sále Louvru v ochranné skleněné vitríně, da Vinciho mistrovské dílo tam však není samo. Doprovází ho díla benátských mistrů 16. století a na druhé straně místnosti visí největší obraz Louvru, Svatba v Káně od Paola Veroneseho. Vstup do muzea bývá první pátek v měsíci po 18. hodině (kromě července a srpna) zdarma a 14. července, kdy Francie slaví Den dobytí Bastily, je vstup zdarma pro všechny návštěvníky.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.