Jazzová neděle Jana Schneidera: A Handful Of Stars, Eleven a Season‘s Change

Nedělní průvodce všemi zákoutími jazzové hudby od Jana Schneidera dnes nabídne další tři kompozice s příběhem.

Něco lyrického na začátek: A Handful Of Stars (autoři Lawrence a Shapiro). Hrají Conte Candoli (trubka), Stan Getz (tenor), Lou Levy (piano), Leroy Vinnegar (kontrabas) a Shelly Manne (bicí ). Holywood 1955.

Teď nabídnu trochu větší kapelu, a to ve velmi zběsilém tempu: koncertní provedení skladby Milese Davise a Gila Evanse Eleven proslulým bigbandem dirigenta, aranžéra a pianisty Gila Evanse, a to v řídka slýchané plné verzi (na LP „Svengali“, které kdysi vyšlo i u nás, byla skladba zkrácena na první třetinu). Zajímavou baskytarovou linku hraje Herb Bushler, ale celou tu divočinu má na svědomí především úžasný Bruce Ditmas za bubny! Můžete si povšimnout, jak bubeník hraje vlastně trošku „před“ celou kapelou, kterou táhne, ale kapela ho nestíhá, čímž vzniká ono fascinující napětí. A nad tím sóla Richarda Williamse na trubku, Davida Sanborna na altku a Trevora Koehlera na sopránku.

Málokdy jsou pro mne zajímavá klavírní tria, bývají k uzoufání nudná a podobná. Ne však Karl Berger Trio !!! Bergerův klavír je nápaditý a dynamický. A pod tím ten drtivý kontrabas Dave Hollanda! Jeho sólo není jen technickou exhibicí, jak to často bývá, ale je plné krásných nápadů, jak je slyšet i z reakce publika. A to už vůbec nemluvím o svém oblíbenci, velmistrovi z mistrů bicích nástrojů, magickém a vtipném Edu Blackwellovi, který účinně spoluvytváří charakter skladby Season‘s Change. Tomu se říká freejazzový nářez!

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.