Květen je brunchům zvlášť zaslíbený, můžete jím oslavit První máj nebo Svátek matek a samozřejmě jakékoli jubileum nebo to, že příroda se naplno probudila a můžeme si vychutnat všechny krásy jara.

Zdroj: Youtube

JAK VYBRAT MENU

Krása brunche spočívá v jeho pestrosti. Měl by být luxusnější než běžná snídaně – s jídly, do kterých se vám třeba běžně ráno nechce, s větším výběrem. Abyste ale neskončili v područí sporáku, zatímco ostatní si užívají a baví se, je nutné ho pořádně naplánovat. Odrazte se od sezony. Na rozdíl od zimy, kdy frčela teplá, kořeněná a těžší – třeba luštěninová – jídla, se na jaře hodí něco lehčího. Máte-li rádi kaši, zakomponujte do ní čerstvé ovoce a jedlé květy, luštěniny podávejte ve formě hummusu (nemusí být nutně cizrnový, skvělý bude i z jiných druhů luštěnin) a doplňte ho čerstvou zeleninou a bylinkami. Hodí se nějaká sladká buchta, bylinkové máslo nebo svěží pomazánka. A nezapomeňte ani na nějaké větší jídlo, pokud počítáte s tím, že se brunch přehoupne až do odpoledne (vždycky se přehoupne!). Na to je ideální sytější krémová polévka. A samozřejmě nesmějí chybět vaječná jídla, což je na brunchi to nejlepší v zimě i v létě.

KOLIK LIDÍ POZVAT?

Zamyslete se, kolik lidí zvládnete nakrmit a zároveň si zachovat duševní pohodu. Pokud jste dosud vařili jen pro čtyři, pozvěte maximálně šest lidí. Víte-li, že levou rukou nakrmíte velkou společnost, nemusíte se omezovat v rozletu. Jako další krok zkontrolujte (a třeba i zkušebně prostřete) nádobí, abyste měli jistotu, že máte dost talířků, hrnků, vidliček… Počítejte s rezervou. Některá jídla můžete podávat na stejném nádobí, na některá ale potřebujete čisté, zvlášť budou-li se střídat pokrmy slané a sladké. Promyslete si také, jestli menu odpovídá velikosti vaší kuchyně – vy možná zvládnete vařit v šesti hrncích najednou, ale pokud máte sporák jen se čtyřmi plotýnkami, zůstane tenhle talent nevyužít. Myslete i na to, jestli máte kde uskladnit zásoby, lednici i spíž totiž z velké části zabírá jídlo pro vaše každodenní vaření.

PŘIPRAVTE SE

Až budete plánovat menu, zaměřte se na to, aby se nejméně ze tří čtvrtin dalo připravit předem. Koláč, bábovka nebo nějaký trendy dort, polévka, pomazánka, rajčatový základ pro huevos rancheros, všechno může v kuchyni čekat jen na nakrájení, ozdobení, rychlé dokončení. Ovesnou kaši zkuste pečenou v troubě a předem ji smíchejte, aby ji stačilo jen dopéct. Na stole mějte část pokrmů „bez práce“ – variaci sýrů, šunku, dip, takže hosté budou mít po čem sáhnout, než dokončíte perfektní ztracená vejce. A pokud se na velkou akci necítíte, klidně poproste hosty, ať každý přinese své oblíbené jídlo, a vy jen připravte zázemí. Nejdůležitější je totiž být s těmi správnými lidmi.

Zdroj: časopis Gurmet, Barbora Štětinová: Redaktorka Gurmetu ráda o jídle čte, nakupuje ho, vaří i vychutnává. A ráda si o něm povídá.

Související články